به گزارش خبرنگار مهر، کتاب «این هم یک تاریخ فلسفه» به قلم یورگن هابرماس فیلسوف آلمانی با ۱۷۰۰ صفحه و در قابل یک اثر دو جلدی به آلمانی منتشر و روانه بازار نشر شده است. میتوان پیشبینی کرد که این تاریخ فلسفه به دلیل رویکردهای انتقادی و بهرهگیریاش از ایده واسازی تاریخ متافیزیک، احتمالا متفاوت با تاریخ فلسفههای متعارف است.
هابرماس برای هر جلد از این اثر یک عنوان فرعی انتخاب کرده است: عنوان فرعی جلد نخست «صور فلکی ایمان و علم در غرب» است و عنوان فرعی جلد دوم کتاب عبارت است از «آزادی عقلانی؛ بررسی گفتمانهای ایمان و علم».
تاریخ فلسفه هابرماس مباحثی را در خصوص ظهور چهرههای غالب تفکر پسامتافیزکی معاصر در غرب، ارائه میدهد. او از گفتمانهای رایج در ایمان و علم به عنوان راهنما استفاده میکند و پیوندهای تفکرات امروز را با اندیشههای کهن، بویژه در جغرافیای فکری روم باستان برقرار میسازد.
هابرماس در این کتاب نشان میدهد که چگونه فلسفه به تدریج در طول تاریخ خود را از همزیستی با دین جدا کرده و سکولار میکند. او همچنین به شیوهای نظاممند، تعارضها و تضادهای تعیینکننده در طول تاریخ فلسفه را برجسته کرده و فرایند تحولات و اوج فرودها در حوزههای همبسته با یکدیگر از قبیل علم، حقوق، سیاست و جامعه را تحلیل میکند.
بدین ترتیب اثر جدید هابرماس درباره تاریخ فلسفه، به معنای دقیق کلمه یک «تاریخ فلسفه» نیست؛ بلکه بازتابی است از یک روند فلسفی در طول تاریخ که به آزادی عقلانی سوژههای اجتماعی مرتبط میشود. سوژهها، هم به مثابه افراد جدا از هم، و هم به مثابه سوژههایی که دارای کنشهای ارتباطی جمعی هستند. چنین بازتابی از نظر هابرماس آنچه را که دانش علمی در حال رشد ما از جهان، برای ما روشن میکند، معنادار میسازد.
یورگن هابرماس متولد ۱۹۲۹ در دوسلدورف آلمان است و از فیلسوفان و نظریهپردازان اجتماعی معاصر و وارث مکتب فرانکفورت به شمار میرود. او عموما در چارچوب سنت نظریه انتقادی کار کرده و ارتباطات اجتماعی و فضای عمومی را مورد مداقه و واکاوی قرار داده است. هابرماس صاحب نظریه «کنش ارتباطی» است. او در اردیبهشتماه ۱۳۸۱ سفری به ایران داشت و با اندیشمندان و استادان فلسفه ایرانی نشستها و گفتوگوهایی ترتیب داد.
نظر شما