خبرگزاری مهر، گروه استانها - هیفاء پردل: بسیاری از خانوادههای قمی بعد از یک هفته کار و تلاش و سختیهای زندگی شهری و ماشینی برای یک دورهمی سالم و خانوادگی به سمت بوستانهای شهر و یا اطراف شهر مقدس قم میروند؛ بوستانهایی که با توجه به افزایش دود انواع خودروها و ترافیک و گرفتاریهای زندگی بهترین و امنترین تفرجگاه و یک دورهمی خانوادگی است و برای کودکان هم مأمنی برای دوری از یک زندگی آپارتمانی و یا به عبارتی قوطی کبریتی است که در آن از بازی و جنب و جوش دور بوده و مانند زندانی که به هوای آزادی به این بوستانها پناه میبرند.
در استانی مانند قم که از وجود اماکن تفریحی و تفرجگاههایی که در دیگر استانهای کشور وجود دارد محروم است بوستانهای متنوعی وجود دارد که به عنوان امنترین و ارزانترین تفرجگاه به شمار میرود ولی حکایت این روزهای این بوستانها چیز دیگری را روایت میکنند؛ بوستانهایی که باید با توجه به آغاز فصل داغ تابستان و تعطیلی مدارس مکانی برای جنب و جوش و ورزش و محفل خانوادگی باشد، امروز جولانگاه دود و دم جوانان، دختران و خانوادههایی است که با کشیدن سیگار تفریح کاذب خود را به رخ دیگران میکشند.
گویی ساختار فرهنگی شهر قم تغییر کرده و قبح این تفریح کاذب که سلامت و جان مردم را به خطر انداخته از بین رفته و دسترسی به قلیان به قدر آسان شده که سن استفاده از آن کاهش یافته و حتی دختران و پسران نوجوان و به جرئت میتوان گفت خردسال را به خود جذب کرده است.
تا دیروز قلیان را تنها در قهوهخانههای سنتی دیده بودیم و افراد میان سن از آن بهره میگرفتند ولی امروز خانوادهها این تفریح کاذب را در بوستانها برده و با این کار نفس درختان و فضای سبز زیبای این بوستانها به شماره افتاده است.
قانونی سرگردان در میان دود قلیانها
جمعآوری قلیانها از اماکن عمومی در قوانین جامع کنترل و مبارزه ملی با دخانیات تأکید شده ولی با گذشت چندین سال از این مصوبه وزارت بهداشت به عنوان ناظر و وزارت کشور به عنوان مجری در اجرای این قانون تا حدودی سستی کرده و امروز دود قلیان سلامت دختران ما را که به عنوان مادران فردا باشند و سلامت جوانان به عنوان آیندگان این مملکت و خانوادهها را به خطر انداخته است.
البته ناگفته نماند که دادستان عمومی استان قم طی روزهای گذشته با توجه به از بین رفتن قبح مصرف و استعمال انواع دخانیات از جمله قلیان دستور داده تابلوهای هشدار دهندهای نصب شود.
تفریح دودی با نوای انواع قلیانها
یک شهروند قمی در این زمینه در گفتوگو با خبرنگار مهر میگوید: با توجه به گرمی هوا و شرایط خاص آب و هوایی استان قم در هفته یکی دو بار به همراه فامیل به بوستانها پناه میبریم به ویژه بوستان علوی که از بوستانهای شاخص قم است، ولی متأسفانه با ناهنجاریها و آسیبهای مختلف اجتماعی از سوی بعضی هنجارشکنان روبرو میشویم.
راضیه بیگدلی میافزاید: حال بد حجابی و پوشش ناهنجار بماند امروز بعضی خانوادهها به سوی کشیدن انواع مختلف قلیان روی آوردهاند حال زن و مرد و بزرگ و نوجوان فرقی ندارد همه با اشتیاق در فضای زیبای این بوستان قلیان میکشند.
وقتی یک خانواده به طور دسته جمعی اقدام به قلیان کشیدن میکند این یعنی دستگاههای فرهنگی ما در برابر این آسیب اجتماعی سکوت کردهاند
به گفته وی، با وجود این همه ناهنجاری و بیاخلاقی از سوی بعضی خانوادهها دورهمی ما خراب میشود؛ دود این قلیان در همه فضای این بوستان میپیچید نه نظارتی میشود و نه مسئولی جوابگوی این همه ناهنجاری است.
یک شهروند میان سال قمی در گفتوگوی خود با خبرنگار مهر بیان میکند: از کشیدن قلیان دختران جوان در این بوستان متحیر ماندم و از روی آوردن خانوادههای قمی به سوی قلیان شگفتزده هستم؛ قلیانی که تنها در بعضی قهوهخانهها دیده میشد امروز خانوادهها برای کشیدن آن مسابقه و کلاس گذاشتهاند؟
سید محسن هاشمی میافزاید: جای تأسف است که خانوادهها حریم اماکن عمومی را رعایت نمیکنند و هم به جان خود و جان خانوادههایی که میخواهند دور از زندگی پرتلاطم ماشینی امروز از فضای سبز این بوستان استفاده کنند از هوای دلپذیر این بوستان محروم و مجبور هستند دود و دم قلیان را نفس بکشند.
نبود تابلوهای هشدار در بوستانها
یک بانوی قمی با گلایه از وضعی که بوستانهای قم با آن روبرو هستند بیان میکند: وقتی یک خانواده به طور دسته جمعی اقدام به قلیان کشیدن میکند این یعنی دستگاههای فرهنگی ما در برابر این آسیب اجتماعی سکوت کردهاند؛ ماندهام قبح این کار را چگونه برای فرزند خردسالم توجیه کنم چرا کسی بر این بوستانها نظارتی ندارد؟
اقدس نظری اظهار میکند: بوستان جای تفریح و دورهمی ساده و دلنشین است به خدا این خانوادهها و جوانان این تفریح ناچیز را هم برای ما تلخ کردهاند و در بوستانها تابلویی برای هشدار دیده نمیشود.
وقتی ناهنجاری به هنجار تبدیل شود
معاون اجتماعی فرماندهی انتظامی استان قم نیز در گفتوگو با خبرنگار مهر، با اشاره به کاهش قبح استفاده از قلیان در اماکن عمومی به ویژه در بوستانهای قم میگوید: هرگونه عرصه و مصرف قلیان در اماکن عمومی غیرمجاز است، اولویت اول ما فرهنگسازی است ولی متأسفانه احساس میشود خطر بیشتر از مصرف است و اینکه یک ناهنجاری به هنجار تبدل شده است.
مهرداد حاجیزاده میافزاید: در زمینه پیشگیری و فرهنگسازی باید کارشناسان دانشگاه علوم پزشکی و معاونت بهداشت ورود کنند اما در قالب تیمهای ویژه که آنها تشکیل میدهند نیروی انتظامی هم همکاری میکند.
مصرف قلیان و زمینه ناهنجاریهای خانوادگی
وی در ادامه بیان میکند: وقتی ناهنجاری به هنجاری تبدیل شود خطر بیشتر احساس میشود و متأسفانه سن مصرف قلیان کاهش یافته و حتی در بین خانمها بیشتر دیده میشود که این امر آسیب جدی برای خانمها است و زمینهساز رفتارهای ناهنجار در خانوادهها میشود.
معاون اجتماعی فرماندهی انتظامی قم اظهار میکند: این ناهنجاری خانوادگی به انتقال فرهنگی تبدیل شده و خردسالان و نوجوانان که آسیبپذیرتر هستند از والدین خود این ناهنجاری را الگو گرفته و تبدیل به معضلات بیشتری مانند اعتیاد میشود.
اگر جوانان در دورهمیهای خود فعالیتهای هنجار شکنانه داشته باشند برخورد میکنیم
وی با اشاره به والدینی که خود قلیان و یا دخانیات مصرف میکنند، میافزاید: وقتی که والدینی خود قلیان و مواد مخدر مجاز استفاده میکنند چگونه انتظار دارند که فرزند خود از آسیبی مانند اعتیاد بیمه و دور کنند؟
به گفته حاجیزاده، مردم و خانوادهها باید بیشتر با ما همکاری کنند در اماکن عمومی مانند بوستانها و پارکها مردم بیشتر مدیریت کنند تا این آسیب فرهنگی به کودکان و نوجوانان آنها منتقل نشود؛ در بحث خانوادهها اولویت اول ما تذکر است اما اگر جایی که نیاز به برخورد و مقابله جدی بود نیروی انتظامی ورود خواهد کرد.
وی در بخش دیگری از سخنان خود میگوید: خانوادهها باید با نیروی انتظامی بیشتر همکاری کنند در زمینه برخورد با ناهنجاری مانند کشیدن قلیان در اماکنی مانند بوستانها نیروی انتظامی نیاز به دستور قضایی دارد هرچند تعامل و همکاری خوبی با دستگاه قضایی استان داریم.
معاون اجتماعی فرماندهی انتظامی قم بیان میکند: بیشتر فعالیت و برخورد ما در اماکن عمومی تذکر و امر به معروف و نهی از منکر است اما در مکانهایی که جوانان در دورهمیهای خود فعالیتهای هنجار شکنانه داشته باشند برخورد میکنیم.
شدت برخورد در طرحهای تابستانه نیروی انتظامی
وی در ادامه میگوید: با شروع فصل تابستان و اجرای طرح تابستانه در قالب اکیپهایی با همکاری دادستانی، معاونت بهداشت، اصناف نیروی انتظامی ورود بیشتری دارند و برخوردها هم شدیدتر شده است و در تلاش هستیم اماکن عمومی مانند بوستانها برای مردم سالمتر و امنتر شوند.
باید خانوادهها برای فرزندان خود الگو باشند و محیط سالمی را برای خود و دیگر خانوادهها ایجاد کنند
حاجیزاده با بیان اینکه در برخورد با قلیان خلأ قانونی وجود دارد، گفت باید خود خانوادهها برای فرزندان خود الگو باشند و محیط سالمی را برای خود و دیگر خانوادهها ایجاد کنند چرا که کشیدن قلیان در اماکنی مانند بوستانها تجاوز به حریم تنفسی دیگران است.
وی میافزاید: در بحث گذران اوقات فراغت معضل داریم زیرا خانوادهها دورهمیهای خود را با مصرف قلیان میگذارند و این خطری برای امنیت و سلامت دیگران است باید به نیازهای امنیتی شهروندان پاسخ داده و با هنجارشکنان برخورد کنیم نیروی انتظامی در بوستانها به طور مقطعی گشت زنی داده و اگر موردی مشاهده شد خانوادهها با ۱۱۰ تماس بگیرند.
نبود ابزار کنترل برای مرکز بهداشت
معاون امور بهداشتی دانشگاه علوم پزشکی استان قم نیز در گفتوگو با خبرنگار مهر، میگوید: مرکز بهداشت ناظر و حافظ سلامت مردم است ولی برای کنترل ناهنجاری مانند کشیدن قلیان در اماکن عمومی ابزار کنترلی ندارد؛ جلساتی با دستگاههایی مانند صنعت و معدن، اصناف و نماینده دادستانی برگزار شد ولی متأسفانه در این زمینه عواملی وجود دارند که محافظه کارانه عمل میکنند.
حسن ایزانلو میافزاید: بزرگترین ابزار ما بالا بردن آگاهی و فرهنگ مردم است هرچند نظارت شبانهروزی داریم اما باید برای رفع این معضل دیگر دستگاهها هم همکاری کنند و نیازمند یک کار گروهی هستیم.
زنگ خطر کاهش سن مصرف قلیان
مدیرکل سلامت محیط و کار مرکز بهداشت استان قم نیز در گفتوگو با خبرنگار مهر از کاهش سن استفاده از قلیان در استان قم خبر میدهد و میگوید: در بحث قلیان این فرهنگ در بین خانوادهها بیشتر شده که مصرف قلیان را نوعی کلاس گذاشتند و یا تفریحی شمرده سن مصرف آن هم کاهش یافته است این امر زنگ خطر جدی است.
نرگس جعفری میافزاید: خانمها بیشتر از آقایان به سمت قلیان گرایش دارند و سلامت آنها را به خطر انداخته است ما ابزار برخوردی نداریم ولی تنها در زمینه بالا بردن سطح فرهنگ و پیشگیری ورود میکنیم و مصرف غیرمجاز قلیان در اماکن عمومی و بوستانها در محدوده فعالیت ما نیست.
مصرف قلیان زمینهساز به دنیا آمدن نوزادان نارس و حتی ناباروری در بین خانمها خواهد شد
به گفته وی، مرکز بهداشت متولی سلامت است و در بحث انسانی آموزش داریم در برخوردها چند دستگاه مسئول هستند در زمینه فروش تبلیغ کردیم که سیگار و دیگر موادی مانند قلیان در اختیار افراد ۱۸ ساله قرار ندهند هرچند آمار دقیقی از تعداد مصرف قلیان در قم نداریم ولی مصرف قلیان و دخانیات در بین دانش آموزان درصد بالایی رشد داشته است.
مدیرکل سلامت محیط و کار مرکز بهداشت استان قم نیز در این زمینه بیان میکند: با توجه به رشد مصرف قلیان در بین خانمها به ویژه دختران جوان باید بیشتر احساس خطر کرد چرا که مصرف قلیان زمینهساز به دنیا آمدن نوزادان نارس و حتی ناباروری در بین خانمها خواهد شد.
جعفری میافزاید: باید برای آگاهی سازی و همچنین بالا بردن سطح فرهنگ خانوادهها رسانه ملی و استانی و همچنین رسانه و مطبوعات همکاری کنند و مردم را از عوارض استفاده از قلیان آشنا کنند.
وی تأکید کرد: رشد مرگومیرها در بیماران تنفسی و بیماران سرطانی و انواع سقط جنین از دیگر ره آورد دود قلیان است دود این تفریح کاذب به مراتب بیشتر از دود سیگار است.
نظر شما