به گزارش خبرنگار مهر، اولین همایش ملی سرمایه اجتماعی بر پایه آموزههای اسلامی صبح چهارشنبه با حضور محمد باقر الفت معاون اجتماعی و پیشگیری از وقوع جرم قوه قضائیه، رضا محبوبی معاون امور آسیبها و مسائل اجتماعی وزارت کشور، سردار احمد نوریان معاون اجتماعی نیروی انتظامی جمهوری اسلامی ایران، سعید منتظر المهدی مشاور فرماندهی نیروی انتظامی جمهوری اسلامی ایران و جمعی از مسئولان استان در دانشگاه بینالمللی امام خمینی (ره) آغاز به کار کرد.
رضا محبوبی در این همایش گفت: جایگاه دین در دنیای معاصر و نقش آن در پدیدههای اجتماعی، ابعاد دینداری از نگاه دینی و توجه به اجتماعیترین ابعاد آن و چیستی سرمایه اجتماعی و ویژگی آن در همایش مورد بررسی قرار میگیرد و امیدواریم نتایج خوبی داشته باشد.
وی بیان کرد: بسیاری از اندیشمندان معتقدند عقلانی شدن همه امور به عنوان یک خصلت برجسته متکی به سرمایه اجتماعی است ولی گاهی توسعه فناوری و پاسخ علمی به پدیدهها شاید به کاهش توسل به دین کمک کرده و برخی مدعی هستند که فناوری به کم رنگ شدن دین منجر شده است.
محبوبی تصریح کرد: امروز خلاء دین در جامعه غربی کاملاً احساس میشود و رشد خودکشی و بروز ادیان کاذب بیانگر این موضوع است.
وی گفت: ظهور جنبشهای نوپدید دینی و بنیاد گرایی امروز دیده میشود اما نیاز انسان معاصر به معنویت کاملاً احساس میشود.
محبوبی یادآور شد: هیچ تحلیلی از وضعیت جامعه بدون اتکا به دین نمیتواند دقیق باشد لذا وضعیت دینداری را در رفاه اجتماعی بررسی کردیم ثابت شد دین در بسیاری از شئون ما اثرگذار است.
وی اظهار داشت: در چهار ساحت اعتقادات، ایمان، اخلاق و شریعت و مناسک بررسیهایی کردیم که نشان داد عامل دین داری در رفتار اجتماعی ما تأثیرگذار است.
معاون آسیبهای اجتماعی وزارت کشور بیان کرد: بیشترین ساحت تأثیرگذار حوزه اخلاق است و در کنار آن عمل به احکام، ایمان و عقاید دینی در احساس رفاه اجتماعی مؤثر بوده است.
وی بیان کرد: به نظر میرسد نهادهای رسمی که عهده دار تبلیغ دین هستند باید بررسی کنند در کدام ساحت بیشتر اهمیت داده اند که بیشتر در مناسک و ظواهر دین بوده است.
محبوبی اضافه کرد: اعتماد، آگاهی و مشارکت از عناصر سرمایه اجتماعی محسوب میشود که باید مورد توجه در ارزیابیها قرار گیرد.
در حال فرسایش اجتماعی هستیم
وی اظهار داشت: بررسی ۲۷۰ متغیر سنجش شده نشان میدهد در حال فرسایش اجتماعی هستیم هرچند در عملکرد دستگاههای مسئول در حوزه میانی مشکلات کمتر است اما در سرمایه اجتماعی خرد و کلان مشکلات جدی داریم.
محبوبی یادآور شد: دین بدون شک مهمترین عامل نگهدارنده سرمایه اجتماعی است و وضعیت نهاد روحانیت به عنوان مرجع جامعه در حال تغییر است و در میان ۲۰ گروه روحانیت رتبه ۱۵ بوده که باید آن را دریابید.
وی بیان کرد: تغییر دیدگاه مردم به روحانیت جدی است و باید اشکالات را شناسایی و برطرف کنیم.
محبوبی اضافه کرد: نهادهای فرهنگی در نهادینه کردن اخلاق در جامعه ناموفق بوده اند و میتوان سوال کرد با این همه آموزههای دینی با کمک نهادهای فرهنگی کدام رفتار را تغییر داده ایم.
وی گفت: دین اسلام مملو از آموزههای دینی است و اگر حکمرانی خود را بر اساس آموزههای دینی هماهنگ نکنیم آسیب جدی خواهیم دید.
نظر شما