به گزارش خبرنگار مهر، مصطفی معین قبل از ظهر دوشنبه در همایش اخلاق و آداب پزشکی که در مرکز همایشهای بینالمللی روزبه زنجان برگزار شد، افزود: آمارها نشان می دهد که بیش از ۸۰درصد کسب سلامتیها و یا بروز بیماریها را باید به حساب مسائل اجتماعی نوشت.
وی با بیان اینکه موضوع اخلاق در پزشکی یکی از مواردی است که در ایران از سابقه تاریخی زیادی برخوردار بوده و طبیب بدون اهمیت دادن به مباحث مالی، از بیمار عیادت به عمل میآورد، تصریح کرد: موضوع مهم اخلاق به قدری در حوزه پزشکی از اهمیت برخوردار است که به این مهم در سوگندنامه بقراط اشاره شده است و میتوان به موارد دیگری از این دست همچون رازداری و سایر موارد اشاره کرد.
عضو هیئت علمی دانشگاه علوم پزشکی تهران با تاکید بر اینکه انتخاب پزشکان از اهمیت زیادی برخوردار بوده و در دین مبین اسلام نیز به این موضوع اشاره شده است، این در حالی است که در برهه کنونی این موضوع از طریق برگزاری آزمون کنکور انجام میشود که معتقدیم روش صحیحی نیست، ادامه داد: اعتقاد راسخ به این مهم داریم که پزشکی دارای قداست زیادی است و باید به خاطر همین ویژگی، پزشکان از استقلال شغلی برخوردار باشند.
معین در ادامه از تنظیم چارچوب روند امور مربوط به اخلاق در علم پزشکی در قالب یک کتاب خبر داد و با بیان اینکه آنچه که در برهه کنونی باعث پررنگتر شدن جایگاه اعتماد در جامعه بهویژه بین بیمار و پزشک میشود، بحث صداقت است، اظهار کرد: متأسفانه به دلیل کمرنگ شدن موضوع اخلاق با چالش هایی در جامعه مواجه و شاهد مرگ و میرهای زیاد با وجودپیشرفتهای چشمگیر در عرصههای علمی هستیم.
عضو هیئت علمی دانشگاه علوم پزشکی تهران با یادآوری اینکه علوم زیستی یک علم میانرشتهای بوده و میتواند فلسفه، الهیات و طب را نیز دربر بگیرد، بیان کرد: علم پزشکی نمیتواند پاسخگوی همه مسائل انجام شده در این حیطه باشد. به عنوان مثال، پیوند اعضا، باروری حمایتی خارج از رحم، سقط جنین، سلولهای بنیادی و ... جزو اعمالی است که در گذشته نبوده و ابعاد دیگری از جمله مسائل حقوقی این موارد را دربر میگیرد.
معین با یادآوری اینکه در برهه کنونی آمار حاکی از آن است که ۸۰ درصد مرگ ومیرها در جهان سوم به واسطه بیماریهای غیر واگیر اتفاق میافتد، افزود: عوامل مؤثری در جوامع مختلف بر سلامت آحاد جامعه تاثیرگذار است که در این راستا میتوان به مواردی چون سطح آموزش عمومی، سطح درآمد و اشتغال، استحکام خانوادهها، دسترسی به خدمات، سطح منزلت اجتماعی، دسترسی به تأمین اجتماعی، جهانی شدن، فرار مغزها اشاره کرد.
وی با اشاره به اینکه اتفاقات خوبی در حوزه اخلاق پزشکی رخ داده است که نمونه بارز آن تأسیس انجمنها و برگزاری کنگرههای ملی و بینالمللی در این حوزه است، خاطرنشان کرد: در برهه کنونی سازمانهای مردمنهاد نقش تاثیرگذار در این حوزه دارند.
نظر شما