خبرگزاری مهر، گروه استانها- طیبه قدمی: تجربه یک شب آرمیدن زیر سقف یک خانه روستایی در دل طبیعت بینظیر «زیبای خفته زاگرس» چه حس دلانگیزی باید داشته باشد؛ برای آدمهای عصر ماشینی دیدن همین جلوههای یک زندگی سنتی آنها را به وجد میآورد.
همین جذابیت زندگی در روستا و استقبال مردم و علاقهمندان به طبیعت موجب ایجاد اقامتگاههای بومگردی شد و در سالهای اخیر ایجاد این واحدها با استقبال سرمایهگذاران بخش خصوصی رو به رو بود.
اجرای طرحهای بوم گردی که یکی از شیوههای جذب گردشگران در روستاها است علاوه بر کمک به تقویت حوزه گردشگری، میتواند در جهت تحقق اقتصاد مقاومتی و جلب مشارکت بخش خصوصی اثرگذار باشد.
همچنین اجرای طرحهای بومگردی علاوه بر اینکه میتواند در حفظ فرهنگ بومی و محلی جوامع روستایی نقش بسزایی داشته باشد، در ایجاد فرصتهای شغلی و رونق اقتصادی روستاهای هدف نیز اثرگذار است.
با توجه به مزایای این عرصه در سالهای اخیر تسهیلاتی تحت عنوان تسهیلات بومگردی در اختیار متقاضیان قرار میگیرد تا توسعه پایدار مدنظر اتفاق بیفتد، اما متأسفانه در این حوزه انحرافاتی مشاهده شده و اینکه برخی افراد از تسهیلات فوق سو ءاستفاده کرده و علی رغم دریافت تسهیلات نسبت به ایجاد یک مکان بومگردی اقدام نمیکنند و تسهیلات مذکور در مسیرهای دیگری صرف میشود.
خبرهای رسیده به خبرنگار مهر حاکی از آن است که برخی افراد با خرید یک خانه در منطقه اورامانات که قیمتهایش نسبت به مرکز استان بسیار پایین است با اخذ مجوز اقامتگاه بومگردی از این تسهیلات سوءاستفاده میکنند و در جاهای دیگر هزینه میکنند و چند وقت بعد با فروش واحد ذکور سود خوبی به جیب میزنند.
برای پیگیری این موضوع به سراغ مدیرکل میراث فرهنگی، صنایع دستی و گردشگری استان کرمانشاه رفتیم تا از چگونگی نظارتها بر این طرحها مطلع شویم.
تشکیل کارگروه بازرسی بر پرداخت تسهیلات بومگردی
امید قادری، مدیرکل میراث فرهنگی، صنایع دستی و گردشگری استان کرمانشاه در خصوص به انحراف رفتن این تسهیلات و اینکه چه اقداماتی برای پیشگیری از این موضوع و برخورد با متخلفین در این حوزه شده است به خبرنگار مهر گفت: این موضوع تا حدود زیادی صحت دارد و زمانی که بنده پست مدیریت میراث فرهنگی را تحویل گرفتم گزارشی از این موضوع به من رسید و به این منظور یک کار گروه بازرسی تشکیل دادیم.
وی افزود: البته در بحث پرداخت تسهیلات اشتغالزایی نیز این موضوع مطرح شده و اگر این وامها به انحراف رود باید کمیته نظارت شکل گیرد و سود این تسهیلات برابر تسهیلات عادی و ۱۸ درصد شود.
مدیرکل میراث فرهنگی، صنایع دستی و گردشگری استان کرمانشاه گفت: در همین راستا ما با چند مورد تخلف در این حوزه در شهرستانهای صحنه، هرسین و اورامانات برخورد کردهایم.
وی افزود: به آنها این موضوع اعلام و تذکر داده شده که این تسهیلات که صرف ایجاد مکانی شده که معیارهای بومگردی را ندارد و یک خانه معمولی است و یا حتی صرف ساخت یک مکان بومگردی نشده و احداثی اتفاق نیفتاده و برخوردهایی نیز صورت گرفته است.
مدیرکل میراث فرهنگی، صنایع دستی و گردشگری استان کرمانشاه تصریح کرد: با توجه به اینکه به این قبیل مشکلات برخوردیم در مرحله اول، سیاست ما این بود که واحدهایی که قابلیت اصلاح دارند، را اصلاح میکنیم.
وی افزود: برای مثال در مواردی که فردی مکانی را به اسم بومگردی احداث کرده که هیچیک از علائم مکان بومگردی را ندارد و خانه مدرن است، به آنها تذکر دادهایم و طی هفته گذشته ۱۲ خانه از خانههای مذکور در منطقه اورامانات را که ایراد داشت اصلاح کردیم.
معرفی ۱۳ مورد انحراف در تسهیلات به بانک
قادری ادامه داد: در مراحل بعدی اگر مکان احداثی قابلیت اصلاح و تبدیل به مکان بومگردی را نداشته باشد، تبدیل به خانه مسافر خواهد شد و در چهارچوب «خانه مسافر» باید فعالیت کند که چند ماه پیش نیز مجوز فعالیت خانه مسافر در استان را اخذ کردهایم.
این مسئول گفت: در مواردی نیز که تسهیلات به انحراف رفته باشد، کمیته نظارت ما آنها را رصد و معرفی خواهد کرد و طی ماه گذشته ۱۳ مورد توسط کمیته نظارت ما معرفی شده است.
مدیرکل میراث فرهنگی، صنایع دستی و گردشگری استان کرمانشاه افزود: مواردی که تسهیلات آنها به انحراف رفته است به بانک عامل معرفی شدهاند که طبق مصوبه مجلس و هیئت وزیران برای این موضوع، مورد برخورد قرار گیرند.
سود ۱۸ درصدی تسهیلات جریمه متخلفان بومگردی
قادری تاکید کرد: چون سود این تسهیلات یارانهای است، در صورت انحراف سود تسهیلات افزایش یافته و به تسهیلات معمولی با سود ۱۸ درصد تبدیل میشوند.
وی در پاسخ به اینکه آیا به تعداد این تسهیلات که به انحراف رفته و به تسهیلات عادی تبدیل شده به چرخه پرداخت تسهیلات بومگردی اضافه خواهد شد گفت: بله این کار صورت خواهد گرفت.
مدیرکل میراث فرهنگی، صنایع دستی و گردشگری استان کرمانشاه گفت: ایجاد انحراف در تسهیلات در صورتی که نظارت نباشد در تمام بخشها از گردشگری تا کشاورزی، صنعت، معدن و خدمات ممکن است که اتفاق بیفتد.
وی تاکید کرد: البته انحراف در تسهیلات گردشگری شاید کمتر از بخشهای دیگر باشد، چرا که عیناً باید مکان بومگردی ایجاد شود و فرد دریافت کننده تسهیلات نمیتواند مکان دیگری را که مربوط به شخص دیگری است به این منظور معرفی کند.
قادری خاطرنشان کرد: طی بررسی کمیته نظارت ما ۱۳ مورد تسهیلات به انحراف رفته به بانک معرفی شده و علاوه بر ۱۲ موردی که اصلاح شده به ۲۶ مورد نیز که قابلیت اصلاح دارند، تذکر دادهایم که اصلاحات را انجام دهند.
با توجه به ماهیت این نوع تسهیلات که تشویقی برای روستاییان و سرمایهگذاران بومی در راستای اشتغالزایی است انتظار میرود در جهت صرف صحیح این تسهیلات نظارت بیشتری صورت گیرد و قبل از اینکه این موضوع از کنترل مسئولان خارج شود برای آن راهکاری اساسی در نظر داشته باشد.
نظر شما