۲۲ مهر ۱۳۹۸، ۱۲:۴۵

گزارش مهر از قطب کشاورزی یزد

فاصله ۱۲۰۰کیلومتری بین تاکستان و بسته‌بندی کشمش

فاصله ۱۲۰۰کیلومتری بین تاکستان و بسته‌بندی کشمش

یزدـ خاتم در استان یزد یکی از مهمترین مراکز تولید انگور در کشور به شمار می‌رود و انگور تولیدی این شهرستان در ۲۶ واحد فرآوری به کشمش تبدیل می‌شود اما برای بسته‌بندی باید ۱۲۰۰ کیلومتر بپیماید.

خبرگزاری مهر ـ گروه استان‌ها: خاتم در جنوبی‌ترین نقطه استان یزد واقع شده و به لحاظ برخورداری از منابع آبی، شرایطی متفاوت با سایر نقاط استان دارد بر این اساس در تولید بسیاری از محصولات کشاورزی، دارای رکورد است.

انگور و پسته اکنون مهم‌ترین محصولات تولیدی در شهرهای هرات و مروست خاتم به شمار می‌روند و انگور این شهرستان که از طعم و کیفیت خوبی برخوردار است، هم به صورت تازه و هم فرآوری شده و به صورت کشمش به سایر استان‌ها و خارج از کشور صادر می‌شود.

گرچه اکنون تعداد زیادی واحد فرآوری انگور در خاتم فعال شده اما این شهرستان هنوز از نبود صنایع تکمیلی و تبدیلی و بسته بندی رنج می‌برد زیرا در کارگاه‌های موجود، انگور فقط با طی مراحلی به کشمش تبدیل می‌شود و سایر اقدامات لازم برای آماده‌سازی کشمش برای عرضه به بازار و صادرات باید در سایر استان‌ها انجام شود.

ایجاد ۱۴۰ شغل مستقیم تنها در یک کارگاه فرآوری انگور

میزان اشتغالزایی این واحدها نیز قابل توجه است به نحوی که تنها یکی از این واحدها به طور مستقیم برای ۱۴۰ نفر اشتغال ایجاد کرده اما تنها بخشی از این اشتغال سهم استان یزد است.

جعفر فدوی، مسئول کارگاه فرآوری انگور خاورمیانه که یکی از سرمایه‌گذاران غیربومی این شهرستان است، از آذربایجان شرقی به استان یزد و شهرستان خاتم آمده و سرمایه خود را صرف ایجاد واحد تولید کشمش کرده است.

وی در گفتگو با خبرنگار مهر اظهار داشت: در حال حاضر سالانه ظرفیت خرید ۵ هزار تن انگور از کشاورزان منطقه را داریم که از این میزان، هزار و ۵۰۰ تن کشمش تولید می‌کنیم.

درخواست توسعه زمین و لوله کشی آب

فدوی عنوان کرد: با خرید این میزان انگور، به طور مستقیم برای ۱۴۰ نفر هم در بخش تولید کشمش و هم در بخش بسته‌بندی اشتغال ایجاد شده اما کارگاه بسته‌بندی در یزد نیست.

وی افزود: اگر امکان توسعه کارگاه وجود داشته باشد و فرمانداری خاتم و جهاد کشاورزی، مجوز توسعه زمین را بدهند، امکان دو برابر کردن خرید محصول، دو برابر شدن تولید و در نتیجه دو برابر شدن میزان اشتغالزایی را داریم.

فدوی یادآور شد: آب اختصاص یافته به این واحد نیز مشکل لوله کشی دارد که امیدواریم جهاد کشاورزی برای لوله کشی کردن آب همکاری و حمایت کند زیرا اکنون ناچاریم آب مورد نیاز را از چاه با تانکر به داخل کارگاه هدایت کنیم.

خاتم صنعت بسته‌بندی ندارد

مسئول کارگاه فرآوری انگور در مروست خاتم عنوان کرد: محصول انگور این کارگاه به طور عمده به کشور روسیه و بخشی از آن نیز به سایر کشورهای همسایه صادر می‌شود و در زمینه خرید محصول از کشاورز و فروش آن به مصرف کننده هیچ مشکلی نداریم و تنها مشکل موجود، نبود صنعت بسته بندی است.

وی بیان کرد: بعد از اینکه انگور در مراحل مختلف و با شیوه‌های مختلف در این کارگاه به کشمش تبدیل شد، به استان آذربایجان شرقی ارسال می‌شود و آنجا پس از طی مراحلی بسته‌بندی می‌شود.

اشتغالزایی برای ۱۴۰ نفر، آمار تنها یکی از واحدهای فرآوری انگور است و با یک حساب سرانگشتی، آمار بالای اشتغالزایی در صنایع تبدیلی آن هم در ساده‌ترین شکل ممکن در بخش کشاورزی قابل برآورد است.

البته انگور بیشتر در شهر مروست خاتم تولید می‌شود بنابراین تقریبا تمام واحدهای فرآوری نیز در این شهر واقع شده و هرات که در فاصله ۶۰ کیلومتری از مروست قرار دارد، کمتر از این محصول بهره برده است.

۱۱۸۰۰ هکتار سطح کشت باغات انگور در شهرستان خاتم

رئیس جهاد کشاورزی شهرستان خاتم با بیان اینکه در شهرستان خاتم ۱۱ هزار و ۸۰۰ هکتار از اراضی به کشت انواع انگور اختصاص یافته است، اظهار داشت: ۹۰ درصد انگور استان یزد در شهر مروست تولید می‌شود.

مجتبی آغاز عنوان کرد: در شهر مروست هزار هکتار باغ انگور وجود دارد که از هر هکتار آن ۱۸ تن انگور برداشت می‌شود و این انگورها در ۲۶ کارگاه به صورت تیزآبی، آفتابی و کالیفرنیایی به کشمش تبدیل می‌شود.

وی ادامه داد: ۳۰ درصد محصول انگور به صورت تازه خوری به بازار عرضه می‌شود و بقیه به صورت کشمش به سایر کشورها صادر می‌شود.

آغاز از تسهیل شرایط برای صدور مجوز کارگاه فرآوری انگور خبر داد و گفت: اما از آنجا که این کارگاه‌ها فقط چند ماه از سال می‌توانند فعالیت داشته باشند، اولویت ما توسعه کارگاه‌های فعلی است.

صدور کشمش مروست با نام سایر شهرها به خارج از کشور

یکی از مسائلی که کشاورزان این منطقه از آن با دلخوری یاد می‌کنند، صدور کشمش خاتم به نام سایر استان‌هاست.

یکی از کشاورزان در این زمینه به مهر گفت: زحمت کاشت و داشت و برداشت انگور و بعد از آن تبدیل انگور به کشمش در مروست و هرات انجام می‌شود اما چون صنایع بسته‌بندی نداریم و این محصول به سایر استان‌ها می‌رود و از آنجا بسته‌بندی و صادر می‌شود، به نام دیگر استان‌ها تمام می‌شود.

علی فلاحتی بیان کرد: کشمش مروست یکی از مرغوب‌ترین نوع کشمش‌های تولیدی در ایران است اما به دلیلی که گفته شد، هرگز نامی از مروست شنیده نمی‌شود.

اغلب کشاورزان منطقه با ابراز خرسندی از راه‌اندازی صنایع تبدیلی و فرآوری محصولات کشاورزی و قدردانی از تلاش‌های جهاد کشاورزی در این زمینه، خواستار ایجاد شرایط مناسب برای ایجاد صنایع بسته‌بندی نیز هستند.

خاتم اگرچه ظرفیت‌های مناسبی برای راه‌اندازی صنایعی همچون صنایع فولادی نیز دارد اما به نظر می‌رسد آنچه می‌تواند چرخه کشاورزی در این شهرستان را تکمیل کند و آنچه دلخواه مردم این شهرستان است، ایجاد صنایع بسته‌بندی و تقویت صنایع تبدیلی و تکمیلی است.

کد خبر 4746429

برچسب‌ها

نظر شما

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.
  • نظرات حاوی توهین و هرگونه نسبت ناروا به اشخاص حقیقی و حقوقی منتشر نمی‌شود.
  • نظراتی که غیر از زبان فارسی یا غیر مرتبط با خبر باشد منتشر نمی‌شود.
  • captcha