به گزارش خبرنگار مهر، عباس آخوندی ظهر امروز در دومین اجلاس مجمع مشورتی روسای کمیسیونهای معماری و شهرسازی کلان شهرها و مراکز استانها که در تالار شهر برگزار شده بود، اظهار کرد: فضاهای شهری باید در اختیار مردم قرار گیرد و از کالایی شدن آن توسط سوداگران جلوگیری شود.
آخوندی سه حق برای حوزه شهرسازی قائل شد و افزود: حق عمومی، حق شهروندی که متأسفانه تکرار زیاد آن حساسیت آن را کاهش داده است و همچنین حق حاکمیت قانون در مدیریت شهری.
وی افزود: یک سوداگری نهادین و با استفاده از قدرت بروکراسی شهری و نظام شهرداریها، توانسته تمام فضاهای شهری مردم را به صورت کالا مبادله کند و وضعیت موجود، معلول چنین عملکردهایی است و در این حوزه لازمهاش ریشهای دیدن مسائل است.
آخوندی ضمن اشاره به حقوق حق به شهر، اظهار کرد: حق به شهر، یعنی مردم از فضاهای طبیعی شهر استفاده کنند، آزاد باشند و آزادانه رفتوآمد کنند، اوقات خود را آنطور که تمایل دارند مورداستفاده قرار دهند و این حق به شهر است که نوعی حق زندگی نیز محسوب میشود.
وزیر سابق راه و شهرسازی افزود: اکنون وضعیت فضاهای ما چگونه است، بیشتر فضاهای عمومی مردم متر به متر صاحب پیدا کرده است.
فضاهای اطراف حرم تبدیل به مجتمعهای تجاری شده است
وی با اشاره به بارگاه امام هشتم (ع) و فضاسازیهای اطراف آن، گفت: فضاهای شهری اطراف حرم امام رضا (ع) تبدیل به مجتمعهای بزرگ تجاری شدهاند که فاقد فضای معنوی است.
آخوندی اشاره کرد: پیوند حکمرانی شهری با سوداگری شهری ظاهری زیبا دارد ولی باطناً بسیار خشن است و حق زندگی را از تمام ساکنین میگیرد.
وی افزود: ارزش استفاده ثانویه و مبادله در مباحث زندگی شهری اصل شده و این مهمترین مسئله در از بین رفتن حقوق شهری است. زندگی شهری ما باید بازآفرینی شود و این تنها راهبرد گذر از وضعیت موجود و معاصر کردن زندگی شهری است.
در این مراسم محمد مهدی هادی نیا، رئیس کمیسیون شهرسازی و معماری مشهد هم گفت: متأسفانه شهرهای ما بر اساس دادههای کمی برنامهریزیشدهاند نه بر اساس دادههای کیفی.
وی شهرداریها را صرفاً مجری طرحهای توسعه شهری برشمرد افزود: مدیران شهری ما به دلیل اینکه خود را در تصویب قوانین دخیل نمیدانند، تا پایان اجرای طرحهای خود نمیایستند و نسبت به آن حساسیتی ندارند.
تراکم فروشی، راهی برای جبران کسری بودجه شهرداریها
مهدی نیا ادامه داد: شهرداریها با کسری بودجه مواجه هستند و به دلیل اینکه خود مسئول تأمین منابع مالی خودشان هستند بنابراین آنجاست که با تراکم فروشی، گرایشها بازار و طرحهای تفضیلی برای کسب درآمد بیشتراقدام میکنند.
در ادامه محمد سالاری رئیس کمیسیون شهرسازی تهران، با بیان اینکه تا یک مفهوم تبدیل به دغدغه نشود تحقق نمییابد، اظهار کرد:حقوق عمومی مستلزم آن است که یک شهروند منفعل تبدیل به یک شهروند فعال شود و مدیریت شهری باید این شرایط را فراهم کند تا اینکه شهروندان بتوانند مسئولیت بپذیرند.
سالاری با تأکید بر اینکه گفتمان حقوق عمومی به عنوان دستورالعمل این اجلاس قرار گیرد، افزود: دغدغه مند ساختن عموم مردم باید با توجه به حقوق فردی آنها باشد و نهادهای مدیریت شهری باید سازوکارهای لازم را فراهم آورد.
رئیس کمیسیون شهرسازی تهران ضمن دفاع از عملکرد شهرداریها، گفت: علیرغم کسری بودجه و بدهیهایی که به ما رسید باز هم توانستیم جلوی شهر فروشی را بگیریم. محیط برای ورود مردم باید امن باشد نه امنیتی.
همچنین کاظمیان، مدیرکل دفتر طرحریزی شهری و طرحهای توسعه و عمرانی وزارت شهرسازی با اشاره به در حد طرح ماندن بسیاری از برنامهها اظهار کرد: اگر فرض برعدم اجرای طرحهاست پس چرا بر روی آنها وقت و نیرو صرف شود.
وی رابطه بین حقوق عمومی و برنامههای توسعه شهری را مهم ارزیابی کرد و گفت: محصول برنامههای توسعه شهری تولید فضاهای عمومی و خصوصی است.
وی افزود: دستاورد این تولید باید یک شهر خوب، شهری منصفانهتر، رقابتیتر و پایدارتر باشد. این امر وقتی محقق میشود که بتوان تعادل بیشتری بین فضاهای خصوصی و عمومی برقرار کرد.
در این مراسم زهرا نژاد بهرام، عضو هیئت رئیسه شورای شهر تهران ضمن مهم ارزیابی کردن حقوق عمومی، اذعان داشت: باید تبعیض را از میان برداشت لذا در این صورت حقوق عمومی رعایت میشود. این اندیشه که شهر برای یک قشر خاص است یک اشتباه است. باید به ظرفیتهای شهری توجه کنیم تا مناسبسازی صورت پذیرد.
گفتنی است، در ادامه این نشست روسای کمسیونها به بیان نقطه نظرات خود پرداختند.
نظر شما