خبرگزاری مهر - گروه استانها-فرزانه یحیی آبادی: موضوع ساخت بندر صیادی آبادان که احداث آن از سوی مسئولان، امری ضروری تشخیص داده شده بود از جمله مصوبات سومین دوره سفر هیأت دولت محمود احمدی نژاد به استان خوزستان در سال ۱۳۸۹ است که بر پایه همین مصوبه و پس از صدور مجوز، کار مطالعاتی احداث این بندر صیادی توسط سازمان شیلات ایران با همکاری سازمان بنادر و دریانوردی آغاز شد و در سی امین سالگرد پیروزی غرور آفرین عملیات شکست حصر آبادان (۵ مهر ۱۳۹۰) نیز کلنگ آغازعملیات ساخت آن واقع در حاشیه اروند رود و با حضور مسئولان کشوری، استانی و شهرستانی به زمین زده شد، کلنگ زنی که ثمره آن با گذشت ۸ سال، تنها حدود ۲۵ درصد پیشرفت فیزیکی کار است و اکنون نیز همچون کشتی به گل نشسته در کنار رودخانه اروند آرام گرفته و خبری از ساخت و سازش نیست.
آغاز مطالعات ساخت
پس از بومی شدن صنعت ساخت اسکلههای شناور صیادی، تولید کنندگان ایرانی وارد عرصه کار و تولید شدند و در این میان یک شرکت بومی طراح و سازنده سازههای شناور در ایران، تمامی مراحل محاسبات فنی و مهندسی ساخت سازه شناور به مساحت سطح عرشه شناور ۲ هزار و ۷۰۰ متر مربع با کاربری تخلیه صید و پهلوگیری ایمن شناورهای صیادی در حاشیه رودخانه اروند آن هم به دست پر توان تولیدکننده ایرانی و بدون حضور شرکتهای خارجی را به دست گرفت.
در سال ۹۱ که از سوی مقام معظم رهبری به نام سال «تولید ملی، حمایت از سرمایه و کار ایران» نامگذاری شد، مدیرعامل این شرکت عنوان کرده بود دانشآموختگان و صنعتگران ایرانی مصمم به اجرای یکی از بزرگترین سامانههای صیادی در ایران و در منطقه آبادان شدهاند.
مدیرکل وقت شیلات خوزستان نیز در خصوص این پروژه گفته بود: بندر صیادی آبادان در مجاورت بازار ماهی و اسکله ثامنالائمه و با هدف تأمین زیرساختهای لازم برای پهلوگیری شناورهای صیادی به منظور تخلیه صید، بارگیری، تدارکات و توقف ایمن در اروند رود و محدوده شهرآبادان احداث میشود.
عبدالرحیم مغینمی با بیان اینکه این طرح در زمینی به مساحت دو هکتار و طی سه مرحله احداث میشود عنوان کرده بود: سازمان شیلات ایران متعهد شده تا با هزینه کرد ۱۲۹ میلیارد ریال اعتبار و ظرف مدت ۳۶ ماه این طرح را به بهرهبرداری برساند.
وی در خصوص مراحل سه گانه ساخت این بندر اظهار کرده بود: در مرحله نخست ۱۹ اسکله تخلیه صید برای شناورها، در مرحله دوم نیز ساخت توقفگاه با ۳۷ پست اسکله برای شناورها و درمرحله سوم این طرح نیز تأسیسات پشتیبانی بندر شامل بازار حراج ماهی، سرویس عمومی و نمازخانه احداث میشود.
به گفته وی بهرهبرداری از این طرح بر افزایش جاذبههای گردشگری و اشتغال منطقه نیز تأثیر مستقیم و بسزایی دارد.
نرسیدن اعتبارات و مسکوت ماندن طرح در مراحل اولیه
فرماندار وقت شهرستان آبادان نیز در جلسهای با حضور جعفر حجازی، استاندار وقت خوزستان از توقف کار ساخت بندر صیادی در آبادان خبر داد و با ابراز گلایه از این موضوع با اشاره بر امرار معاش قریب به اتفاق مردم این شهرستان از راه صید و صیادی و تاکید بر لزوم بهره مندی صیادان منطقه از امکانات مناسب برای انجام کار و فعالیت، گفته بود: انتشار خبر ساخت بندر صیادی در آبادان صیادان منطقه را بیش از هر زمان دیگری شادمانتر و امیدوارتر کرد چرا که با راه اندازی این بندر بسیاری از مشکلات آنان رفع میشود.
بهرام ایلخاص زاده با تأیید برخی امور انجام شده اولیه افزوده بود: متأسفانه ساخت این بندر در همان مراحل اولیه مسکوت باقی ماند، لذا خواهان پیگیری و جدیت مسئولان ذیربط در انجام و ادامه به موقع کار هستیم.
وی ابراز امیدواری کرده بود تا مسئولان شیلات ضمن عمل به تعهدات خود با پرداخت به موقع اعتبارات مصوب شده در سفر سوم هیأت دولت وقت به خوزستان به ساخت هر چه سریعتر این بندر صیادی کمک کنند.
مدیرکل وقت شیلات خوزستان نیز بهمن ماه سال ۹۲ اجرای پروژه بندر صیادی آبادان را از تعهدات سازمان شیلات کشور خوانده و عنوان کرده بود: به رغم آماده سازی زیرساختهای اولیه اما هنوز ریالی از سوی این سازمان بابت شروع عملیات اصلی ساخت، تخصیص داده نشده و تا زمانی که اعتباری پرداخت نشود انجام کار امکان پذیر نخواهد بود.
عبدالرحیم مغینمی با اشاره به اینکه موضوع مطالعات طرح و کلنگ زنی آن انجام شده است، افزوده بود: برای اجرای کامل این پروژه ۸ میلیارد تومان اعتبار پیش بینی شده بود که متأسفانه در بحث تخصیصها مشکلاتی وجود دارد (این پیش بینی مربوط به سال ۱۳۹۰ بود) که در صورت تخصیص و پرداخت اعتبارات به موقع و کافی امکان شروع به کار پیمانکار وجود دارد.
وی اظهار کرده بود: سازمان شیلات با همراهی وزارت جهاد کشاورزی مصمم به اجرا و اتمام پروژه بندر صیادی آبادان هستند، و بر همین اساس برای سال آینده برنامه ریزی های صورت گرفته تا رقم خوبی را برای انجام این پروژه اختصاص دهند که البته با توجه به متغیر بودن تخصیصها، در صورت پرداخت کار انجام میشود.
وی با اشاره به انجام مطالعات طرح، انتخاب پیمانکار، کلنگ زنی و آماده بودن زیرساختهای اولیه، تأخیر در اجرای آن را تنها به دلیل مسائل مالی دانسته و عنوان کرده بود: موضوع را از طریق شیلات کشور پیگیری کردهایم و امیدواریم تا با پرداخت اعتبارات تعهد شده از سوی شیلات کشور هرچه سریعتر کار ساخت بندر صیادی آبادان ادامه و به اتمام برسد.
اعتبارات همچنان نمیرسد
رئیس اداره شیلات آبادان در گفتگو با خبرنگار مهر با تاکید چندباره به اینکه ساخت بندر صیادی آبادان جز طرحهای ملی به شمار میرود، گفت: این پروژه تنها ۲۵ درصد پیشرفت فیزیکی در ساخت داشته است.
موسی کاکایی افزود: متأسفانه عدم تخصیص اعتبارات لازم و به موقع روند ساخت و تکمیل این پروژه را با وقفهای چندین ساله مواجه کرده است.
به گفته وی در حال حاضر با توجه به تورم موجود، برای ساخت و تکمیل این پروژه ۳۰ میلیارد تومان اعتبار نیاز است.
وی با بیان اینکه طی یکی دو سال اخیر مکاتباتی را در این باره با مسئولان کشوری، استانی و شهرستانی داشتهایم، اظهار کرد: با توجه به وجود بخشی از زیرساختهای لازم در صورت اختصاص اعتبار مورد نیاز کار احداث، تکمیل و اتمام آن ظرف مدت یک تا یک سال و نیم به انجام میرسد.
کاکایی تصریح کرد: با توجه به افزایش تعداد لنجها و قایقهای صیادی در منطقه ساخت بندر صیادی آبادان بسیار ضروری و الزامی است که برای انجام آن به یک کار جهادی و ضربتی نیاز است.
عدم جذب اعتبارات تخصیصی ساخت بندر از سوی شیلات
نماینده مردم آبادان در مجلس شورای اسلامی نیز در گفتگو با خبرنگار مهر ر خصوص اجرای این پروژه گفت: بر اساس پیگیریهای انجام شده از سوی مسئول اعتبارات سفرهای ریاست جمهوری مشخص شد که در اسناد مالی مربوطه عدم جذب اعتبارات یاد شده از سوی سازمان شیلات قید شده است که در این باره نیز بین شیلات و بخش یاد شده اختلاف نظرهایی وجود دارد و این اختلاف نظرها سبب شد تا موضوع به رئیس برنامه و بودجه کشیده شود.
جلیل مختار افزود: با ورود رئیس سازمان برنامه و بودجه کشور به موضوع یاد شده، قرار شد تا پس از ابلاغ اعتبارات برای این طرح که بر روی اسناد آن عدم جذب اعتبار ثبت شده، اعتبار جدیدی اختصاص داده شود.
وی اظهار کرد: به تازگی نیز شیلات کشور به دنبال جذب یکسری اعتبارات برای شروع کار است و در این باره نیز اعتباراتی نیز برای احداث و توسعه بندر صیادی آبادان ابلاغ شده است.
مختار تصریح کرد: اگر چه سازمان منطقه آزاد اروند در این خصوص مدعی شده که باید کار ساخت این بندر صیادی بر اساس شاخصههای فن آوری های نوین قابل ارائه این سازمان و طی توافقنامهای دو جانبه میان سازمان منطقه آزاد اروند و شیلات انجام شود، اما سازمان منطقه آزاد اروند تاکنون در این باره قدمی برنداشته است.
نماینده مردم آبادان در مجلس شورای اسلامی یادآور شد: در نشستی با معاونت فنی سازمان شیلات کشور، مقرر شد تا آنها کار خود را آغاز کنند و به امید سازمان منطقه آزاد اروند نمانند.
حق مردم آبادان داده شود
به گزارش خبرنگار مهر، اگرچه آبادان طی مدت ۸ سال، ناخواسته وارد جنگی تحمیلی شد و تمام داشتههایش از بین رفت اما با اتمام جنگ بار دیگر نور امید در دل مردمانش روشن شد و چشم امید به یاری و توجه ویژه مسئولانشان دوختند تا با برنامه ریزی و انجام اقدامات مناسب و به موقع زنگار جنگ از تن شهر و دیارشان برگرفته و بار دیگر آبادی و سرزندگی را به آنها باز گرداند اما هر چه زمان میگذشت مردم تنها وعدههای فراوان عملی نشده مسئولان را میشنیدند و امیدی به کارکردشان در کار نبود و این روند همچنان ادامه دارد؛ وعدههایی که مسئولان از سر دین و تکلیف به مردمان مقاوم این شهر دادند اما سنگی بر روی سنگ بنا نشد و هر بار به بهانه نبود اعتبارات، تحریمها، تغییر مدیریتها و هزاران بهانه ریز و درشت دیگر دست روی دست گذاشتند و کاری از پیش نبردند.
وعده ساخت بندر صیادی آبادان در مدت ۳۶ ماه که میتوانست تسهیل کننده کار جمعیت زیادی از مردمانی شود که نانشان را از آب میخورند اکنون با گذشت ۸ سال از زمین زده شدن کلنگ احداث آن همچنان بلاتکلیف رها شده و پروندهاش در سازمان شیلات در حال خاک خوردن است؛ بندری که در ابتدای کار برخی از کارهایش همچون تجهیز کارگاه، اجرای فندانسیون ساختمان اداری، دریافت اشتراکات آب و برق، جابجایی رشتههای مزاحم برق، فنس کشی محوطه، هیدروگرافی و نی زنی آن انجام شد و دیگر هیچ.
انتظار میرود تا در سالی که از سوی مقام معظم رهبری به نام سال رونق تولید نامگذاری شده مسئولان ذیربط با انجام درست تعهداتشان به هدف گذاری انجام شده برای ساخت این بندر به جهت افزایش جاذبههای گردشگری و کمک به اشتغال در منطقه کمک کنند.
در حال حاضر ۲۱۰ شناور شامل ۱۴۸ فروند لنج و ۶۲ قایق در بخش صید وصیادی شهر آبادان فعالیت دارند و این سوای از شناورهایی است که از بنادر اروندکنار و چوئبده به این آبادان تردد میکنند.
نظر شما