۱ اردیبهشت ۱۳۸۶، ۸:۴۱

شرایط شغلی معلمان از بسیاری از مشاغل مطلوبتر است؛ گزارش مقایسه ای مهر از وضعیت شغلی معلمان، پرستاران و خبرنگاران

شرایط شغلی معلمان از بسیاری از مشاغل مطلوبتر است؛ گزارش مقایسه ای مهر از وضعیت شغلی معلمان، پرستاران و خبرنگاران

خبرگزاری مهر - گروه استانها: با یک مقایسه سطحی بین مشاغل مختلف مشخص می شود معلمان زحمتکش کشور ما نه تنها در شرایط نامساعدی به سر نمی برند بلکه در مقایسه با بسیاری از مشاغل حقوق، مزایا و تسهیلات بسیار مطلوبی دریافت می کنند.

به گزارش خبرنگار مهر، با یک مقایسه سطحی بین مشاغل مختلف مشخص می شود معلمان زحمتکش کشور ما نه تنها در شرایط نامساعدی به سر نمی برند بلکه در مقایسه با بسیاری از مشاغل حقوق، مزایا و تسهیلات بسیار مطلوبی دریافت می کنند. البته این قضاوت شامل حال همه فرهنگیان نمی شود و مردان معلمی که زنان آنها خانه دار هستند و زنان معلم سرپرست خانوار در شرایط بدی به سر می برند.

در یک مقایسه بین شغل یک پرستار و یک معلم دوره ابتدایی مشخص می شود شرایط شغلی معلمان به مراتب از بسیاری مشاغل نظیر پرستاری، بانکداری، خبرنگاری ، بازیگری ، مشاغل خدماتی و ... مطلوب تر است.

یک کارشناس رشته پرستاری که در بیمارستان شریعتی کرج مشغول به کار است در خصوص وضعیت درآمد، ساعات کار و سختی کار خودمی گوید : پرستاران این بیمارستان به صورت سه شیفت کار می کنند به نحوی که هر هشت ساعت یکبار شیفت آنها عوض می شود.

وی افزود : هشت ساعت کاری به سه نوبت از هفت صبح تا 15، 15 تا 23 و 23 تا هفت صبح تقسیم شده است و هر گروه از پرستاران به صورت چرخشی در این ساعات فعالیت می کنند و هر پرستار به طور میانگین در هفته دو شب را دور از منزل در شیفت کاری شب به سر می برد.

این پرستار خاطرنشان کرد : در خطر بودن سلامتی پرستاران، مسئولیت جان بیماران، انجام امور سنگینی نظیر کمک به جابجایی بیماران از تختها و بیداریهای شبانه، رسیدگی به حداقل 15 بیمار در طول یک ساعت و ... همه از دشواریهای شغلی نظیر پرستاری به شمار می رود. به گفته وی کمتر پرستاری اعیادی نظیر نوروز را در کنار خانواده خود به سر می برد و از تعطیلاتی که همه مردم به طور معمول استفاده می کنند در حرفه پرستاری امکان استفاده از آن وجود ندارد.

وی با استناد به فیش حقوقی خود یادآور شد : از دریافت وامهای مسکن و رفاه و... که در اکثر مشاغل مرسوم است در حرفه پرستاری خبری نیست و پرستارانی که مدرک تحصیلی آنها کارشناسی است بین 180 تا 350 هزار تومان حقوق دریافت می کنند.

حقوق یک کارمند بانک با شرایط دشوار و کار سخت که برای عموم مردم آشکار است نیز در بهترین حالت 320 هزار تومان است. ساعتها پشت میز نشستن و کار با اعداد و ارقام، صدمات کار با رایانه همچنین پاسخگویی به حداقل 70 نفر در روز همگی از دشواریهای کار کارمندان بانک است. این کارمندان حتی در برخی موارد که در حساب و کتاب خود دچار مشکل و کمبود می شوند ، مجبورند رقم کسری را از حقوق خود جبران کنند . این خسارت در برخی موارد ممکن است به صدها هزار تومان در سال برسد.

در حرفه خبرنگاری نیز همین شرایط وجود دارد . بیشتر خبرنگاران به خصوص خبرنگاران شهرستانی با شرایطی باور نکردنی مشغول به کار هستند.

یکی از خبرنگاران کرجی که حدود هفت سال است در نشریات سراسری، محلی و خبرگزاریهای مختلف مشغول به کار است، اظهار داشت : پس از هفت سال به تازگی شرایط تحت پوشش قرار گرفتن خبرنگاران شهرستانی با شرایطی بسیار سخت فراهم شده است و با طی مراحل اداری ممکن است تا پایان سال 86 بیمه شوم.

وی افزود : ساعت کار تعریف شده ای برای خبرنگاران وجود ندارد و یک خبرنگار ممکن است حتی تا نیمه های شب برای پوشش خبری برخی مراسم در سطح شهر حضور داشته باشد.

این خبرنگار اظهار داشت : حقوق من و سایر همکارانم در شهرستان کرج در بهترین حالت از 120 هزار تومان بالاتر نمی رود مگر خبرنگارانی که از سوی دفاتر مرکزی رسانه های خود حقوق دریافت می کنند یا کسانی که با استفاده از نفوذ خبرنگاری خود در ادارات به کارهای جنبی نظیر جذب آگهی و رپرتاژ می پردازند که در این حالت نیز این رقم به 250 هزار تومان هم نمی رسد. جالب اینجاست که این شرایط برای خبرنگاران کرج و حتی شهر تهران از دیدگاه خبرنگاران در سایر شهرستانها بسیار مطلوب است و بارها آرزو کرده اند جای خبرنگاران کرجی یا تهرانی باشند.

پس از بررسی شرایط کاری دو سه نمونه از مشاغل، وضعیت ساعت کار، درآمد و مزایای کار یک معلم را به اختصار بررسی می کنیم . ساعت کاری یک معلم از هشت صبح آغاز می شود و در حالت معمولی تا 12 ظهر ادامه دارد . برای دبیران مقطع راهنمایی و دبیرستان نیز ممکن است این ساعات در بین روزهای مختلف تقسیم شود. به هر حال یک معلم در استخدام آموزش و پرورش موظف به چهار ساعت کار در روز است که البته این چهار ساعت در فیش حقوقی وی 6 ساعت منظور می شود. در میان چهار ساعت کار نیز هر یک ساعت و نیم یک بار حدود 20 دقیقه استراحت و به اصطلاح زنگ تفریح وجود دارد.

روزهای کاری بیش از 95 درصد معلمان چهار روز در هفته است و در واقع به جز جمعه که روز تعطیل رسمی ایرانیان است دو روز تعطیل دیگر نیز برای معلمان در نظر گرفته شده است.با مروری بر وضعیت تعطیلی مشاغل دیگر در اعیاد و تعطیلات رسمی به وضوح مشاهده می شود تعطیلات معلمان تقریبا دو برابر سایر مشاغل مذکور است .با شروع سال ، 15 روز تعطیلی نوروزی، سه ماه تعطیلی تابستان (با حقوق) ، تعطیلات برفهای زمستانی و هفته پایانی آخر سال که معمولا کلاسها برگزار نمی شود همگی از تعطیلات قطعی معلمان به شمار می رود.

در زمینه مزایا نیز لیستهای امور مالی ادارات نواحی مختلف آموزش و پرورش کرج حاکی از این است که بیش از 90 درصد فرهنگیان مالک هستند و با دریافت وام مسکن با شرایط بسیار خوب اقدام به خرید منزل مسکونی ، زمین، خودرو، موبایل و... کرده اند.

مزایایی از قبیل خرید اقساطی و بدون سود فرش، خواروبار، لوازم خانگی و ... از دیگر مواردی است که در فیشهای حقوقی بیشتر آنها مشاهده می شود. قالب معلمانی که با فیشهای حقوقی خود در مقابل مجلس تحصن کرده بودند از مبلغ خالص پرداختی گله مند بودند اما با نگاهی گذرا به لیست کسریها و جمع پرداختها قبل از کسر بدهیها، ارقام موجود در فیش حقوقی قابل توجه است.

چند فیش حقوقی مختلف از فرهنگیان در سمتها و مقاطع مختلف تحصیلی در دفتر خبرگزاری مهر موجود است که حداقل در 20 فیش حقوقی جمع پرداختها را بیش از پنج میلیون ریال و در برخی موارد نزدیک به 6 میلیون ریال نشان می دهد و پس از کسر بیمه، مالیات، وام ضروری، وام مسکن، خرید فرش، تعاونی و...این مبالغ به سه تا چهار میلیون ریال رسیده است.

با نگاهی اجمالی به رقم خالص پرداختی این طور به نظر می رسد که رقم قابل توجه نیست اما بسیاری از تسهیلات زندگی که مردم در سایر مشاغل با حقوق خود صورت نقدی یا اقساط به شکل وام از بانکهای مختلف دریافت می کنند، معلمان پیش از این با دوندگیها و سودهای بسیار کمتر از وزارت آموزش و پرورش دریافت کرده اند. ذکر سایر موارد نظیر شرکت در اردوهای تفریحی، امتیازات نگارش مقاله و مطلب در روزنامه ها، دریافت امتیازاتی از قبیل فوق العاده محرومیت از تسهیلات زندگی، سرویس رفت و آمد به مدارس و... از مواردی است که شرح آنها در این گزارش نمی گنجد.

هیچ کس منکر خدمات ارزنده معلمان و فرهنگیان زحمتکش در راه اعتلای سطح سواد جامعه نیست و پر واضح است که فرزندان ایران اسلامی که در حال حاضر در سمتها و پستهای مختلف مشغول به کار هستند زمانی شاگردان همین معلمان بوده اند و با رنج آنها هم اکنون به مدارج عالی دست یافته اند اما اعتصاب، عدم حضور بر سر کلاسهای درس و مواردی از این دست دور از شأن معلمان است ، زیرا این اجتماع به طور قطع الگوهای برتر جامعه به شمار می روند و هر حرکتی از سوی آنان زیر ذره بین همگان است در نتیجه عمل آنان نیز مانند عنوانشان باید فرهنگی باشد و این موضوع نباید تبدیل به بازیچه ای برای دشمنان شود و خوراک خبری رسانه های مغرض را فراهم آورد.

کد خبر 473347

نظر شما

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.
  • نظرات حاوی توهین و هرگونه نسبت ناروا به اشخاص حقیقی و حقوقی منتشر نمی‌شود.
  • نظراتی که غیر از زبان فارسی یا غیر مرتبط با خبر باشد منتشر نمی‌شود.
  • captcha

    نظرات

    • شهرزاد GB ۱۶:۰۶ - ۱۴۰۱/۰۸/۲۵
      2 0
      همون کسی ه این ادعارو داره بیاد یک ساعت سر کلاس بنده تدریس کنه یا اگر سواد نداره فقط کلاس منو فقط نگه داره تا اروم باشند یا سرگرمشون کنه
      • ف FR ۱۸:۴۱ - ۱۴۰۲/۰۹/۲۴
        0 0
        واقعا که همین طور .