به گزارش خبرنگار مهر، سالها بود که دکتر «پرویز اذکایی» مورخ و حکیم همدانی به دنبال آن بود که ۱۴ هزار جلد کتاب و مجله علمی و ارزشمند خود را ساماندهی کند تا نسل امروز و آینده از آن برخوردار شوند؛ ساماندهی این گنجینه ارزشمند با حساسیتهای یک دانشمند برای حفظ آنان کار سادهای نبود و دستگاههای مختلفی برای این کار مطرح شدند.
شهرداری همدان، آموزش و پرورش و در نهایت اداره کل کتابخانههای عمومی استان همدان دستگاههای متولی بودند که میتوانستند از این گنجینه قیمتی حراست و آن را برای آیندگان و پژوهندگان علم حفظ کنند اما در نهایت کتابخانههای عمومی استان همدان توانست دغدغههای اذکایی را پاسخ دهد و این گنجینه بزرگ علمی را در دورن خود جای دهد و در اختیار دانشجویان، محققان، علم دوستان و ره پویان دانش بگذارد.
اذکایی پس از اینکه کتابخانه شخصی خود را اهدا کرد، برنامه دیگری نیز در ذهن داشت و کار خود را تمام شده نپنداشت و خانه مسکونیاش را نیز وقف کرد تا پس از او محفل علم دوستان و اندیشمندان قرار گیرد و به عنوان یک کتابخانه عمومی مورد استفاده همگان باشد.
پرویز اذکایی که بزرگترین وقف فرهنگی استان و یکی از ارزشمندترین وقفهای کشور را انجام داده است میگوید: خانه ملکیام را وقف عام مؤبّد میکنم با تولیت و مدیریت نهاد کتابخانههای عموی کشور و اداره کل کتابخانههای عمومی استان همدان به عنوان «خانه فرهنگی میرزا کاظم اذکائیمدیر» مستقر شود.
وی میافزاید: شرط عمده وقف این است تا زمانی که بنده و همسرم در قید حیات هستیم از ساختمان ملکی مذکور به عنوان محل سکونت خود استفاده کنیم و پس از وفات مشارالیه ماست که آنجا در راستا و اجرای نیت(وقف) واقف مورد استفاده قرار خواهد گرفت.
موقوفه اصلی یا همان خانه فرهنگی مزبور ابداً قابل تبدیل کاربری و تغییر موضوعی نیست و هرگز نباید در آنجا کارهای اداری و امور غیر فرهنگی انجام شود و متولیان و ناظران و امینان همواره مکلف به اجرای نیت واقف هستند نویسنده همدانی ادامه میدهد: موقوفه اصلی یا همان خانه فرهنگی مزبور ابداً قابل تبدیل کاربری و تغییر موضوعی نیست و هرگز نباید در آنجا کارهای اداری و امور غیر فرهنگی انجام شود و متولیان و ناظران و امینان همواره مکلف به اجرای نیت واقف هستند.
اذکایی درباره نیت خود از وقف خانه نیز میگوید: نیت بنده مبنی بر کاربریخانه فرهنگی مزبور اولاً تأسیس کتابخانه عمومی و ثانیاً محل تشکیل جلسات اعضای هیئت های مدیره انجمنهای دانشگاهی و فرهنگی(علمی- ادبی) است که اگر طبقه دوم ساختمان احداث شود، فضای مناسبی برای منظور اخیر نیز حاصل آید.
مدیرکل کتابخانههای عمومی استان همدان نیز در این باره با بیان اینکه دکتر اذکایی در دی ماه سال ۱۳۹۵ کتابخانه شخصی خود را به کتابخانه مرکزی همدان اهدا کرد گفت: در تاریخ ۲۱ تیر ماه ۱۳۹۶ «کتابخانه تحقیقاتی ـ تخصصی پرویز اذکائی» شامل ۷ هزار و ۵۰۰ جلد کتاب نفیس و ۶ هزار و ۵۰۰ جلد مجله علمی و فرهنگی در کتابخانه مرکزی همدان افتتاح شد و هم اکنون در دسترس علاقمندان قرار دارد.
عاطفه زارعی گفت: این کتابخانه که دکتر اذکایی از آن به عنوان کتابکده تعبیر میکند مجموعهای مطبوع و بس نفیس و گزیده در رشتههای مختلف علوم انسانی بالاخص تاریخ و ایرانشناسی است که در قرون مختلف به تحریر درآمده و حاصل بیش از نیم قرن زحمت مداوم، کار و کوشش علمی این دانشمند بزرگ عصر ما است.
وی ادامه داد : بر اساس برآورد کارشناسان ارزش ریالی کتابهای اهدا شده توسط دکتر اذکایی بیش از ۴۰ میلیارد ریال است.
مدیرکل کتابخانههای عمومی استان همدان بیان کرد: دکتر اذکایی منزل مسکونی خویش را به متراژ ۳۰۰ متر مربع و ۱۸۰ متر زیربنا واقع در کوی شکریه همدان که کارشناسان ارزش ریالی فعلی آن را حدود ۴۰ میلیارد ریال برآورد کردند وقف کرده تا به یک کتابخانه عمومی با مدیریت اداره کل کتابخانههای عمومی استان همدان بدل شود.
زارعی ادامه داد: این مجموعه توسط دکتر اذکایی به نام «خانه فرهنگی روانشاد میرزا کاظم اذکائی مدیر» یا کتابخانه عمومی کوی شکریه همدان نامگذاری شده است.
وی تأکید کرد: این اتفاق بزرگترین وقف فرهنگی استان محسوب می شود و راهی را روشن میکند که همه دوستداران علم بتوانند از آن بهره گیرند.
مدیرکل کتابخانههای عمومی استان همدان گفت: با این اتفاق گام بلندی در راستای انجام مسؤولیت نسل حاضر نسبت به آیندگان برداشته میشود تا آنان نیز ادامه دهنده راه انسانهای بزرگی چون دکتر اذکایی باشند.
نظر شما