به گزارش خبرنگار مهر، فرهاد ایزدجو پیش از ظهر امروز سه شنبه در نشست تخصصی واکاوی سیلاب که در سالن گیت بوستان اهواز برگزار شد، اظهار کرد: پدیده های طبیعی و سیلاب جز جدایی ناپذیر از زندگی مردم ما در جوامع شهری و روستایی محسوب می شوند.
وی افزود: توزیع زمانی و مکانی این بارش ها و تغییرات شرایط اقلیمی در سال های اخیر و برخی فعالیت ها و دخالت های نامطلوب بشر در طبیعت و حوضه های آبریز و آبی از دلایل اصلی شدت و خسارت های سیلاب در کشور هستند.
مدیرعامل سازمان آب و برق خوزستان تصریح کرد: سیلاب های سال های ۹۵ و ۹۸ نمونه هایی از این دست کاری ها هستند.
ایزدجو توضیح داد: در مقابله با سیلاب و کنترل و کاهش خسارت های مالی و جانی ناشی از آن سه دیدگاه سازه ای، غیرسازه ای و ترکیبی از این دو دیدگاه وجود دارد.
وی ادامه داد: روش های سازه ای و غیرسازه ای بیشترین اثربخشی را بر کنترل سیلاب دارند.
مدیرعامل سازمان آب و برق خوزستان بیان کرد: حجم منابع و مصارف آب و محصولات کشاورزی در خوزستان و اشتغال وابسته به آب باعث شده تا مدیریت منابع آبی اهمیت ویژه ای در استان داشته باشد.
ایزدجو اضافه کرد: عدم مدیریت منابع آبی به شکل درست به ویژه در شرایط بحرانی و خشکسالی تبعات جبران ناپذیری در پی دارد.
وی گفت: موضوع آب یک موضوع میان دستگاهی و میان بخشی است و مدیریت صحیح آن نیازمند همکاری همه دستگاه های دخیل در این زمینه است.
مدیرعامل سازمان آب و برق خوزستان افزود: در سیلاب اخیر هماهنگی خوبی میان دستگاه های مختلف در زمینه مقابله با سیلاب وجود داشت که باعث کاهش خسارت سیلاب شد.
ایزدجو بیان کرد: مجموع بارش های فروردین ماه ۹۸ در حوضه های آبریز خوزستان ۱۸۶ میلیمتر بود که بیش از ۴ برابر بارش های سال آبی ۹۷-۹۶ و ۲.۸ برابر بارش های بلند مدت فروردین ماه بوده است.
وی ادامه داد: این بارش ها باعث شده تا ورود ای به سدهای خوزستان در فروردین ماه ۹۸ به ۱۵ میلیارد و ۲۲۳ میلیون متر مکعب برسد که سه برابر میزان ورودی آب در فروردین ماه است که ۵ میلیارد مترمکعب است.
مدیرعامل سازمان آب و برق خوزستان بیان کرد: اهمیت این موضوع زمانی مشخص می شود که بدانیم حجم فعال سدهای خوزستان ۱۳ میلیارد و ۳۰۰ میلیون مترمکعب است.
ایزدجو افزود: ورودی آب به سدهای خوزستان در فروردین ماه امسال ۱۵ درصد افزایش یافته است.
وی گفت: براساس محاسبات کارشناسان سازمان آب و برق خوزستان واقعه سیل فروردین ۹۸ رودخانه کرخه یک واقعه نادر با احتمال وقوع بسیار کم و با دوره بازگشت هزار ساله بوده است.
مدیرعامل سازمان آب و برق خوزستان ادامه داد: یکی از نکات مهم در سیلاب اخیر برای ما پایداری و سلامت سدها بود که سد کرخه برای اولین بار بود که در تواتر بالا آبگیری می شد و قرار بود از تزار ۲۲۰ بالاتر نرویم اما با تمهیدات ویژه ای که به کار گرفتیم توانستیم تراز را به ۲۲۵ برسانیم و بیش از ۸۰۰ میلیون مترمکعب آب بیش از آنچه برنامه ریزی شده بود آبگیری کردیم.
ایزدجو یادآور شد: این باعث شد تا خروجی سد کرخه تا حد مطلوبی کاهش پیدا کند هرچند این کاهش خروجی به دلیل تاب آوری پایین رودخانه کرخه در پایین دست بازهم خسارت های مالی در پایین دست رخ داد.
وی افزود: علی رغم احداث سدهای بزرگ در خوزستان هیچگاه نمی توانیم پدیده سیلاب را در خوزستان منتفی بدانیم و به طور قطع نمی توانیم سیل ها را به طور صددرصد مهار کنیم و هرچقدر دوره بازگشت سیلاب بیشتر باشد، حجم نگهداری آب در مخازن سدها و درصد ورودی آب به سد کاهش پیدا می کند.
مدیرعامل سازمان آب و برق خوزستان گفت: به همین خاطر بحث مهندسی رودخانه در پایین دست سدها و بحث مدیریت سیلاب و اقداماتی نظیر پهنه بندی سیلاب و احداث سیل بند و انحراف جریان سیلاب در مقابله با سیلاب و کاهش خسارت ناشی از آن بسیار مهم است.
ایزدجو ادامه داد: آبخیزداری و مدیریت پوشش گیاهی در بالادست سدها و مقابله با تغییر کاربری اراضی و حد بستر و حریم رودخانه از اقدامات مهم برای مقابله با سیلاب است.
وی گفت: یکی از اقدامات بسیار مهم در سیلاب رصد لحظه ای رودخانه ها و پایش مداوم سدها بود که نقش مهمی در تصمیم گیری ها درباره نحوه مقابله با سیلاب داشت.
مدیرعامل سازمان آب و برق خوزستان بیان کرد: ما با ایجاد یک شبکه آنلاین و گسترده از ایستگاه های سنجش آب در سدها و رودخانه ها و ۸ استان مجاور که حوضه آبریز ما را تشکیل می دهند پایش را به طور یکپارچه در مرکز مانیتورینگ سازمان آب و برق انجام می دادیم.
نظر شما