به گزارش خبرگزاری مهر، موسسه مطالعاتی PINR در تحلیلی درباره سفر خاورمیانه وزیر دفاع آمریکا نوشت :" رابرت گیتس" در 16 آوریل ( 27 فروردین ماه) به منظور دیدار با همپیمانان آمریکا در منطقه وارد اردن شد. یکی از مهمترین اهداف سفر وی ایجاد یک جبهه مشترک در برابر تلاشهای ایران برای افزایش قدرت منطقه ای آن است.
نویسنده این تحلیل خاطر نشان می کند : هدف از این سفر از سوی یک مقام ارشد در وزارت دفاع آمریکا تایید شد. وی در گفتگو با روزنامه واشنگتن پست خاطر نشان کرد که دیدار گیتس با این هدف صورت می گیرد که به رهبران خاورمیانه اطمینان دهد آمریکا با آنها درباره نگرانی های مشترک ازهژمونی پارسی در منطقه همکاری خواهد کرد. وی همچنین به این نکته اشاره کرد که آمریکا و کشورهای خاورمیانه منافع مشترک و دشمنان مشترکی دارند.
در ادامه این تحلیل آمده است : واشنگتن می داند که حمایت از کشورهای منطقه به منظور محدود کردن قدرت فزاینده ایران و بدون توسل به گزینه اقدام نظامی مهم است. از سوی دیگر این یک استراتژی است که از دیرباز وجود داشته و در صورتی که آمریکا مجبورشود تا عقب نشینی محدود از عراق را که یک احتمال است، به اجرا در آورد.
PINR می افزاید: در صورت چنین عقب نشینی، آمریکا بخش اعظم نفوذ خود در عراق را از دست خواهد داد؛ در حالی که ایران منافعی را به ویژه در جنوب عراق به دست خواهد آورد. پس آمریکا مجبور خواهد شد تا نفوذ از دست رفته خود را با حفظ و یا تقویت حضورش در خلیج فارس و تشکیل یک بلوک متحد در منطقه برای محدود کردن تمایلات ایران جایگزین کند.
نویسنده این مطلب ابراز عقیده کرد: گیتس امیدوار است تا یک توافقی را در زمینه رفتار بد ایران پیدا کند. به طور مثال عربستان سعودی وکشورهای دیگر ازجمله بحرین نگرانی هایی نسبت به ایران دارند. مشکل دیگر نیز حزب الله است که با تکیه بر ایران تهدیدی را برای منافع اسرائیل تحمیل کرده است؛ موفقیت حزب الله در جنگ 33 روزه آن و اسرائیل، ضعف دولتهای عرب را برای مقابله با اسرائیل نشان داد و خشم مسلمانان را که کم کم این رهبران را آلت دست آمریکا و اسرائیل می دیدند، برانگیخت.
این موسسه مطالعاتی خاطر نشان می کند: بنابراین آمریکا امیدوار است تا منافع مشترکی را در جلوگیری از رشد ایران پیدا کند و دیدارگیتس تلاشی برای تقویت این روابط( با متحدان آمریکا) است. برای اردن وتا حد پایین تر مصر، حمایت از آمریکا در برابر ایران ضروری است. این دو به خاطر امنیت و ثبات خود تا بی نهایت به واشنگتن تکیه دارند. رژیمهای آنها از نوع استبدادی است و از حمایت مردمانشان برخوردار نیستند؛ کمک امنیتی آمریکا برای حفظ قدرت آنها مهم است.
اما در ادامه این تحلیل به اشکالاتی که در استراتژی ضد ایرانی آمریکا ( با تقویت موضع واشنگتن در منطقه در برابر تهران) وجود دارد، اشاره شده است. به طورمثال عربستان سعودی کاملا به سیاست آمریکا در منطقه اعتمادی ندارد و تردید دارد که آیا آمریکا خواهد توانست ثبات را در عراق برقرار کند یا خیر. گفتگوهای اخیر آن با ایران نشان می دهد که گزینه همکاری با ایران در عراق را در صورتی که آمریکا عقب نشینی کند، باز نگاه داشته است.
به گزارش مهر
این امکان وجود دارد که ایران و عربستان یک تصمیم ژئوپلیتیک را برای حمایت از نیروهای طرفدار خود در منطقه به منظور برقراری ثبات و افزایش نفوذ خود در خاورمیانه اتخاذ کنند. بنابراین ممکن است که عربستان بخواهد فشار آمریکا بر ایران را تا حد کمی تضعیف کند. |
نویسنده مشکل دیگر را هم شامل شدن اسرائیل در این بلوک می داند و می نویسد: گیتس با قراردادن مسئله اسرائیل در دیدارهای خود ، نشان می دهد که اسرائیل بخشی از بلوک اسرائیلی- عربی ضد ایرانی است. ایجاد یک چنین ائتلافی ضروری نیست؛ در حالی که ممکن است اردن به علت وابستگی شدید خود به واشنگتن آن را بپذیرد، اما درباره مصر و عربستان این مسئله مشخص نیست. آمریکا می تواند به حمایت خود از اسرائیل ادامه دهد در حالی که همزمان با تشکیل یک بلوک عربی تمایلات ایران را محدود کند. قراردادن اسرائیل در این معادله سازنده نیست و تنها ایجاد چنین ائتلافی را دشوارتر می کند.
در پایان این تحلیل آمده است: در حالی که ممکن است دیدار گیتس به آمریکا در شکل دادن یک بلوک در مقابله با تمایلات ایران کمک کند، اما اشکالاتی در این استراتژی وجود دارد که تردیدهایی را ایجاد می کند.
نظر شما