به گزارش خبرنگار مهر، محمد جواد ظریف در پیامی که قبل از ظهر یکشنبه در مراسم آغاز سال تحصیلی دانشگاه ادیان و مذاهب توسط حجت الاسلام محمد طاهر ربانی رئیس دفتر نمایندگی وزارت امور خارجه در قم قرائت شد، تأکید کرد: به باور بسیاری از صاحب نظران در زمینه روابط بینالملل و دست اندرکاران سیاست خارجی برای کسب توفیقات تأثیرگذار در حوزه سیاست خارجی باید از ظرفیتهای علمی و فرهنگی در چارچوب دیپلماسی فرهنگی استفاده کرد.
وی در این پیام افزوده است: در نظام در حال گذار کنونی دولتها به دنبال تغییر جایگاه خود با هدف تغییر اراده خاص و نگرانی جمعی هستند و دستهای از کشورهایی که ارزیابی درستی از توانمندیها و آسیبپذیری خود ندارند نفوذ فعلی خود را از دست داده و به حاشیه رانده میشوند لذا به دنبال ارتقای جایگاه خود در نظام جهانی هستند.
وزیر امور خارجه ایران در ادامه این پیام تأکید کرد: در کنار دیپلماسی متعارف و رسمی در روابط بینالملل استفاده از ظرفیتها و سازوکارهای فرهنگی در دیپلماسی فرهنگی اجتناب ناپذیر است و باید دیپلماسی فرهنگی از سوی حوزهها و دستگاههای مرتبط با روابط خارجی برنامهریزی شود.
وی تأکید کرد: اگر شالوده انقلاب اسلامی فرهنگ نبود آن قدر مورد هجمه دشمنان قرار نمیگرفت دشمن از لحظه وقوع انقلاب تاکنون احساس خطر دارد به همین دلیل بیشترین تلاش را برای مخدوش کردن چهره انقلاب دارد و انتظار برای ترویج ارزشهای انقلاب بالا رفته و تکالیف شما روحانیون در بالا بردن این ارزشها بیشتر شده و نقش اساسی دارید.
لزوم فراهم شدن گفتوگوی بین نخبگان جهان اسلام با دیپلماسی و ابزار فرهنگی
ظریف در ادامه با اشاره به افراطیگریها در جریان جنگ عراق و سوریه، گفت: جنگ با افراطیگریها تنها نباید در سوریه و عراق ختم شود باید با ریشه این افراطیها مبارزه کرد همانطور که میدانید جهان اسلام ملتهب و پرتنش است و بخشی از مشکلات به خاطر تفرقه و دشمنی بین خود کشورهای اسلامی است.
وی با اشاره به ظرفیت دانشگاه ادیان و مذاهب، بیان کرد: باید از ظرفیت دانشگاه ادیان و مذاهب استفاده کرد و شما نقش اساسی در تقریب ادیان و کاهش تفرقهها دارید یکی از عوامل ارتقای مذهب کاهش تفرقهها است، باید با استفاده و توسل به اشتراکات دینی جریانی از گفتوگو و هم اندیشی را آغاز نمود تا زمینه برای گفتوگوی بین نخبگان اسلامی فراهم شود؛ این همان چیزی است که در دیپلماسی فرهنگی انتظار میرود.
وزیر امور خارجه کشورمان افزود: ایران اسلامی پویش «صلح هرمز» را مطرح کرده است و انتظار دارد با این پویش اعتمادسازی کرده و تجاوز و تعرض به کشورهای منطقه جلوگیری کند؛ دیپلماسی فرهنگی و علمی وزارت امور خارجه زمینه به بار نشستن این پویش را فراهم کرده است، این امر به جذب نخبگان دینی و فرهنگی سایر کشورهای منطقه نیاز است.
وی گفت: ظرفیت دانشگاه ادیان و مذاهب و همچنین نخبگان فرهنگی و دینی در کشور به ویژه در شهر مقدس قم در ایجاد این دیپلماسی فرهنگی نقش اساسی دارند به شرطی که اهداف نظام را در یک مجموعه منسجمی فراهم کنیم.
به گفته ظریف، همه ما مزه تلخ حضور داعش در منطقه را احساس کردیم و خوشبختانه وحدت شیعیان با اهل سنت به نیروی قدرتمندی برای مبارزه با داعش تبدیل شد؛ برای حفظ این امر شیعه و سنی باید مسیر اعتدال را پیموده و به جای شیعه هراسی و سنی هراسی اسلام معتدل را در منطقه معرفی کنند چرا که اساس کار اسلام میانهرویی و اعتدال است.
وی در پایان پیام خود بیان کرد: جهان کنونی از جنگ و ستیز خسته شده است و پذیرای اسلام معتدل و میان رو است برای آشنایی محیط پیرامون با این اسلام نیاز با ابزار داریم که همان دانشگاه ادیان و مذاهب و شما نخبگان دینی و فرهنگی است.
نظر شما