خبرگزاری مهر، گروه استانها: جلسه کمیسیون کشاورزی اتاق بازرگانی بیرجند با موضوع خرید توافقی محصول زرشک و خرید سلفی این محصول صبح دوشنبه برگزار شد.
سید حسین خیریه رئیس کمیسیون کشاورزی اتاق بازرگانی بیرجند در این جلسه اظهار کرد: زرشک یکی از محصولات استراتژیک خراسانجنوبی است و از سه سال گذشته تاکنون اتاق بازرگانی بر روی قیمتگذاری این محصول در راستای حمایت از کشاورزان تأکید داشته است.
وی بیان کرد: تلاش ما بر این است که قبل از آنکه واسطهگرها وارد بازار شود یک حداقل و حداکثر قیمتی برای این محصول با همفکری و کمک کارشناسان و صاحبان امر مشخص شود.
سود اصلی باید نصیب کشاورز شود
رئیس کمیسیون کشاورزی اتاق بازرگانی بیرجند با بیان بایدها و نبایدهای اصلی در حوزه خرید توافقی زرشک ادامه داد: همه فعالان در حوزه این باید سود خود را داشته باشند ولی به واسطه تلاش بیشتر، کشاورز باید سود اصلی را داشته باشد.
خیریه با بیان اینکه باید برای قیمت گذاری درست محصول زرشک با همفکری و تعامل تدبیری بیندیشیم و سیستم قیمتگذاری مشخصی وجود داشته باشد، افزود: تمایل ما بر این است که پول خرید تضمینی و توافقی زودتر از برداشت به دست کشاورز برسد.
وی گفت: در راستای جلوگیری از سو تفاهم بین خریدار و فروشنده باید یک هیئت از کارشناسان خبره و اهل فن تعیین قیمت را انجام دهند.
احسان بیکی مدیرعامل ترمینال تخصصی ضبط و فرآوری زرشک و عناب خراسان جنوبی نیز در این جلسه گفت: هر چند نسبت به سال گذشته قیمت زرشک افزایش داشته است ولی با این حال مسائل مرتبط با این محصول استراتژیک خراسانجنوبی باید بیش از گذشته مورد توجه قرار گیرد.
وی اظهار کرد: کشاورزان ما علی رغم تلاش و هزینه زیادی که برای سمپاشی و بهبود کیفیت محصول انجام میدهند ولی سود چندانی نصیب آنان نمیشود و همچنین برای فرآوری محصول نیز کارخانهها با مشکلاتی رو به رو هستند.
کارخانههای فرآوری با مشکل تأمین مواد اولیه رو به رو هستند
مدیرعامل ترمینال تخصصی ضبط و فرآوری زرشک و عناب خراسانجنوبی با اشاره به اینکه بحث خرید سلفی زرشک با سایر محصولات کشاورزی متفاوت است، بیان کرد: در طی چند سال گذشته که کارخانه را افتتاح کردیم هیچگاه نتوانستیم با ظرفیت کامل کار کنیم که همه آن به واسطه تأمین نشدن مواد اولیه است.
بیکی با تبیین مشکلاتی که دلالان سودجو برای بحث فرآوری و تعیین قیمت محصول زرشک به وجود میآورند، گفت: متأُسفانه هیچ اقدام مثبتی برای تأمین موارد اولیه کارخانههایی ظرفیت بالایی برای فرآوری دارند انجام نشده است.
عدم رعایت اصول بهداشتی در برخی مراکز زرشک پاکنی
وی ادامه داد: باید زرشک را به عنوان یک محصول پاک و با بسته بندی درست به ویژه در بازار بینالمللی و در بحث صادرات معرفی کنیم در حالی که برخی از کارخانههای زرشک پاکنی این موارد را رعایت نمیکنند.
مدیرعامل ترمینال تخصصی ضبط و فرآوری زرشک و عناب خراسان جنوبی با بیان اینکه از اواخر تیرماه باردهی محصول زرشک مشخص میشود، افزود: یک پیشنهاد این است که ۱۵ تا ۲۰ درصد قیمت تخمینی باغ زرشک را در مردادماه، ۱۵ تا ۲۰ درصد را قبل از برداشت و مابقی را به قیمت روز وقتی زرشک را به کارخانه تحویل میدهند، پرداخت کنیم.
غلامرضا درهکی معاون مدیریت امور باغبانی جهاد کشاورزی خراسانجنوبی نیز در این جلسه گفت: زرشک دومین سطح زیر کشت را در بین محصولات در خراسانجنوبی دارد.
وی با اشاره به اینکه سال گذشته حدود ۱۶ هزار و ۷۲۶ هکتار سطح باغات زرشک خراسانجنوبی بود، ادامه داد: از این میزان ۱۳ هزار و ۸۷۷ هکتار آن باردار و بقیه غیر باردار است.
معاون مدیریت امور باغبانی جهاد کشاورزی خراسانجنوبی با بیان اینکه در سال ۹۷ حدود ۱۸ هزار و ۸۳۰ تن تولید زرشک خشک خراسانجنوبی بود که یک کاهش تولید را شاهد بودیم، افزود: برخی افتها و سرمازدگی علت آن بود.
پیش بینی برداشت ۲۰ تن زرشک
دره کی با اشاره به اینکه با طیف عظیمی از بهرهبرداران زرشک رو به رو هستیم، گفت: البته پیشبینی میشود که امسال تولید زرشک خراسانجنوبی به ۲۰ هزار تن برسد.
وی اظهار کرد: در برخی از مناطق چون زیرکوه به واسطه اینکه میخواهند محصول را زودتر وارد بازار کنند قبل از اینکه محصول رنگ بگیرد آن را برداشت میکنند که این موضوع یک آسیب به محصول زرشک خراسانجنوبی وارد میکند.
عبدالرضا جویبان مدیرعامل اتحادیه تعاون روستایی خراسانجنوبی اظهار کرد: تشکلها آمادگی دارند که امسال در بیرجند و سربیشه نیز خرید زرشک را انجام بدهند.
وی با تبیین چگونگی خرید تضمینی یا توافقی محصول زرشک از کشاورز در راستای سوددهی بیان کرد: از جمله راهکارها برای تعیین قیمت ایجاد یک شورای قیمتگذاری و یا تعیین قیمت بعد از نمونه برداری است تا دلالان سودجو نتوانند در این زمینه آسیب وارد کنند.
ضرورت راه اندازی سازمان زعفران و زرشک
محمدعلی بیجاری مدیر توسعه بازرگانی جهاد کشاورزی خراسان جنوبی نیز در این جلسه اظهار کرد: برای چای و حتی دخانیات سازمانی به نام سازمان چای و دخانیات وجود دارد ولی جای تأسف است که سازمان متولی برای زعفران و زرشک وجود ندارد.
وی با اشاره به بحث خرید توافقی بیان کرد: باید درباره شیوه فروش و جلوگیری از برخی از آسیبها رسانهها و به ویژه رسانه ملی در راستای آگاه سازی به مردم گام بردارند.
مدیر توسعه بازرگانی جهانی کشاورزی ادامه داد: یکی از مشکلات بحث فروش توافقی زرشک خرده مالکی در خراسان جنوبی است.
در نهایت در این جلسه تصمیم گرفته شد که قیمت گذاری توسط شورای قیمت گذاری با مدیریت سازمان جهاد کشاورزی، تعاونی روستایی و بخش خصوصی به عهده بگیرند.
نظر شما