به گزارش خبرنگار مهر، وزیر امور اقتصادی و دارایی امروز در همایش بین المللی ابزارهای نوین مالی در نظام بانکداری اسلامی با بیان این که تفکر بانکداری اسلامی بیش از نیم قرن در کشورهای اسلامی سابقه دارد، تصریح کرد: تفکر بانکداری اسلامی در برابر تفکر مرسوم بانکداری غربی در جوامع اسلامی ایجاد شد.
داوود دانش جعفری گفت: در گذشته شبهه ربوی بودن بانکداری رایج در اقتصاد وجود داشت ، به همین دلیل با تلاش متفکران اسلامی طی چند دهه گذشته منجر به حذف ربا از سیستم بانکی کشور با به کارگیری برخی روش ها شد.
وی ادامه داد: بر همین اساس، روش عقود اسلامی در نظام بانکداری اسلامی به کار گرفته شد، و استفاده از این عقود در ابتدا در قالب قرض الحسنه انجام شد، اما پس از آن به وسیله روش مشارکت در سود و زیان صورت گرفت.
وزیر اقتصادی و دارایی اضافه کرد: بر اساس مشارکت در سود و زیان برای سرمایه گذاران در فعالیت های اقتصادی تشویق بیشتری صورت گرفت.
وی با بیان این که طراحان قانون بانکداری بدون ربا از روح این قانون برای دوری کردن از نرخ های مقطوع نظام بین المللی بهره گرفتند، افزود: با وجود برخی نظریه پردازی ها که هر نوع نرخ بازدهی از قبل تعیین شده را ربا تلقی می کرد، توجه مسئولان کشور معطوف به این موضوع شد که هیچ گونه بازار پولی به معنایی که در بازارهای غربی وجود دارد، در اقتصاد اسلامی ایجاد نشود.
دانش جعفری ادامه داد: با این وجود ممکن بود، در عمل این نوع فعالیت های اقتصادی به مسدود شدن نقدینگی منجر شود و افرادی که قصد سرمایه گذاری داشته اند، ممکن بود سال ها در انتظار دریافت سود و اصل مبلغ سرمایه گذاری خود بمانند، به همین دلیل نیز متفکران اسلامی به دنبال راه حل های اساسی را برای رفع مشکل تامین نقدینگی ایجاد کردند.
وی افزود: معرفی نرخ سود علی الحساب نمی توانست به حل این مشکل کمک کند، زیرا شبه ربوی بودن را ممکن می کرد، به همین دلیل متفکران اسلامی برای حل این مشکل استفاده از ابزار مالی صکوک یا اوراق قرضه اسلامی را پیشنهاد داده اند که در برخی کشورهای اسلامی استفاده می شود.
به گفته دانش جعفری تاکنون 14 ابزار مالی جدید برای رفع شبه ربوی ذکر و معرفی شده که بر اساس آنها نظام اسلامی با بخش واقعی اقتصاد فعالیت می کند، از سوی دیگر بر اساس این ابزارها پول منعکس کننده بخش حقیقی و واقعی اقتصاد خواهد بود، زیرا که بدون بخش واقعی اقتصاد نمی توان از ابزارهای پولی استفاده کرد.
وی با تاکید بر نقش مولد فعالیت های اقتصادی در کشور گفت: اکثر ابزارهای مالی به ویژه در حوزه پوشش ریسک نقشی در افزایش ارزش افزوده ندارند.
وزیر اموراقتصادی و دارایی سند چشم انداز 20 ساله را مهمترین برنامه اقتصادی کشور دانست و تصریح کرد: سیاست های کلی اصل 44 قانون اساسی که گذر اقتصاد از حالت دولتی به خصوصی است، در این زمینه نقش بالای بخش خصوصی نسبت به بخش دولتی را نشان می دهد.
وی ادامه داد: ابزارهای مالی متنوع مبتنی بر شرع اسلامی می توانند کشور را در دستیابی به اهداف چشم انداز کمک کنند و ایران طی دو سال گذشته نسبت به انجام بررسیهای علمی برای استفاده از ابزارهای مالی اقداماتی را انجام و به مرحله اجرا گذاشته است که اجرای طرحهای تکمیلی ایران را در رفع محدودیتهای موجود کمک می کند.
دانش جعفری گفت: ایران تنها کشوری است که از زمان تصویب بانکداری اسلامی توانسته نظام بانکداری سنتی را به طور کلی متحول کند و آن را به بانکداری اسلامی تبدیل نماید.
وی گفت: ارائه خدمات توسعه ای به کشورهای عضو سازمان کنفرانس اسلامی و تهیه و تدوین ابزارهای مالی و پولی بر مبنای بانکداری اسلامی و شریعت اسلام دو هدف اصلی فعالیت های بانک توسعه اسلامی است.
نظر شما