به گزارش خبرگزاری مهر به نقل از روابط عمومی شهرداری کرمان، آمادگی شهر کرمان در برابر سیل، موضوعی بود که شهردار کرمان در گفتوگویی که اخیرا با برخی رسانه های کرمان داشت از آن سخن گفت. سیدمهران عالمزاده در آن گفتوگو تصریح کرد که در این زمینه، نه طرح مطالعاتی وجود دارد که بخواهیم براساس آن کاری برای شهر بکنیم و نه کار خاصی انجام شده است.
چند روز بعد اما، مجید سعیدی، مدیرکل بحران استانداری کرمان گفت که شهرداری وظایف خود در این زمینه را انجام نداده است. هر دو نفر اما بر یک موضوع اشتراک نظر داشتند؛ اینکه کار خاصی برای مقابله با سیل در شهر کرمان انجام نشده است.
حالا، سیدرضا میرحسینی، مدیر ارتباطات و امور بینالملل شهرداری کرمان در قالب جوابیهای پاسخ اظهارات سعیدی را میدهد. متن این جوابیه را در ادامه میخوانید:
1ـ بر خلاف تصور مدیرکل محترم بحران استانداری کرمان آنچه که توسط شهردار محترم کرمان بیان شده مطلقا نفی پیگیریهای صورت گرفته در اداره کل بحران استانداری و یا ارجاع مسئولیت به سایر بخشها نیست بلکه محتوای گفتوگوی شهردار کرمان با رسانه مذکور، مشخصا ناظر است بر مضایق موجود و تبیین حدود و وظایف قانونی شهرداری برای اقدام در حریم شهر کرمان. شهردار محترم در مصاحبه مذکور و در وهله اول به نبود یک طرح کارشناسی و دقیق برای مواجهه با بحران احتمالی در صورت بارندگیهای سیلآسا اشاره کردهاند که موضوعی اصطلاحا «اظهر من الشمس» است و اصولا نه صرفا مربوط به دوره فعلی مدیریت بحران در استانداری کرمان است و نه مختص شهر و استان کرمان. واقعیت این است که دوره طولانیمدت خشکسالی نه در استان کرمان بلکه در همه کلانشهرها در دو دهه گذشته ضرورت انجام کار مطالعاتی دقیق در مورد خطر سیل را تحتالشعاع خود قرار داده و به حاشیه برده است. بنابراین، در سالهای گذشته مطالعات دقیقی در مورد وضع موجود مسیلهای پیرامون شهر کرمان صورت نگرفته و همین موضوع سبب عدم توجه کافی دستگاههای متولی و شهروندان به موضوع حفظ و حراست از مسیلهای اطراف شهر کرمان شده است به نحوی که بعضا در امتداد و حواشی این مسیلها به شکل غیر قانونی ساختوسازهایی صورت گرفته و شهر کرمان به میزان بیشتری نسبت به قبل، از این ناحیه آسیبپذیر خواهد بود. مدیریت انجام کار مطالعاتی جامع، در خصوص مواجهه با سیلاب در شهر کرمان، نوعا اقدامی فرابخشی است و قانونا در حیطهی وظایف و توان شهرداری کرمان «بهتنهایی» نمیباشد. شهردار محترم در گفتوگوی مذکور بیان کردهاند که انجام کار مطالعاتی دقیق با حضور مشاور مجرب و ذیصلاح در این زمینه، گام اول است و مجددا و بدینوسیله اعلام میشود که شهرداری کرمان برای مشارکت همهجانبه در انجام کار مطالعاتی دقیق در این خصوص آمادگی کامل دارد. چرا که انجام هر اقدامی ازجمله ایجاد خاکریز و حصار در اطراف شهر برای جلوگیری از ورود خسارات توسط سیلابهای احتمالی به سطح شهر، منوط به انجام مطالعات دقیق و کارشناسیشده خواهد بود.
۲ ـ با توجه به فرمایشات مدیرکل محترم بحران استانداری کرمان در مصاحبه با رسانهی مذکور و تاکید ایشان بر اینکه براساس مصوبه ستاد مدیریت بحران استان، شهرداری موظف به ساخت سیلبند و ایجاد دیواره محافظ برای حفاظت از شهر در برابر سیلابها شده، به استحضار حضرتعالی و همشهریان محترم میرساند مستند به مواد مرتبط در قانون شهرداریها از جمله بند ۱۴ ماده ۵۵، تبصره یک ماده ۶۸، ماده ۷۳ و تبصره ۶ ماده ۹۶ قانون شهرداریها علیالقاعده شهرداریها مکلف به انجام اقدامات مذکور در حریم شهرها نبوده و طبق قانون مدیریت بحران کشور مصوب ۱۳۹۸، این ماموریت به وزارت محترم نیرو محول شده تا با همکاری وزارتخانههای محترم جهاد کشاورزی و کشور (سازمان شهرداریها و دهیاریهای کشور)، ساز و کارهای لازم برای کنترل آبهای سطحی (سیلاب) در سطح ملی و استانی ایجاد کند. طبق این قانون؛ دستگاه متولی پیگیری، مجموعه وظایف وزارت محترم نیرو در سطح استان، شرکت محترم آب منطقهای است که انشاءلله نسبت به اتخاذ تصمیمات مربوطه و طرحریزی سازوکارهای لازم در این رابطه اقدام خواهد کرد. ضمنا به لحاظ قانونی ماموریت حفظ، حمایت، صیانت و بهرهبرداری اصولی از حوزههای آبخیز کشور بر عهدهی سازمان جنگلها و مراتع کشور و در سطح استان بر عهدهی اداره کل محترم منابع طبیعی و آبخیزداری است.
همچنین به استناد ماده ۱۰۰ قانون شهرداری ها وظیفه شهرداری در حریم شهر صرفا معطوف به جلوگیری از ساختوسازهای غیر قانونی میباشد.
۳ـ مدیرکل بحران استانداری کرمان، در بیانات خود اذعان داشتند که اقدام در محدوده قانونی شهر به عهده شهرداری است و این فرمایش ایشان با انجام اقدامات لازم برای جلوگیری از ورود سیلاب به داخل شهر که مستلزم انجام مطالعات کارشناسی و ساخت سیلبند و …. در خارج از محدوده قانونی و داخل حریم شهر و خارج از حریم شهر و در بستر و حریم مسیلها و رودخانههای فصلی است، متناقض و سبب توسیع وظایف شهرداری و تداخل وظایف دستگاههای ذیربط با وظایف شهرداری است.
۴ـ شهرداری کرمان از ابتدای سال جاری و پس از تشکیل ستاد مدیریت بحران در فروردینماه، درخصوص عملیات احداث کانال در محدودههای آسیبپذیر نظیر انتهای خیابان شهید باهنر و … اقدام کرده تا روانآبهای حاصل از بارشهای شدید در این محدودهها جمعآوری شده و به داخل کانال هدایت شود. همچنین، شهرداری کرمان تمهیداتی اندیشیده تا بتوان از لولهی شبکهی آب خام فضای سبز که در حال حاضر در بخشی از سطح شهر اجرا شده، بهگونهای استفاده کند که در فصل زمستان بهصورت عکس هم عمل کند؛ به این شکل که در زمان نیاز، آبرسانی به درختان از طریق این شبکه انجام شود و در موارد ضروری، آب را به سمت شمال شهر برای هدایت به خارج از شهر منتقل کند و همچنین تدابیری را درخصوص رفع معضل تجمع سیلاب در مناطقی از شهر که امکان هدایت آبهای سطحی وجود ندارد با حفر چاههای جذبی اندیشیده و اقدام کرده است.
لازم به ذکر است این مجموعه اقدامات مضاف بر اقداماتی است که در سنوات گذشته در راستای هدایت آبهای سطحی به خارج از شهر صورت گرفته نظیر ایجاد کانالهای احداثی در خیابانهای شهید باهنر، سرباز، میرزارضای کرمانی، میدان شهدا و کانالهای شمال و شمالشرقی شهر و احیا کانال خیابان فیروزه و نصب پمپهای ثابت برای تسریع در تخلیه روانآبها میباشد.
۵ ـ آنچه در قوانین و مقررات مرتبط با حوزهی سیلاب و آبخیزداری شهری آمده وظایف شهرداریها را عموما و بهصورت مُجمَل در حوزهی حفظ شهر از خطر سیلاب در محدودهی شهری خلاصه کرده و با عنایت به تصویب قانون مدیریت بحران کشور مصوب ۰۳/۰۶/۱۳۹۸؛ وظایف و مسئولیتها و اختیارات مراجع قانونی در ارتباط با مدیریت بحران تعیین تکلیف شده تا از تفاسیر به رای دستگاههای حاکمیتی و اجرایی از دستورالعملها و مقررات موضوعه در رابطه با اختیارات و وظایف جلوگیری به عمل آید. بنابراین صرفا دستورالعمل تشکیل ستاد مدیریت بحران در شهرداریها که ساز و کارهای لازم برای مدیریت بحران در شهرها را ذکر کرده، فصلالخطاب شهرداریها برای رسیدگی به امور بحران میباشد.
در پایان اعلام میدارد همانگونه که قبلا نیز مکررا اعلام شده، شهرداری کرمان به سهم خود ضمن قدردانی از پیگیریهای اداره کل محترم بحران استانداری کرمان و سایر اعضای محترم ستاد بحران، آمادگی دارد هماهنگ با همهی دستگاههای متولی در خصوص پیشگیری از آسیبهای احتمالی ناشی از بارندگیهای ماههای آتی، همهی توان و امکانات خود را به کار گرفته تا انشاءالله تهدیدی از این ناحیه متوجه شهر کرمان نشود».
نظر شما