خبرگزاری مهر، گروه بین الملل رامین حسین آبادیان: اواخر هفته جاری بود که منابع وابسته به «حشد شعبی» عراق از عملیات گسترده برای پاکسازی «جزیره صلاح الدین» با همکاری نیروهای امنیتی عراق خبر دادند. این منابع اعلام کردند که نیروهای حشد شعبی و نیروهای امنیتی عملیات پاکسازی گسترده ای را در دو محور آغاز کردند.
طبق اعلام این منابع، در محور اول نیروهای حشد شعبی با حمایت نیروی هوایی دست به عملیات زدند و در محور دوم، نیروهای سوات و تیپ ۵۱ و گردان چهارم زرهی عملیاتی را آغاز کردند. در همین راستا، منابع عراقی از دستاوردهای مهم این عملیات و انهدام بسیاری از مواضع وابسته به تروریستها و کشفیات مهم از تروریستها خبر دادند و اعلام کردند که هدف از عملیات تأمین بخش شمال شرقی شهر تکریت و بیجی و ناحیه الصینیه است.
از زمان آزادسازی عراق از لوث تروریست های تکفیری داعش در سال ۲۰۱۷، این اولین باری نیست که نیروهای حشد شعبی و نیروهای امنیتی عراق سلسله عملیات های ضد تروریستی را علیه بقایای عناصر تکفیریِ داعش ترتیب می دهند. پیشتر نیز نیروهای عراقی در نقاط مختلف عملیات های گسترده ای را علیه بقایای تکفیری ها انجام داده و ضربات مهلکی را به آنها وارد کرده اند. به عنوان نمونه می توان به عملیات پاکسازی دیالی اشاره کرد که اخیراً توسط نیروهای عراقی انجام شد.
در روز عید فطر نیز نیروهای امنیتی عراق و حشد شعبی ضربه شدیدی را به تکفیری ها وارد کردند. در همین ارتباط، «جواد کاظم الربیعی» مدیر اداره کل عملیات حشد شعبی چندی پیش در سخنانی اعلام کرد: «گروه تروریستی داعش برای حمله به شهر تکریت در روزهای عید فطر برنامهریزی کرده بود که با تلاش نیروهای عراقی نقش بر آب شد».
وی همچنین ادامه داد: «نیروهای عراقی دست به عملیات پیشدستانه گستردهای در اطراف پایگاه اسپایکر و مناطق مجاور آن زدند تا طرح دشمن برای حمله به تکریت در ایام عید را خنثی کنند. ین عملیات منجر به پاکسازی پایگاه اسپایکر، فرودگاه الصینیه و مناطق مجاور و شکست طرح دشمن برای حمله به تکریت به ویژه مناطق تفریحی و مساجد شد. در این عملیات فرماندهی عملیات صلاح الدین، فرماندهی عملیات نینوا، گردانهای دفاع ملی و نیروهای «ولید الکعبه» نیز مشارکت داشتند».
در شرایطی که نیروهای عراقی تمام تلاش خود را روی ریشه کن کردن بقایای داعش در این کشور متمرکز ساخته اند تا مجدداً با بحران جدیدی مواجه نشوند، ایالات متحده آمریکا بازی جدیدی را در عراق به راه انداخته است. طبق آخرین گزارشها و همچنین اظهارنظر مقامات سیاسی عراق، آمریکاییها تلاش میکنند تا نوعی نارضایتی عمومی در عراق ایجاد کنند؛ هدف اصلی و اساسی ایالات متحده آمریکا از این اقدام، ایجاد بحران سیاسی در عراق است.
در واقع، آمریکایی ها قصد دارند دستاوردهای میدانی نیروهای عراقی در نبرد با داعش و اکنون در نبرد با بقایای این گروه را تحت الشعاع قرار دهند و اینگونه القاء کنند که مردم عراق به دلیل نارضایتی از خدمات به دنبال ایستادن در برابر دولتمردان و سیاستمداران بغداد هستند.
از همین روی، گروه های سیاسی در عراق اقدام به تشکیل «شوراهای خدمت رسانی» در این کشور کردند. این شوراها در نقاط مختلف عراق حضور دارند و مأموریت اصلی و اساسی آنها شناسایی برخی نارسایی هایی است که مردم و شهروندان عراقی در عرصههای مختلف با آن دست و پنجه نرم میکنند.
این شوراها پس از شناسایی برخی مشکلات و معضلات مردمی در نقاط مختلف، آنها برای حل و فصل نهایی به سمع و نظر دولت میرسانند تا اقدامات لازم جهت رفع آنها انجام شود. گفته میشود که درحال حاضر شوراهای خدمت رسانی به عنوان تحولی جدید در عراق، در نقاط مختلف این کشور در حال فعالیت هستند.
برهمین اساس، هدف اصلی و اساسی این شوراها حمایت عملی از دولت بغداد در عرصه خدمات رسانی در مرحله پساداعش و به تبع آن، جلب رضایت بیشترِ مردمی است. علت این مسأله هم آن است که احزاب، جریانها و گروه های سیاسی مختلف در عراق نیک میدانند که اولویت نخست در مرحله کنونی یا همان مرحله پساداعش بهبود خدمت رسانی به مردم این کشور است. درست به همین دلیل است که آنها هم اکنون در این راستا گام برداشتهاند.
اما همانطور که پیشتر ذکر شد، بیگانگان و در رأس آنها ایالات متحده آمریکا به دنبال تحت الشعاع قرار دادن دستاوردهای میدانی در عراق از طریق القاء نارضایتی عمومی در این کشور است. از همین روی، تشکیل شوراهای خدمت رسانی در نقاط مختلف عراق کمک بسزایی به خنثی سازی این توطئه واشنگتن خواهد کرد.
چنین اقدامی از سوی گروه های سیاسی عراق در واقع ضامن حفظ دستاوردهای ارزشمند در نبرد با تروریسم است، چراکه آنها به خوبی میدانند که در صورت کوچکترین غفلت، آمریکایی ها با ایجاد یک بحران سیاسی جدید در عراق، تمامی این دستاوردها و پیروزیهای میدانی در این کشور را از بین میبرند.
احزاب، جریانها و گروه های سیاسی مختلف عراقی جملگی بر لزوم ایستادگی در برابر ایالات متحده آمریکا به منظور ممانعت از اقدام آن برای ایجاد یک بحران سیاسی در این کشور تأکید دارند و به همین دلیل بر لزوم تداوم روند مبارزه با بقایای تکفیری ها و بهبود خدمت رسانی در مرحله پساداعش تأکید دارند. به عنوان نمونه «سید عمار حکیم» رهبر جریان حکمت ملی در سخنانی میگوید: «مبارزه با بقایای تکفیری ها در مرحله پساداعش از اهمیت بسزایی برخوردار است». درهمین حال، «هادی العامری» دبیرکل سازمان بدر عراق نیز معتقد است: «گروه های عراقی و حشد شعبی تحت هیچ شرایطی از نبرد با بقایای تکفیری ها دست نخواهند کشید و اجازه پیاده سازی توطئه جدیدی را نمی دهند».
بر اساس آنچه که گفته شد، تشکیل شوراهای خدمت رسانی از سوی گروه های سیاسی عراقی به عنوان یک سیاست راهبردی کمک فراوانی به بهبود خدمت رسانی در این کشور به ویژه در مرحله پساداعش خواهد کرد و همانطور که ذکر شد، طرح و توطئههای بیگانگان برای ایجاد بحران سیاسی نیز با ناکامی مواجه خواهد شد.
هرچند که آمریکایی ها تلاش بی وقفهای را جهت توقف عملیات های پاکسازی نیروهای حشد شعبی و نیروهای عراقی آغاز کرده اند اما هوشیاری نیروهای امنیتی عراق در نقاط مخلتف این کشور از جمله در جزیره صلاح الدین تأثیرات و پیامدهای مثبت مهمی خواهد داشت و آن، بهبود خدمات رسانی به مردم در دوره پساداعش است؛ مسأله ای که «آیت الله سیستانی» مرجعیت عالیقدر شیعیان عراق نیز روی آن تأکید دارد.
باتوجه به آنچه که گفته شد، عملیات ضد تروریستی ارتش عراق در صلاح الدین، ایالات متحده آن را بر آن داشته تا توطئه جدیدی را برای این کشور تدارک ببینند؛ توطئه ای که واشنگتن تلاش میکند از رهگذر آن، ضربه سیاسی مهلکی را به بغداد وارد کند. بسیاری از کارشناسان و ناظران عرصه سیاسی و همچنین قاطبه ملت عراق بر این باورند که حشد شعبی با مشارکت قدرتمندانه خود در عملیاتهای پاکسازی نقاط مختلف عراق، نقش مهمی در شکست خوردن توطئههای واشنگتن ایفا میکند.
نظر شما