صغری بابایی مدیر امور کتابخانه های عمومی استان فارس در گفتگو با خبرنگار مهر، درباره کتابخانه مرکزی استان گفت : کتابخانه مرکزی استان فارس در دولت آقای خاتمی جزو طرحهای ملی به تصویب رسید و از سال 76 کار ساختش در چهار طبقه در 2 مخزن بزرگ و 2 سالن بزرگ مطالعه مجزا برای خواهران و برادران، مرکز اطلاع رسانی، اینترنت و نسخ خطی آغاز شد.
بابایی افزود : این کتابخانه در چهارراه حافظیه شیراز (دروازه قرآن) و نزدیک آرامگاه حافظ و می توان گفت در بهترین نقطه این شهر واقع شده است. کار ساخت آن نیز در همان سال 76 با 40 درصد پیشرفت فیزیکی به پیش می رفت که به دلیل کمبود اعتبارات، ادامه عملیات ساخت آن، نزدیک به یک دهه متوقف شد. از اواخر سال 84 و با واگذاری ساخت آن به سازمان مسکن و شهرسازی استان (پیمانکار پروژه) مجدداً ساخت آن ادامه یافت و قرار بر این شد که با اتمام عملیات ساخت، پروژه مجدداً به ارشاد و سپس به نهاد کتابخانه های عمومی واگذار شود.
وی با ابراز نگرانی از تصرف کتابخانه مرکزی شیراز توسط سازمان اسناد و کتابخانه ملی، گفت : متاسفانه تیرماه سال گذشته اتفاق نادری رخ داد. در سفری که اشعری، مشاور رئیس جمهور و رئیس سازمان اسناد و کتابخانه ملی ایران به شیراز داشتند، بعد از بازدیدی که از کتابخانه مرکزی به عمل آمد، بدون اطلاع ما و در تفاهم نامه ای که با استاندار به امضاء رسید، کتابخانه مرکزی به کتابخانه ملی واگذار شد.
مدیر کتابخانه های عمومی استان فارس در خصوص علت تاخیر در عملیات اجرایی پروژه کتابخانه مرکزی، گفت : این پروژه پس از 10 سال تنها 50 درصد پیشرفت فیزیکی داشته و جزو پروژه های ناتمام محسوب می شود. بر اساس قانون نیز، ارشاد موظف است که پروژه های نیمه تمام مربوط به کتابخانه های عمومی را به اتمام برساند و در اختیار نهاد کتابخانه های عمومی قرار دهد، به ویژه این که به اعتراف خود مسئولان فنی اداره کل ارشاد استان فارس، با ساخت آن کشور صاحب یکی از بهترین کتابخانه های مرکزی خواهد شد.
وی در خصوص مفاد موافقت نامه امضاء شده میان رئیس کتابخانه ملی و استاندار فارس گفت : طبق این موافقتنامه، مقرر شده است که کتابخانه مرکزی شیراز به شعبه ای از کتابخانه ملی در استان فارس تبدیل شود که البته بر اساس تعریفهای ایفلا - که می گوید در هر کشور باید یک کتابخانه ملی در مرکز کشور وجود داشته باشد - چیزی من درآوردی محسوب می شود. از نظر قانون نهاد کتابخانه های عمومی نیز باید بگویم که تبصره ذیل ماده 20 آئین نامه اجرایی قاون کتابخانه ها مصوب سال 1382 مجلس شورای اسلامی، تصریح می کند که پروژه های نیمه تمام کتابخانه های عمومی، پس از تکمیل و برای بهره برداری باید در اختیار نهاد کتابخانه های عمومی قرار بگیرند.
بابایی با اشاره به پیگیریهای صورت گرفته برای توقف این اقدام غیر قانونی افزود : پس از پیگیریها و انتقادات ما به استانداری فارس، آنها به ما گفتند که ما این کار را کرده ایم که بتوانیم اعتباراتی را از مرکز جذب کنیم و پروژه را به اتمام برسانیم و این اطمینان را به ما دادند که این کتابخانه متعلق به استان فارس است و این نشان می دهد که تعریف کارکردهای کتابخانه ملی و حدود اختیارات آن برای این بزرگواران روشن نیست. به هر حال ما معتقدیم که بودجه این پروژه باید از اعتبارات فصل فرهنگ و هنر استان فارس تامین شود و نه جای دیگر.
این مدیر اضافه کرد : ما بلافاصله گزارش این اقدام غیرقانونی را به دبیرکل نهاد کتابخانه های عمومی کشور ارائه کردیم و ملک احمدی نیز در مکاتباتی که با وزیر ارشاد، سازمان مدیریت و برنامه ریزی، استاندار فارس و انجمن کتابخانه های عمومی شیراز داشت، آن را کاری خلاف قانون دانست و قرار بر این شد که آقای صفارهرندی موضوع را پیگیری کنند، که متاسفانه تا کنون اقدامی عملی برای جلوگیری از این بی قانونی صورت نگرفته است.
وی تصریح کرد : البته در حال حاضر این اتفاق در حد کاغذ و تفاهمنامه است و هنوز ساخت پروژه با نام کتابخانه مرکزی استان ادامه دارد و قول داده اند که در سال آینده به بهره برداری برسد. اما با وجود این ، امیدوار نیستم که این کتابخانه مجدداً به نهاد کتابخانه های عمومی واگذار شود. چون اگر کتابخانه ملی آن را مال خود بداند، قطعاً با شیوه نامه و قانون خودش آن را اداره می کند و نیرویهای موردنظر خود را در آن به کار می گیرد. در این صورت دیگر ما نمی توانیم نظارتی بر آن داشته باشیم.
مدیر امور کتابخانه های عمومی استان فارس با ابراز نگرانی از اقدامات صورت گرفته از سوی کتابخانه ملی در راستای تصرف تعدادی از کتابخانه های مرکز استان های مختلف کشور، گفت : متاسفانه این واگذاری و در واقع تصرف فقط به استان ما محدود نمی شود و شنیده هایی به گوش می رسد که حاکی از تملک کتابخانه های مرکزی به صورت تدریجی در چند استان دیگر از جمله کهگیلویه و بویراحمد، بوشهر و آذربایجان شرقی است.
نظر شما