به گزارش خبرنگار مهر، " مرتضی سرهنگی " دبیر این نشست در ابتدای سخنانش با بیان اینکه از سال گذشته تدوین 30 عنوان کتاب درباره آزادسازی خرمشهر آغاز شده است، گفت: از این کتاب ها 12 عنوان به نمایشگاه امسال می رسد. از میان کتاب های این مجموعه 13 عنوان شامل هشت کتاب چاپ نخست و 5 عنوان چاپ دوم به خاطرات نظامیان اسیر عراقی، 10 عنوان کتاب شامل چهار عنوان چاپ نخست و شش عنوان چاپ مجدد به خاطرات رزمنده های ایرانی و هفت عنوان کتاب شامل چهار عنوان چاپ اول و سه عنوان چاپ دوم به خاطرات زنان خرمشهری درباره واقعه 19 ماه اشغال این شهر و سپس آزادسازی آن اختصاص دارد.
وی افزود: در میان کتاب های این مجموعه پنج عنوان به خاطرات افسران عراقی اسیر درباره خرمشهر پرداخته که امسال قصد داریم آنها را به زبان عربی هم ترجمه و منتشر کنیم. البته آثاری که این اسیران نوشتند بسیار بیشتر از اینها (حدود 60 عنوان) بود و به نظر من کتاب هایی که آنان نوشتند و در ایران مانده است جزء غنایم فرهنگی است. وقتی عراقی ها در چهارم آبان ماه 1359 وارد خرمشهر شدند بر روی دیوارهای آن نوشتند " آمده ایم که بمانیم" و در سوم خرداد 1361 نیز رزمندگان ما این جمله کینه توزانه را از روی دیوارها پاک نکردند که می توان گفت از این روز تاریخ شفاهی جنگ رقم خود و جوانه زد.
این نویسنده ادامه داد: در راستای زنده نگهداشتن واقعه آزادسازی خرمشهر، حوزه هنری تاکنون 60 عنوان کتاب در قالب های مختلفی مانند خاطره، داستان کوتاه و بلند و گزارش های جنگی منتشر کرده و در مجموع نیز از بیش از پنج هزار کتاب مربوط به ادبیات دفاع مقدس، 350 عنوان به موضوع آزادسازی خرمشهر اختصاص دارد.
سرهنگی سپس به تشریح واقعه اشغال خرمشهر در سال 1359 پرداخت و گفت: اگر پلان جنگ را بررسی کنیم نقطه سیاهی را در آن می بینیم که همان اشغال 19 ماهه خرمشهر توسط عراقی هاست. چرا که عراقی ها در این مدت و در این شهر هر کاری خواستند، کردند. اما سوم خرداد 1361 نقطه پایانی بود برای تخریب ایران و ایرانیان.
وی افزود: با نگاهی به تاریخ سرزمین مان و جداسازی سرزمین ها و استان های مختلفی مانند ایروان، افغانستان، بحرین و ... از ایران، باوری به وجود آمده بود که می گفت ایرانیان ملتی هستند که نمی توانند از سرزمین خود دفاع کنند و شواهد تاریخی هم این را مستند کرده بود. این موضوع برای یک ملت بسیار خطرناک است که گفته شود آنها نمی توانند از خاکی که روی آن نشسته اند و از گندم آن می خورند، دفاع کنند.
این نویسنده اضافه کرد: مساحت ایران 7/3 برابر عراق، جمعیت ما سه برابر آن کشور و برتری طبیعی ما هفت برابر عراق است و طبیعی است که چنین حرف هایی هم زده شود. اما واقعیت این بود که هفت برابر کاستی عراقی ها را 36 کشور جهان پر کردند و جنگ ایران با عراق نبدیل شده بود به یک جنگ جهانی سوم در جغرافیایی محدودتر. اینکه ما در اردوگاه های اسیران عراقی از 15 ملیت مختلف و به تعداد زیاد اسیر پیدا می کردیم، گواهی بر این ادعا بود و آزادی خرمشهر نیز بیش از آنکه تحقیر صدام و شکستن غرور عربی عراقی ها باشد، تحقیر دنیای غرب بود.
سرهنگی با انکار اینکه ادبیات جنگ به یک ژانر خاص محدود است، گفت: ادبیات جنگ و نیز سینمای جنگ اساساً یک گونه ادبی نیست و ما پیش از اینکه ژانر سینمایی جنگی داشته باشیم یک ادبیات و سینمای استعمارستیز داریم.
این نویسنده ادبیات دفاع مقدس اضافه کرد: جنگ مهم تر از آن است که ما آن را پدیده ای صرفاً نطامی بدانیم. بخشی از بار آن بر عهده نویسندگان و بخش دیگری از آن بر عهده روزنامه نگاران و خبرنگاران است.
در این مراسم کتاب های " ماموریت در خرمشهر"، " خرمشهر در اسناد ارتش عراق" ، " عبور از آخرین خاکریز" ، " حمله بزرگ " ، " خانه ام همین جاست" ، " رازهای دوران پرالتهاب " ، " در کوچه های خرمشهر" ، " میهمان فشنگ های جنگی " ، " بادهای برفی" ، " آخرین شلیک " و... رونمایی شدند.
نظر شما