به گزارش خبرنگار مهر، نشر آرما دومین چاپ کتاب «لبنان زدگی: سفرنامه لبنان» سیدحسین مرکبی را با شمارگان هزار نسخه، ۱۰۴ صفحه و بهای ۲۵ هزار تومان منتشر کرد. چاپ نخست این کتاب در سال ۱۳۹۶ با شمارگان هزار نسخه و بهای هشت هزار و ۵۰۰ تومان منتشر شده بود.
لبنانزدگی سفرنامهای ۹ پردهای درباره سفر به کشور لبنان است. نویسنده کتاب میکوشد بافت اجتماعی و سیاسی و تاریخی لبنان را در قالب مشاهداتش در این سفر صورتبندی کند. این سفرنامه به قرائت لبنانی از اسلام و تجربه زیسته مسلمانان در فضای متکثر و پر دادوستد کشوری میپردازد که هیچ گروهی در آن اکثریت مطلق یا حاکم نیست.
نویسنده در میانه جنگ ۲۰۱۴ غزه و اوج حملات گروههای تکفیری به لبنان سفر کرده و به نواحی مرکزی و جنوبی این کشور کوچک سرک کشیده است. یک فصل کامل از این سفرنامه به بازدید از مؤسسات اجتماعی و خیریه امام موسی صدر اختصاص دارد. این مؤسسات در شهر صور در ۲۰ کیلومتری مرز فلسطین اشغالی واقع است و نیم قرن قدمت دارد.
فصلهای دیگر کتاب نیز به روایتهایی از کمربند فقر بیروت یا همان ضاحیه جنوبی، موزه ملی لبنان، دانشگاه آمریکایی بیروت، پارکموزه مقاومت با نام ملیتا و بازدید از گروههای پیشآهنگی حزب الله اختصاص دارد. مرکبی در این کتاب مشاهدات خود از لبنان، تاثیر اندیشه و برنامههای عملی امام موسی صدر و همچنین فعالیتهای موسسات امام موسی صدر در این کشور را روایت کرده است. گزارش دیدار از برخی مراکز علمی و فرهنگی حزبالله لبنان نیز بخش دیگری از این سفرنامه را تشکیل میدهد. عناوین بخشهای ۹گانه کتاب به ترتیب به این شرح است: «دهکده»، «استغنا»، «تمدن»، «حیات»، «خموشی»، «عمان»، «قصاص»، «لبنان زدگی» و «کرشمه».
در بخشی از این کتاب میخوانیم: «فرودگاه رفیق حریری تنها فرودگاه مسافری لبنان بندانگشتی است؛ … مساحت لبنان از استان قم، کوچکترین استان ایران در تقسیمات سابق، کمی کم تر و جمعیتش اندکی بیشتر است. شاید تشبیه لبنان به استان قم مخصوصاً برای کسی که ایران را می شناسد کمی گمراه کننده باشد؛ چون لبنان در هیچ چیز به جز شمار جمعیت و مقدار مساحت و نه حتی جمعیت و مساحت به قم شبیه نیست و بلکه نقطه مقابل آن است. در حالی که من نویسنده نمی توانم از سرایت ویژگی های پیوند خورده با تصویر قم به لبنان در ذهن مخاطب جلوگیری کنم. شاید بهتر باشد بگویم لبنان در دریاچه ارومیه جا می شود. یا مثلاً می توانم بگویم لبنان به عبارتی یک دهکده بزرگ است. این بهتر است. گو اینکه مفهوم لبنان با مفهوم دهکده فقط یک تفاوت دارد: در قانون اساسی این کشور هجده فرقه مذهبی به رسمیت شناخته شده اند. دهکده متکثر.»
مرکبی مترجم متون معاصر عربی است و در حال حاضر در رشته زبان آلمانی در دانشگاه علامه طباطبایی تحصیل میکند. از میان ترجمههای منتشر شده او میتوان به «چرا سوریه؟»، «امام مهدی (عج) و اخبار غیب» و «لبیک یا حسین» که جملگی از سخنان سیدحسن نصرالله هستند، اشاره کرد. «امام مهدی و اخبار غیب» و «چرا سوریه؟» را انتشارات جمکران و «لبیک یا حسین» را نشر خیمه منتشر کرده است. ترجمه کتاب «اخگر گداخته حکومت: تجربه دولتسازی شیعیان در عراق پسا صدام» نوشته علی طاهر الحمود، نیز از دیگر فعالیتهای کارنامه علمی مرکبی است.
نظر شما