۱۹ آذر ۱۳۹۸، ۱۶:۳۰

تأکید بر شفاف‌سازی در نشست مرکز امور قرآنی با پیشکسوتان قرآنی

تأکید بر شفاف‌سازی در نشست مرکز امور قرآنی با پیشکسوتان قرآنی

در نشست هم‌اندیشی رئیس مرکز امور قرآنی سازمان اوقاف و امور خیریه با اساتید و پیشکسوتان این عرصه از ظرفیت بقاع متبرکه به منزله ظرفیتی یاد شد که می‌تواند باعث شکل‌گیری نهضت حقیقی قرآن شود.

به گزارش خبرگزاری مهر، سومین نشست از سلسله نشست‌های مهدی قره‌شیخلو، رئیس مرکز امور قرآنی سازمان اوقاف و امور خیریه با جامعه قرآنی، شامگاه روز گذشته ۱۸ آذرماه با حضور جمعی از اساتید و پیشکسوتان قرآنی کشورمان برگزار شد.

در ابتدای این نشست مهدی قره‌شیخلو، رئیس مرکز امور قرآنی سازمان اوقاف و امور خیریه در سخنانی کوتاه به برگزاری نشست‌های روزهای گذشته با فعالان قرآنی اشاره کرد و گفت: در نشست‌های گذشته مطالب مفیدی در مورد مسابقات و نیز داوری گفته شد، همچنین بحث‌های خوبی در مورد اعزام قاریان و حافظان به مسابقات بین‌المللی قرآن در دیگر کشورها مطرح شد.

وی افزود: بحث اعزام نمایندگان ایران به مسابقات بین‌المللی به تنهایی موضوعی است که نیاز به یک نظام‌سازی و استانداردسازی دارد که شاید تاکنون چندان به آن توجه نشده است. این موضوع در اعزام، بدرقه و استقبال از آنها نادیده گرفته شده است. لذا نظام تعریف شده مشخصی لازم است که به احتمال زیاد یا وجود نداشته و یا اگر هم وجود داشته است با وجود گذشت یک ماه از حضور در مرکز امور قرآنی متوجه این نظام نشده‌ام.

رئیس مرکز امور قرآنی سازمان اوقاف و امور خیریه با اشاره به اینکه در این یک ماه تلاش شده تا اسناد، مدارک و سوابق مورد بررسی قرار گیرد، تصریح کرد: برخی از این اسناد موجود بوده و پس از جمع‌آوری مورد مطالعه قرار گرفته است، برخی دیگر هم متأسفانه موجود نبوده است.

قره‌شیخلو به اعزام نماینده کشورمان به مسابقات بین‌المللی قرآن کشور تونس در هفته گذشته اشاره کرد و گفت: مشکلات زیادی برای این اعزام به وجود آمد، اما با وجود مشکلات عدیده سرانجام این اعزام صورت گرفت. اینها نشان می‌دهد مشکلاتی در اینجا وجود دارد. بعد از اعزام نیز مشکلات وجود دارد که نیاز به ساماندهی و رسیدگی دارد.

رئیس مرکز امور قرآنی سازمان اوقاف و امور خیریه اظهار کرد: درخواست دارم نوع تعامل دوستان با ما تنها از طریق چنین جلساتی باشد، ما نیاز به کمک داریم؛ چرا که تبدیل شدن مباحث نظری به عملی نیاز به یک سری چهارچوب‌سازی و آیین‌نامه نویسی دارد. اصلی‌ترین کاری که در این حوزه می‌توانیم انجام دهیم و باید بر روی آن سرمایه‌گذاری کنیم این است که هنوز بعد از سی و شش دوره مسابقات بین‌المللی و چهل و دو دوره مسابقات سراسری قرآن کریم یک استاندارد و چارچوب برای برگزار نداریم و معمولاً تابع سلائق بوده است و همین سلیقه‌ها هم طرفداران و مخالفانی داشته است.

قره‌شیخلو گفت: اینکه سالن مسابقات، داوری‌ها و ... چه ویژگی‌هایی داشته باشند یا اینکه این عوامل براساس چه چهارچوبی انتخاب شوند و بسیاری موارد دیگر، باید مدون و قانونمند شود.

وی با اشاره به اینکه احساس می‌شود تا کنون توجه بیشتر بر روی مرحله سراسری مسابقات و نیز مرحله بین‌المللی آن بوده است، بیان کرد: مراحل استانی و شهرستانی که پایه و اساس کار هستند چندان مورد توجه قرار نگرفته و بر روی آن سرمایه گذاری نشده است. به صورت اجمالی برگزار می شوند. این روزها که حدود هشت ماه از مراحل شهرستانی و استانی گذشته است هنوز جوایز مسابقات استانی که بسیار ناچیز هم هست پرداخت نشده است.

رئیس مرکز امور قرآنی سازمان اوقاف و امور خیریه بیان کرد: همین موارد باعث شده است مسابقات استانی که زمانی بسیار باشکوه برگزار می شد، به سطح بسیار ضعیفی چه از لحاظ اجرا و چه از لحاظ شرکت کنندگان برسد. همچنین تکرار شرکت کنندگان موضوع دیگری است که طی این سال ها وجود داشته است. طی این سال ها خروجی مسابقات یک سری شرکت کنندگان ثابت بوده که بعضاً جابجا شده اند. ورودی های ما به مسابقات در این سال ها در حد چندان مطلوبی نبوده است.

قره‌شیخلو با تأکید بر اینکه در چنین حوزه هایی نیاز به همفکری و هم اندیشی داریم، گفت: تصویری که از سازمان اوقاف و امور خیریه در ذهن همه مطرح است تصویر یک سازمان متول است که هیچ مشکل مالی برای اجرای برنامه ها ندارد، در صورتی که اینگونه نیست. اوقاف سازمان پولداری است اما هزینه ای که صورت می گیرد ریال به ریال آن بر اساس قانون است و لذا نمی توان هر کاری با این بودجه ها انجام داد. تمام بودجه قرآنی سازمان اوقاف امسال ۱۷ میلیارد تومان بوده که ۱۰ میلیارد آن برای مسابقات و بقیه برای برنامه های جاری در نظر گرفته شده است.

وی در بخش دیگری از صحبت های خود به بدهی چهار میلیارد و سیصد میلیون تومانی مرکز اشاره و تصریح کرد: در این یک ماه تلاش بسیار زیادی صورت گرفت تا این بدهی پرداخت شود که خوشبختانه تا کنون یک میلیارد آن پرداخت شد و باید تلاش کنیم تا سایر این مبلغ نیز پرداخت شود. هر چند که نسبت به حوزه های دیگر وضعیت بهتر است اما کماکان جریان مالی جریان با حجم بالایی نیست.

قره‌شیخلو تصریح کرد: اعتقاد شخصی دارم اگر در انجام کارها خودمان را ملاک قرار ندهیم و منافع جمع را بر شخص ترجیح دهیم بسیاری از مشکلات قابل حل خواهد بود. ما به تنهایی در مرکز امور قرآنی کار خاصی نمی توانیم انجام دهیم مگر اینکه کمک شما وجود داشته باشد.

وی در ادامه به خارج شدن مجموعه عملیات و تصمیم گیری ها از مرکز امور قرآنی و نیز ساختارسازی های جدید اشاره کرد و گفت: در کنار آن به جهت تسهیلاتی که مد نظر دوستان بوده است، بحث مالی نیز از مجموعه سازمان اوقاف بیرون رفته و برون سپاری شده است. بر همین اساس باید سیاستی بینابین داشته باشیم در عین اینکه مرکز متولی حوزه مسئولیت های سپرده شده باشد از ظرفیت های دیگر نیز که کم هم نیستند استفاده کنیم اما حد و حدود هر کسی مشخص شود.

رئیس مرکز امور قرآنی سازمان اوقاف و امور خیریه به صدور حکم خود برای ریاست ستاد برگزاری مسابقات بین المللی قرآن و دبیری «کریم دولتی» در این ستاد اشاره کرد و گفت: در حکمی که صادر شده است بر رعایت صرفه جویی تأکید شده است. خواسته ای که در این راستا هم مطرح کرده ام بحث پرداخت به موقع مطالبات مسابقات بوده است که قول داده شده موانع به حداقل برسد تا مسابقات با نظم خاص و کیفیت مطلوبی برگزار شود.

قره‌شیخلو در بخش دیگری از صحبت های خود به بحث بنیاد مسابقات سراسری قرآن نیز اشاره کرد و گفت: در مورد آینده این بنیاد نیز در آینده و پس از بررسی های که به عمل خواهد آمد تصمیم گیری می شود. اگر قرار باشد بنیاد نداشته باشیم با چه استدلالی و اگر هم باشد با چه استدلالی فعالیت داشته باشد.

وی در پایان تأکید کرد: من با این نگاه آمده ام که اگر شرایط را مهیا نبینم خیلی راحت می توانم عذرخواهی کنم و به جلسه داری یا کارهای دیگر برسم.

در ادامه این نشست عباس سلیمی، مشاور قرآنی سازمان اوقاف و امور خیریه نیز در سخنانی ضمن گرامیداشت یاد و خاطره استاد سیدقاسم موسوی قهار، گفت: اگر بتوانیم از ظرفیت موجود در این کشور در شرایطی که خداناباوران و اسلام ستیزان و قرآن ستیزان از هیچ حرکتی در جهت مقابله با این حرکت نورانی فروگذار نمی کنند، استفاده کنیم به بخشی از وظایف خود عمل کرده ایم.

سلیمی به وجود بیش از هشت هزار بقعه و امامزاده در کشور اشاره کرد و افزود: با وجود این بقاع و در صورتی که هر کدام از اینها یک پایگاه آموزش قرآن شود، بدون نیاز به حتی یک کلاس و بدون نیاز به هیچ ساخت و ساز دیگری شاهد یک شکل گیری یک نهضت حقیقی قرآنی در کشور ایجاد می شود. تمام زیرساخت ها آماده است و حمایت جدی ریاست محترم سازمان اوقاف و امور خیریه را برای صدور یک بخشنامه کلی به همه متولیان مبنی بر همکاری داریم. با وجود اینکه خود شخص ریاست سازمان انگیزه دارند و همکاری می کنند این پشتوانه قانونی اداری نیز وجود دارد.

مشاور قرآنی سازمان اوقاف و امور خیریه در ادامه به بحث موقوفات قرآنی نیز اشاره و اظهار کرد: در این زمینه هر چه بیشتر مطالعه می کنیم بیشتر متأثر می شویم. یکی از معتبرترین مراکز علمی دانشگاهی در سطح جهان دانشگاه «هاروارد» است که بیش از ۲۰ میلیون متر مربع سطح زمین تحت مالکیت آن است و سالانه پنج میلیارد دلار درآمد دارد، این دانشگاه نمونه یک موقوفه است. یعنی زمانی چراغ اول روشن شده و در ادامه رفته رفته این تشکیلات رشد کرده است. ما در کشور نتوانسته ایم در بحث موقوفات قرآنی تلاش و موفقیتی داشته باشیم.

سلیمی بیان کرد: اگر بتوانیم با یک تعامل خوب همه نهادهایی که در این عرصه فعالیت دارند و با عدم توجه به اختلافات در این مسئله حرکت کنیم خدا هم برکت خواهد داد و از رهگذر تضارب آراء بین شما مومنان نیک اندیش و هوشمند همان نتیجه ای که امام علی(ع) در مورد تضارب آراء فرمودند بهترین راه خدمت به قرآن را خداوند فراهم خواهد کرد.

وی بیان کرد: اگر صلاح دانسته می شود فهرست اصلی ترین مأموریت های مرکز امور قرآنی سازمان اوقاف و امور خیریه مشخص شود و به ترتیب اولویت تا بتوانیم با تقسیم این شاخص ها از تضارب اندیشمندان قرآنی برای پیشرفت در این زمینه ها استفاده کنیم و مسئله تعمیق مقوله انس با قرآن را پیش برده شود و به جایگاهی برسیم که قرآن در سبک زندگی نقش برجسته و پررنگی داشته باشد.

در ادامه این نشست که بیش از چهار ساعت به طول انجامید هر کدام از حاضران به ترتیب به بیان دیدگاه های خود در مورد فعالیت های قرآنی سازمان اوقاف و امور خریه پرداختند. در این بخش بیشترین موضوعی که اکثر حاضران در جلسه بر آن تأکید داشتند بحث تکرار در تیم داوری مسابقات، بها ندادن به مرحله شهرستانی و استانی مسابقات قرآن، توجه بیش از حد به مسابقات سراسری و بین المللی از جمله مهم ترین مباحثی بود که تقریباً تمامی شرکت کنندگان به بحث در مورد آن پرداختند. در این بخش به ترتیب محمدحسین سبزعلی، صدرزاده، عبدالرسول عبایی، سیدمحسن موسوی بلده، محمدرضا ابوالقاسمی، علی اکبر حشمتی، محمدرضا خرمیان، حسین اخوان اقدم، احمد لیایی، احمد حاجی شریف، احمد زرنگار، محمد عباسی، عباس میرداماد، ناصر میرداماد، حبیب مهکام، مهدی سیف، عباس امام جمعه و محمد بادپا به بیان مطالبی پرداختند.

کد خبر 4794089

برچسب‌ها

نظر شما

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.
  • نظرات حاوی توهین و هرگونه نسبت ناروا به اشخاص حقیقی و حقوقی منتشر نمی‌شود.
  • نظراتی که غیر از زبان فارسی یا غیر مرتبط با خبر باشد منتشر نمی‌شود.
  • captcha