۱۰ اردیبهشت ۱۳۸۶، ۱۱:۵۸

/ دستگاه "اتوکلاو" جوابگوی بی خطر سازی همه پسماندهای عفونی نیست /

ابهام در بی خطر سازی زباله های عفونی!

ابهام در بی خطر سازی زباله های عفونی!

خبرگزاری مهر - گروه اجتماعی : تولید زباله های عفونی حاصل از مراکز درمانی اعم از بیمارستانها، درمانگاهها، پلی کلینیک ها، آزمایشگاهها و...، نکته قابل توجه در موضوع بی خطر سازی زباله های عفونی است که تقریبا برای شهروندان مبهم باقی مانده و نهادهای متولی همچون وزارت بهداشت و محیط زیست، وظیفه دارند در این خصوص شفاف سازی کنند.

به گزارش خبرنگار مهر، وزارت بهداشت در حالی بر استفاده از دستگاههای "اتوکلاو" در بیمارستانها اصرار دارد که این سیستم به هیچ وجه قادر نیست هر نوع زباله عفونی را بی خطر سازد.

در یکی از جلساتی که نمایندگان سازمان های دخیل (محیط زیست، وزارت بهداشت، سازمان بازیافت و تبدیل مواد شهرداری تهران، دادستانی کل کشور) در امر ساماندهی زباله های بیمارستانی حضور داشتند، ضرورت استفاده از سیستم های زباله سوز جهت امحاء پسماندهای بهداشتی و درمانی مورد تاکید قرار گرفت.

این در حالی بود که نمایندگان وزارت بهداشت و محیط زیست نیز با ارائه دلایلی، این امر را مغایر با بهداشت محیط جامعه دانسته و استفاده از دستگاههای ضدعفونی کننده با بخار (اتوکلاو) در هر یک از مراکز بهداشتی و درمانی را، تنها راه موثر در رفع معضل امحاء پسماندهای حاصل از مراکز درمانی عنوان می نمودند.

اما، کارکردهای دستگاه زباله سوز و اتوکلاو نشان داده، پسماندهای ویژه و خطرناک بیمارستانی که شامل انواع پسماندهای عفونی، مواد شیمیایی، مواد سمی، مواد کارسینوژن و اجسام تیز و برنده است، در سیستم اتوکلاو به طور کامل بی خطر نمی شوند.

بررسی های انجام پذیرفته از سوی سازمان بهداشت جهانی، موید آن است که روش سترون سازی با بخار(اتوکلاو)، تنها بر روی خاصیت ضد عفونی زایی اینگونه پسماندها اثر داشته و سایر خواص پسماندهای ویژه و خطرناک در محدوده تاثیر این روش قرار نمی گیرند. لذا، استفاده از روش سترون سازی با بخار(اتوکلاو)، باعث کاهش میزان خطرزایی پسماندهای بیمارستانی گردیده ولی در نهایت میزان خطرزایی بالقوه ناشی از اینگونه پسماندها از بین نمی رود.

در حال حاضر، در اروپا قانون مشخصی جهت بهره برداری از دستگاههای زباله سوز تدوین گردیده است، در حالی که در این گونه کشورها به دلیل عدم تفهیم مسائل کاربردی، تجهیزات سترون سازی با بخار(اتوکلاو) بین اعضای کمیسیون اروپا که از آن جمله درجه حرارت، فشار، زمان فرآیند، کنترل بخار، کنترل هوا، نوع تست وجود جرم میکروبی در پسماند باقی مانده پس از سترون سازی، خرد کردن و... هنوز دستورالعمل مشخصی در زمینه بهره برداری از تجهیزات سترون سازی با بخار(اتوکلاو)، تهیه و تدوین نشده است که این امر بیانگر عدم پذیرش این سیستم در کشورهای اروپایی به عنوان یک گزینه تکنیکی مناسب جهت تصفیه پسماندهای بیمارستانی است.

متاسفانه ، شهروندان به دلیل عدم اطلاع کافی از این موضوعات و همچنین آگاه نبودن نسبت به پیامدهای ناشی از عفونت های بیمارستانی، تا اندازه زیادی از اتفاقات پیرامونی خود خبر ندارند و نمی دانند که چه خطری سلامت آنان و جامعه را تهدید می کند. در صورتی که نهادهای متولی در امر سلامت، باید این اخبار و اطلاعات را در جامعه تزریق کنند تا خطراتی که سلامت شهروندان را تهدید می کند، آشکار شود.

کد خبر 478253

نظر شما

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.
  • نظرات حاوی توهین و هرگونه نسبت ناروا به اشخاص حقیقی و حقوقی منتشر نمی‌شود.
  • نظراتی که غیر از زبان فارسی یا غیر مرتبط با خبر باشد منتشر نمی‌شود.
  • captcha