به گزارش خبرگزاری مهر و به نقل از روابط عمومی فدراسیون موتورسواری و اتومبیلرانی، در این رقابت ها ۶۲ خودرو از ۱۰ استان در مسیر شهرهای همدان، نهاوند، ملایر و تویسرکان به طول ۲۵۰ کیلومتر، طی روزهای نهم و دهم آبان ماه، در دو کلاس حرفه ای و همگانی با یکدیگر به رقابت پرداختند.
یکی از اهداف فدراسیون ترویج فرهنگ صحیح رانندگی و توسعه و تسهیل ورزش اتومبیلرانی در بین جامعه و همچنین ایجاد رقابت سالم در کنار خانواده و استفاده بهینه و صحیح از طبیعت زیبای کشور است.
در پایان این رقابت نفرات برتر در دو کلاس همگانی و حرفه ای از سوی کمیته تورینگ و سافاری معرفی شدند:
کلاس حرفه ای
۱.جمال زارعی، سیدجمال امینی – استان قزوین
۲.محمدمهدی زمانی، محمود رضا عبادیان – استان قزوین
۳.محمود شکرالهی، علی شکرالهی – استان آذربایجان شرقی
کلاس همگانی
۱.عبدالطیف امین سرندی، وحیده فاتحی – آذربایجان شرقی
۲.علیرضا بیاتیان، محمدمعین بیاتیان – استان اصفهان
۳.رضا محمد میلانی، عطاا... عباس نژاد – آذربایجان شرقی
گردهمایی سراسری خودروهای تاریخی و کلاسیک در پیست آزادی برگزار شد
به مناسبت هفته تربیت بدنی و ورزش همایش فراگیر خودروهای کلاسیک و تاریخی به میزبانی پیست اتومبیلرانی مجموعه آزادی تهران برگزار شد. این همایش بزرگ و سراسری با حضور نزدیک به ۷۰۰ خودروی کلاسیک و تاریخی از ساعت ۱۴ در یک هوای مطبوع پاییزی برگزار شد و فدراسیون میزبان تعداد بسیار زیادی از بازدید کنندگان بود که برای ورود به پیست اتومبیلرانی، ساعت ها در ترافیک خیابان های منتهی به پیست آزادی منتظر بودند.
پیش از این و در هفته های گذشته کمیته کلاسیک فدراسیون با انتشار فراخوان عمومی از مالکان و مجموعه داران خودرو، برای شرکت در این همایش دعوت کرده بود، به شرطی که خودروها قدمت بالای بیست و پنج سال داشته و علاوه بر اصالت دارای شرایط ظاهری مناسب باشند و همین باعث شده بود که علاوه بر حضور انفرادی خودروها، بازدید کنندگان شاهد حضور گروهی و کلوپ های هواداری مختلف باشند.
از جمله خودروها و کلوپ های شرکت کننده در این گردهمایی می توان به کلوپ رسمی بنز، فولکس واگن ، خودروهای ژاپنی، آمریکایی، آلمانی، دو دیفرانسیل، کمپینگ و .... اشاره کرد.
از آلمانی های حاضر مدل های کلاسیک بی ام دبلیو، مرسدس بنز، پنز پاگودا (۲۸۰ اس ال)، بی ام دبلیو کوپه ۳۰۰۰ و E۳۶ , پورشه ۹۱۱ کاررا، نظر علاقمندان را به خود جلب کرده بود.
اما دیگر بخش جذاب این همایش حضور خوردوهای آمریکایی بود که به دلیل حجم موتور و بدنه بزرگ و قدرت عجیب خود علاقمندان زیادی را به خود جذب کرده بود، از نمونه های بارز این آمریکایی های عجیب و زیبا می توان به فورد موستانگ شلبی دهه 60 میلادی، پونتیاک، کامارو، شورلت کوروت های C۲ ،C۳، بلیزر های غول پیکر، دوج، آریا و ... اشاره کرد.
خودرو های ژاپنی و انگلیسی هم زیبایی خاص خود را داشت، از تویوتا، داتسون و سوباروهای ژاپنی گرفته تا مینی ماینر های کوچک و جکوارهای کروک دوست داشنی انگلیسی، همه علامندان را سوی خود کشانده بودند.
لازم به ذکر است هدف از برگزاری همایش های کلاسیک و تاریخی، علاوه نشان دادن زیبایی و سیر تحول تولید برندهای خودروسازی دنیا و همچنین تجدید خاطره با این اتومبیل ها می باشد، تلاشی خواهد بود برای حفظ این آثار ارزشمند که سالهاست از سوی کمیته کلاسیک فدراسیون در حال پیگیری است.
نظر شما