خبرگزاری مهر، گروه بین الملل ـ رامین حسین آبادیان: روزنامه آمریکائی وال استریت ژورنال روز جمعه اعلام کرد: «عربستان با آتشبس در برخی مناطق یمن موافقت کرده است». این روزنامه آمریکایی به نقل از منابع آگاه با این طرح اعلام کرد که تصمیم مذکور به دنبال آن صورت گرفته است که هفته گذشته ارتش و کمیته های مردمی یمن برقراری آتش بس در این کشور را اعلام کرده بودند.
به گزارش وال استریت ژورنال، آتشبس پیشنهادی عربستان در چهار محور از جمله در شهر صنعاء، پایتخت یمن اجرا خواهد شد. این رسانه آمریکایی در ادامه ادعا کرد که ریاض اعلام کرده است که در صورت موفق بودن این آتشبس، سعودیها به گسترش محدوده آتشبس خواهند پرداخت تا سایر مناطق یمن را نیز دربرگیرد! این درحالی است که ارتش وکمیته های مردمی یمن به پیشنهاد ریاض درخصوص برقراری آتش بس نسبی واکنش نشان داده و آن را به شدت محکوم کردند.
درهمین ارتباط، رسانه های خبری اعلام کردند که پیشنهاد برقراری آتش بس جزئی در یمن با مخالفت دولت نجات ملی روبرو شده است. برخی منابع گفته اند که دولت نجات ملی با پیشنهاد آتش بس جزئی ریاض در یمن مخالف است و خواستار آتشبس فراگیر در همه مناطق یمن شده است.
در واقع، یمنی ها به پیشنهاد آتش بس عربستان سعودی به عنوان یک حربه می نگرند؛ حربه ای که سعودیها از رهگذر آن تلاش می کنند تا دست برتر را در صحنه میدانی یمن داشته باشند. علت اصلی این مسأله هم آن است که عربستان سعودی خواستار برقراری آتش بس نسبی یا جزئی در مناطق و استان هایی شده است که ارتش و کمیته های مردمی یمن در آنجا دست برتر را دارند. به عنوان نمونه می توان به استان صنعاء اشاره کرد که نیروهای یمنی تاکنون اجازه نفوذ سعودی به آنجا را نداده اند.
برهمین اساس، پر واضح است که تلاش سعودی برای آغاز آتش بس نسبی از برخی استان ها از جمله صنعاء حاکی از تلاش آن برای شکست مقاومت نیروهای یمنی در استان های تحت کنترل آنهاست؛ حربه ای که البته از دیدگان تیزبین ارتش و کمیته های مردمی یمن پنهان نماند و موجب شد تا آنها به صورت قاطعانه با پیشنهاد ریاض مبنی بر برقراری آتش بس نسبی مخالفت کنند. طبیعی است که این مسأله به مذاق سعودیها خوش نمی آید.
در همین حال، عامل دیگری که موجب شد تا ارتش و کمیته های مردمی یمن طرح آتش بس عربستان سعودی را نپذیرند به ابتر بودن طرح مذکور باز می گردد. در واقع، ارتش و کمیته های مردمی یمن بر این باورند که برقراری هرگونه آتش بس در نقاط مختلف یمن می بایست به صورت فراگیر صورت گیرد و نه به صورت نسبی. این تأکید نیروهای یمنی از آن جهت است که برقراری آتش بس فراگیر تمامی روزنه ها برای توطئه چینی جدید سعودیها در نقاط مختلف یمن را مسدود خواهد کرد.
افزون بر آنچه که گفته شد، یمنی ها بر عهد شکنی رژیم سعودی در برقراری آتش بس نسبی نیز واقف هستند. این عهد شکنی پس از امضای توافقنامه «استکهلم» در خصوص الحدیده نمود پیدا کرد. پس از امضای این توافق بود که الحدیده بیش از پیش هدف حملات گسترده متجاوزان سعودی و مزدوران وابسته به آنها قرار گرفت تا نقض عهد ریاض برای نیروهای یمنی بیش از پیش آشکار گردد. لذا نیروهای یمنی به خوبی می دانند که اگر به آتش بس نسبی عربستان سعودی تن دردهند، تجربه تلخ توافق استکهلم مجددا تکرار خواهد شد.
مسأله دیگری که در خصوص رد پیشنهاد سعودی برای برقراری آتش بس نسبی توسط یمنی ها وجود دارد، این است که پیشتر نیروهای یمنی پیشنهاد برقراری آتش بس را اعلام کرده بودند اما ریاض حاضر به پذیرش آن نشد. بدین ترتیب، مقامات یمنی بر این باورند که اگر ریاض در اندیشه توطئه چینی جدیدی در این کشور نبود، به پیشنهاد هفته گذشته آن ها برای برقراری آتش بس پاسخ مثبت می داد. لذا آنها اعتقاد دارند که رد پیشنهاد یمن برای برقراری آتش بس و ارائه پیشهادی جدید در این زمینه معنایی جز تلاش برای توطئه چینی جدید ندارد.
در هر صورت، آنچه که واضح به نظر می رسد این است که ارتش و کمیته های مردمی یمن در حال حاضر در عرصه میدانی دست برتر را دارند و تاکنون ضربات مهلکی را بر پیکره سعودی نیز وارد آورده اند. عربستان سعودی نیز خود به خوبی به این مسأله واقف است و می داند که تداوم وضعیت فعلی می تواند پیامدهای به مراتب وخیم تری برای آن داشته باشد؛ به ویژه اینکه نیروهای یمنی از قدرت بیشتری در مقایسه با گذشته برخوردار هستند. برای تأیید این مسأله می توان به تلاش ریاض برای میانجی تراشیدن جهت برون رفت از باتلاق یمن اشاره کرد.
درهمین راستا، در خصوص سفر عبدالمهدی به عربستان سعودی این مسأله نیز وجود دارد که گفته می شود ریاض برای برون رفتن از باتلاق یمن دست به دامان عراق شده است. درهمین ارتباط، میثاق الحامدی، نماینده پارلمان عراق اعلام کرد که بنا به درخواست دولت ریاض برای حل بحران یمن، عبدالمهدی عازم عربستان سعودی شد. وی ادامه داد: «مسئولان سعودی از عبدالمهدی درخواست کردند که عراق بین ریاض و جنبش «انصار الله» میانجیگری کند.
این نماینده پارلمان عراق همچنین افزود: «عربستان سعودی به صورت علنی اعلام نمیکند که خواستار حل بحران یمن است. مسئولان عربستان نمیخواهند نشان دهند که در جنگ علیه یمن، شکست خوردهاند».
کارشناسان و ناظران سیاسی مسائل بین الملل نیز روی این مسأله صحه گذاشته اند که عربستان سعودی به قدرت روزافزون یمنی ها پی رده است. در همین رابطه، «امین حطیط» کارشناس مسائل سیاسی و نظامی لبنان معتقد است: «واقعیت آن است که آمریکاییها ارزیابی دقیقی از آنچه که رخ داده است، دارند. آنها به خوبی مشاهده کردهاند که یمنیها علیرغم دستوپنجه نرم کردن با محاصره و تحریم خفهکننده دست به عملیات بزرگی علیه آرامکو زدند و ضربه دردناک و هولناکی را بر پیکره عربستان سعودی و متحدان بینالمللیاش وارد آوردند».
بر اساس آنچه که گفته شد، مطرح کردن طرح آتش بس نسبی از سوی عربستان سعودی می تواند دو دلیل داشته باشد؛ یکی زمینه چینی برای پیاده سازی توطئه ای جدید در یمن به منظور غلبه بر مقاومت و دیگری تلاش برای فرار از باتلاق این کشور.
نظر شما