خبرگزاری مهر، گروه بین الملل- عبدالحمید بیاتی: انگلیس که دشمنی آن با مردم ایران در طول تاریخ به اثبات رسیده و نشان داده که از هر فرصتی برای ضربه زدن به جمهوری اسلامی استفاده می کند بعد از حملات شنبه هفته گذشته به تاسیسات نفتی آرامکو از سوی مبارزین یمنی، کارزار جدیدی را علیه تهران آغاز کرده است.
آنطور که شواهد نشان می دهد لندن از جانب عربستان مامور شده است تا جامعه جهانی را علیه ایران تحریک کرده و به نوعی یک ائتلاف بین المللی را علیه جمهوری اسلامی بوجود بیاورد و در این میان «بوریس جانسون» نخست وزیر و «دومنیک راب» وزیر خارجه انگلیس پرچمداران اصلی این سناریو هستند.
هر چند بلافاصله بعد از حملات روز شنبه ۲۳ شهریور، یمنی ها اعلام کردند که این حملات از سوی آنها انجام شده اما با گذشت چند روز ریاض با صحنه سازی تلاش کرد تا مسئولیت این حملات را متوجه ایران کند.
بعد از آنکه مقامات عربستانی با به نمایش گذاشتن قطعاتی از پهپادهای ساقط شده و موشک، مدعی شدند که ایران در این حمله دست دارد ماموریت جانسون و راب نیز آغاز شد.
در همین رابطه راب که از ابتدای ماجرا به نوعی آتش بیار معرکه شده بود از روز یکشنبه ۳۱ مهر اقدامات خود را وارد فاز جدیدی کرد و به صراحت ایران را متهم به دست داشتن در این حملات نمود.
راب روز یکشنبه در گفتگویی مدعی شد: بر اساس اطلاعاتی که مشاهده کرده ام متوجه شده ام که تقریبا غیر ممکن است که حوثی ها در حمله به آرامکو دست داشته باشند. اینکه بگوئیم این حملات توسط حوثی ها انجام شده فاقد اعتبار است.
راب اشاره ای به اینکه از دید لندن چه گروه و یا کشوری مسئول این حملات است نکرد.
وی در ادامه گفت: قبل از آنکه مسئولیت این حملات را متوجه فردی بکنیم می خواهم که موضوع کاملا برایم شفاف و مشخص شود زیرا اقدامی که می خواهیم انجام دهیم قدرتمند و با حمایت گسترده خواهد بود.
وی امروز دوشنبه نیز در پیامی که در توئیتر منتشر کرده آورده است: لندن با شرکای بین المللی برای ارائه پاسخ دیپلماتیک قوی به حادثه حمله به تاسیسات نفتی آرامکو عربستان و برقراری امنیت در خاورمیانه همکاری دارد. انگلیس معتقد است که به احتمال خیلی زیاد ایران مسئول این حمله غیر قانونی بر تاسیسات عربستان سعودی است.
وی همچنین گفت وگوها در حاشیه اجلاس مجمع عمومی سازمان ملل متحد را گام بعدی پیگیری این رویداد توصیف کرد.
در این میان بوریس جانسون هم برای آنکه از بازی عقب نماند اظهاراتی را علیه ایران عنوان داشته و مدعی شد: ایران مسئول حمله به آرامکو- شرکت نفت عربستان سعودی- است و این احتمال وجود دارد که ارتش انگلیس بخواهد در تامین امنیت سعودیها در قبال حملات آتی، مشارکت کند.
چرخش عربستان از آمریکا به سمت انگلیس و دلیل آن
عملکرد عربستان سعودی در خصوص حملات انجام شده به تاسیسات نفتی آرامکو به خوبی نشان می دهد که ریاض از واکنش آمریکا به این حملات خشنود نیست چون مواضعی که از سوی مقامات بلند پایه آمریکایی در خصوص این حادثه اتخاذ شده به هیچ وجه تامین کننده خواسته ریاض نیست و از همین رو حاکمان سعودی تصمیم گرفته اند تا از بازیگری دیگر برای رسیدن به هدف خود استفاده کند و در این راه چه گزینه ای بهتر از انگلیس؟
دونالد ترامپ و مایک پمپئو، رئیس جمهور و وزیر خارجه آمریکا، در روزهای اخیر بارها اعلام کرده اند که تمایل به استفاده از دیپلماسی در خصوص ایران دارند و در مورد آرامکو نیز این خود عربستان است که باید تصمیم نهایی را در خصوص ایران و اقدام احتمالی در مورد آن بگیرد.
البته ترامپ برای ساکت نگه داشتن ریاض با اعزام نیروهای جدید به عربستان و امارات موافقت کرده اما این موضع نتوانسته خواسته ریاض را تامین کند.
تامین هزینه های برگزیت
اینکه انگلیس چرا وارد این بازی شده دلایل متعددی دارد اما یکی از مهمترین دلایل آن تامین هزینه های مربوط به جدایی این کشور از اتحادیه اروپا (برگزیت) است.
جدایی انگلیس از اتحادیه اروپا در صورت تحقق هزینه های مالی بالایی برای لندن به دنبال دارد که فقط یکی از آنها پرداخت ۳۹ میلیارد پوند به بروکسل است. جانسون بارها اعلام کرده که انگلیس حاضر به پرداخت این مبلغ به اتحادیه اروپا نیست و شروطی را برای پرداخت هزینه البته به میزانی کمتر از این رقم اعلام کرده است.
علاوه بر هزینه های مالی، خروج از اتحادیه اروپا برای انگلیس هزینه های سیاسی نیز به دنبال دارد که یکی از اصلی ترین هزینه ها ایجاد شکاف میان لندن و متحدان اروپایی آن است از همین رو قرار گرفتن در کنار عربستانی که اغلب قدرت های جهان در برابر دلارهای نفتی آن سر تعظیم فرود می آورند می تواند تبعات سیاسی برگزیت را برای جانسون به حداقل برساند.
تشدید شکاف میان انگلیس و فرانسه
تلاش انگلیس برای فرافکنی درباره ایران در حالی است که رئیس جمهور فرانسه تمام تلاش خود را برای زنده نگاه داشتن برجام بکار گرفته است. اقدامات انگلیس دست کم می تواند فضایی را که امانوئل ماکرون به دنبال ایجاد آن است برهم بزند و این امر یعنی ایجاد شکاف میان پاریس و لندن.
به عبارت دیگر فرانسه به دنبال کاهش تنش ها در خصوص ایران در خاورمیانه است اما اقدامات اخیر انگلیس موجب تشدید تنش ها می شود.
انگلیس پیش از این نیز در ماه های اخیر با یک اقدام نسنجیده سبب رنجش فرانسه شده بود. این ماجرا مربوط به طرح فرانسه برای ایجاد ائتلاف دریایی اروپایی در تنگه هرمز بود اما انگلیس به یکباره از طرح جایگرن آمریکا در این رابطه حمایت کرد و همین امر موجب شد تا فرانسه طرح ائتلاف اروپایی بدون انگلیس را مطرح کند.
تکیه بر دولت مستعجل
عربستان در حالی بوریس جانسون و دومنیک راب را برای اجرای این ماموریت انتخاب کرده که وضعیت دولت انگلیس به هیچ وجه پایدار نیست و مباحثی درباره رای عدم اعتماد به جانسون با آغاز به کار پارلمان بعد از تعطیلی اجباری سه هفته ای مطرح است.
انگلیس خود با بحران برگزیت دست به گریبان است؛ بحرانی که تا کنون دولت های دیوید کامرون و ترزا می را قربانی کرده و ممکن است کابینه جانسون سومین قربانی آن باشد.
به هر حال ادعاهای مطرح شده علیه ایران در خصوص حملات انجام شده به آرامکو به حدی پوچ هستند که تا اینجای کار حتی آمریکا نیز حاضر نشده بصورت تمام قد در کنار عربستان بایستد. نتیجه این تحولات هر چه که باشد آنچه برای جانسون و راب برجا خواهند ماند چیزی به غیر از منزوی تر شدن در میان متحدان اروپایی نخواهد بود.
نظر شما