به گزارش خبرگزاری مهر به نقل از رسانه های ترکیه، سرتیپ "پاتریک اورایلی" در دیدار با مقام های سیاسی و نظامی ترکیه گفت که آمریکا به اقدام و تلاش خود برای استقرار سامانه دفاع ضد موشکی در شرق اروپا ادامه خواهد داد.
اورایلی که از رومانی وارد ترکیه شده قرار است در ادامه دیدارهای خود از لهستان، یونان و اسپانیا نیز دیدار کند.
آمریکا درماه ژانویه سال جاری (2007) به دوکشور لهستان وجمهوری چک که پیشتر ازاقمار شوروی بودند و درحال حاضر از اعضای اتحادیه اروپا و ناتو هستند، پیشنهاد داد تا یک سامانه دفاع ضد موشکی شامل 10 موشک رهگیر در لهستان و یک سیستم راداری را در خاک آنها مستقر کند.
ایالات متحده توجیه خود را از این اقدام مقابله با تهدیدات موشکی کشورهای مانند ایران و کره شمالی اعلام کرده است اما روسیه به عنوان مخالف اصلی استقرار چنین سامانه ای بر این باور است که تهران و پیونگ یانگ فاقد چنان توان موشکی هستند که بتوانند منافع واشنگتن را مورد هدف قرار دهند لذا به باور کرملین هدف استقرار چنین سامانه ای از سوی آمریکا در اروپای شرقی، کنترل و تسلط بر سیستم های موشکی روسیه است.
همچنین منابع دیپلماتیک در ترکیه گفتند که آنکارا و واشنگتن دیدگاهها خود را درباره استقرار این سامانه موشکی اعلام کردند.
دیپلماتهای آمریکا با اشاره به اهمیت ترکیه برای آمریکا به عنوان یک همپیمان استراتژیک در منطقه اضافه کردند که دو طرف مذاکراتی کلی در این زمینه انجام دادند و جزئیات موضع ترکیه در این باره و آنچه که این کشور می تواند انجام دهد دستور کار گفتگوهای آتی دو کشور خواهد بود.
منابع دیپلماتیک ترکیه درگفتگو با نیوآناتولین گفتند که دوکشوردرحال برگزاری نشست هایی دریک سطح فنی هستند و واشنگتن به آنکارا اطلاع داده است که این کشور یکی از متحدین مهم ایالات متحده در برنامه است.
درهمین رابطه گفته می شود که گروهی ازکارشناسان آمریکایی در این حوزه وارد جمهوری چک شده اند و این درست پس از آن صورت گرفت که نخست وزیر جمهوری چک شنبه اعلام کرد کشورش حق دارد توافقنامه ای را با آمریکا درباره استقرار این سپر دفاع ضد موشکی امضا کند.
"میرک توپولانک" در پایان دیدار دو روزه خود از مجارستان و درگفتگویی مطبوعاتی گفت : طرح آمریکا بعدها با ناتو مورد بررسی قرار خواهد گرفت تا مشخص شود که آیا آن می تواند با طرح های آتی این سازمان هماهنگ شود یا خیر.
"یان پیشاک" سخنگوی وزارت دفاع چک اعلام کرد که این سفر جنبه کاری دارد و به هیچ وجه به این معنی نیست که پراگ با استقراراین سامانه - که قراراست طی 5 سال آماده کار شود - درخاک خود موافقت کرده است.
همچنین گفته می شود که واشنگتن قصد خود را برای استقرار سامانه ضد موشکی در قفقاز نیز اعلام کرده است؛ گرچه از محل دقیق قرار گرفتن این سامانه موشکی سخنی به میان نیامده اما گزارش ها حاکی از آن است که آذربایجان و گرجستان از محل های احتمالی این سامانه موشکی اعلام شده اند.
نظر شما