۱ اردیبهشت ۱۳۸۶، ۹:۲۱

در نجوم مدرن جوان هستیم / ضعف سیستمهای رایانه ای و اینترنت دسترسی به داده‌های نجومی دنیا را غیرممکن کرده است / فیلتر سایتها برای جامعه به بلوغ رسیده دانشگاهی صحیح نیست

در نجوم مدرن جوان هستیم / ضعف سیستمهای رایانه ای و اینترنت دسترسی به داده‌های نجومی دنیا را غیرممکن کرده است / فیلتر سایتها برای جامعه به بلوغ رسیده دانشگاهی صحیح نیست

دکتر سهراب راهوار با تاکید بر اینکه ضعف سیستمهای رایانه ای و اینترنت دسترسی به داده‌های نجومی دنیا چون هابل را غیرممکن کرده است، گفت : فقدان دسترسی به داده های نجومی خارج از کشور و عدم ارتباط با منجمان سایر کشورها بزرگترین مشکل منجمان حرفه ای ایران برای پیشرفت است.

به گزارش خبرنگار مهر، دکتر سهراب راهوار در نشست بررسی جایگاه ایران در علم نجوم که روز گذشته در خبرگزاری مهر برگزار شد، 40 تا 50 نفر در زمینه نجوم حرفه ای در کشور فعالیت می کنند و در مقایسه با 10 سال گذشته کمیت و کیفیت فعالیت های علمی نجوم در ایران افزایش یافته است اما هنوز در نجوم مدرن جامعه جوانی هستیم و برای حضور در صحنه های بین المللی نیاز به تعداد منجمان حرفه ای 10 برابر بیشتر از وضعیت موجود داریم.

وی اضافه کرد: البته رشد شاخه آماتوری باعث شده است، عده ای از همان ابتدا برای ادامه تحصیل در این رشته در دانشگاه برنامه ریزی کنند.

نشست بررسی جایگاه ایران در علم نجوم در خبرگزاری مهر

اگر بخواهیم جزء 30 کشور دنیا در علم نجوم شویم، باید در هر پروژه مشترک علمی در دنیا یک ایرانی حضور داشته باشد

عضو هیات علمی دانشگاه صنعتی شریف در خصوص آمار منجمان ایران در مقایسه با سایر کشورها گفت: تقریبا نسبت به جهان مدرن در تمامی شاخص ها زیر 10 درصد هستیم اما کیفیت از اهمیت بیشتری برخوردار است که تنها راه آن ارتباط با جامعه علمی بین المللی است. در صورت عدم هموار کردن این راه تنها تعدادی متخصص تربیت می شوند که در محیطی بسته تنها تولید می کنند و ارتباطی با دنیای خارج ندارند، این در حالی است که اگر بخواهیم جزء 30 کشور دنیا در علم نجوم شویم، باید در هر پروژه مشترک علمی یک ایرانی حضور داشته باشد.

وی با تأکید بر اینکه وزارت علوم باید به فرصت های مطالعاتی دقت بیشتری داشته باشد، افزود: افزایش بودجه فرصت های مطالاتی باید در وزارت علوم پیگیری شود. ضمن اینکه باید تعریف مشخصی از روابط علمی بی المللی در وزارت علوم وجود داشته باشد. روابط بین المللی در دنیای علم و فناوری فقط ارائه مقاله و شرکت در کنفرانس های علمی نیست. متاسفانه هنوز در زمینه روابط علمی با دنیای خارج تعریف مشخصی وجود ندارد.

راهوار با اشاره به ساخت پروژه رصدخانه ملی گفت: پروژه رصدخانه ملی در نجوم حرفه ای نقطه عطفی است که تعداد محققین را برای پیشرفت این علم بیش از پیش می کند. بحث رصدخانه های مجازی نیز به تدریج آغاز شده و جمعیت حرفه ای کشور را افزایش می دهد به طوریکه تا 20 سال آینده در دنیا مطرح خواهیم شد.



دکتر سهراب راهوار - عضو هیئت علمی دانشگاه صنعتی شریف

وی اضافه کرد: سیاست کلی در ساخت رصدخانه ملی این است که تلسکوپ 2 متری به صورت یک کالای آماده خریداری نشود بلکه عده ای از محقق داخل درگیر طراحی آن شوند که این امر خود دانش و فناوری این علم را به ایران می آورد. پروژه ای مانند رصدخانه ملی که ماهیت آن علوم پایه است، محصولات جانبی وسیعی مانند مکانیک، الکترونیک و روباتیک را نیز به کشور می آورد.

عضو هیات مدیره انجمن نجوم ایران گفت: رصدخانه ملی ایران شبیه یک آزمایشگاه ملی است و کاربرد آن در سطح نجوم حرفه ای است. اما در شاخه آماتوری دبیرستان ها و پارک ها نیز باید به تلسکوپ و امکاناتی مانند آن مجهز شوند تا مردم معمولی نیز در این زمینه آگاهی پیدا کنند.

تنها یک تلسکوب هابل در دنیا وجود دارد اما نتیجه آزمایشات آن بر روی شبکه قرار می گیرد و ما می توانیم از طریق اینترنت به آنالیز آنها بپردازیم. حال آنکه سرعت پایین اینترنت و نداشتن ابرکامپوترها برای آنالیز و ذخیره سازی این پژوهش ها در کشور مشکل ساز است

وی استفاده از داده ها و اطلاعات سایر رصدخانه های دنیا را از ملزومات پیشرفت علمی در رشته نجوم دانست و گفت: علاوه بر ایجاد رصدخانه ملی باید استفاده از داده های سایر رصدخانه ها را نیز مورد مطالعه قرار دارد. آزمایش ها و پروژه ها در عصر امروز پیچیده شده است و تنها از طریق اینترنت می توان به آن دسترسی داشت.

راهوار با بیان اینکه یکی از مشکلات مهم در نجوم عدم توانایی و بهره مندی دانشگاه ها از امکانات کامپیوتری پیشرفته است، ادامه داد: تنها یک تلسکوب هابل در دنیا وجود دارد اما نتیجه آزمایشات آن بر روی شبکه قرار می گیرد و ما می توانیم از طریق اینترنت به آنالیز آنها بپردازیم. حال آنکه سرعت پایین اینترنت و نداشتن ابرکامپوترها برای آنالیز و ذخیره سازی این پژوهش ها در کشور مشکل ساز است.

وی گفت: علیرغم تمامی مشکلات در امر پژوهش های نجومی مانند برقراری ارتباط با خارج، فقدان دسترسی به امکانات اینترنتی و ... عملکرد منجمان در سال های اخیر بد نبوده و اگر ملاک تولید علم، مقالات علمی باشد، سرعت خوبی در این زمینه داشته ایم. البته باید کیفیت را در نظر گرفت و برای رسیدن به این منظور مسلما به اتوبان مبادله ارتباطات قوی نیاز داریم.

این منجم حرفه ای خاطر نشان کرد: حساب دانشگاه ها باید جدا از سایر دستگاه ها باشد. فیلتر کردن سایت ها برای جامعه دانشگاهی که به بلوغ رسیده و از اینترنت در جهت درست استفاده می کند، صحیح نیست. جستجوی بسیاری از لغات علمی در اینترنت نتیجه ای جز مشاهده علائم فیلتری ندارد.

نشست بررسی جایگاه ایران در علم نجوم به مناسبت روز جهانی نجوم با حضور دکتر رضا منصوری، دکتر منصور وصالی، دکتر علیرضا خصالی و دکتر سهراب راهوار روز گذشته در خبرگزاری مهر برگزار شد.

کد خبر 473447

نظر شما

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.
  • نظرات حاوی توهین و هرگونه نسبت ناروا به اشخاص حقیقی و حقوقی منتشر نمی‌شود.
  • نظراتی که غیر از زبان فارسی یا غیر مرتبط با خبر باشد منتشر نمی‌شود.
  • captcha