به گزارش خبرگزاری مهر به نقل از رویترز، یک سخنگوی وزارت خارجه فرانسه امروز چهارشنبه و در واکنش به افزایش ذخایر اورانیوم ایران بر اساس مواد ۲۶ و ۳۷ برجام و متعاقب بدعهدی اروپا در قبال ایران مدعی شد که تهران با این تصمیم هیچ چیزی به دست نمی آورد.
این درحالیست که امانوئل ماکرون رئیسجمهوری فرانسه نیز بی اشاره به بدعهدی طرف اروپائی و آمریکا در تعهدات خود ذیل برجام دیروز سهشنبه خواستار کاهش فوری ذخایر اورانیوم غنیسازی شده ایران شده بود.
وی طی بیانیهای مدعی شده بود: با نگرانی، عبور ایران از محدودیت در نظر گرفته شده در توافق هستهای با قدرتهای جهانی را مشاهده کردیم و از ایران میخواهیم بدون تاخیر از این روند بازگشته و از هرگونه اقدام دیگری که تعهدات برجامی خود را زیر سوال ببرد؛ پرهیز کند.
گفتنی است روز گذشته، آژانس بینالمللی انرژی اتمی عبور ذخایر اورانیوم ایران با غنای ۳.۶۴ درصد از سقف ۳۰۰ کیلوگرم را تأیید کرد و در پاسخ به گزارشات متعدد رسانههای بین الملل در بیانیهای اعلام کرد «یوکیو آمانو» مدیرکل آژانس به شورای حکام اطلاع داده و تأیید کرده در تاریخ اول ژوئیه (روز دوشنبه) میزان ذخایر اورانیوم غنیشده ایران از سقف مجاز در توافق هستهای فراتر رفته است.
ایران نه به منظور نقض توافق هستهای؛ بلکه بر اساس ۳۶ و ۳۷ برجام تصمیم گرفته است که از تعهداتش در توافق هستهای کاهش دهد. آژانس در آخرین گزارش خود، برای پانزدهمین بار پایبندی ایران به تعهداتش در برجام را تأیید کرد.
بهروز کمالوندی سخنگوی سازمان انرژی اتمی چندی پیش در نشست خبری که در مجتمع هستهای آب سنگین اراک برگزار شد، اظهار داشت: ششم تیرماه (۲۷ ژوئن) از مرز تولید ۳۰۰ کیلوگرم اورانیوم غنی شده عبور خواهیم کرد و علاوه بر آن، افزایش تولید به شدت بالا خواهد رفت و ما بعد از عبور از ۳۰۰ کیلوگرم، سرعت افزایش اورانیوم غنی شده با درجه پایین را از ۳.۶۷ درصد بیشتر خواهیم کرد.
بیش از ۴۰ روز پیش، شورای عالی امنیت ملی ایران با انتشار بیانیهای ضمن محکوم کردن آمریکا به دلیل خروج از برجام، از کشورهای اروپایی باقیمانده در این توافق نیز به خاطر کُندی و کم کاری در تأمین تعهداتشان به شدت انتقاد کرد.
ایران همچنین در بیانیه هشدار آمیز خود به کشورهای باقیمانده در برجام ۶۰ روز فرصت داده بود تا به تعهداتشان به ویژه در حوزههای بانکی و نفتی عمل کنند و چنانچه در این مهلت کشورهای مزبور قادر نباشند مطالبات ایران را تأمین کنند، در مرحله بعدی تهران رعایت محدودیتهای مربوط به سطح غنی سازی اورانیوم و اقدامات مربوط به مدرنسازی رآکتور آب سنگین اراک را نیز متوقف خواهد کرد.
با این حال پیش از این اتحادیه اروپا در واکنش به مهلت ۶۰ روزه ایران برای اجرای تعهدات بانکی و نفتی اعلام کرده بود که هیچ ضربالاجلی را از سوی تهران نمیپذیرد.
نظر شما