قائم مقام معاونت امورمعادن وزارت صنايع و معادن در گفت و گو باخبرنگار اقتصادي مهربا بيان اين مطلب گفـت: بر اساس گزارشهاي اي ارايه شده مصرف مواد ناريه در معادن سنگ تزييني بطور غير منتظره اي بالا رفته است .
مهندس شمس الدين سياسي راد افزود: بعد از ابلاغ اين آيين نامه ، بهره برداراني که در استخراج سنگ مواد ناريه به ويژه نوع استاندارد آن و خارج از سيکل مصوب استفاده کنند برخورد مي شود و آنها سلب صلاحيت خواهند شد.
وي تصريح کرد: د رصورتي که بر اساس ماده 72 قانون معادن استفاده ازاين نوع مواد براي استخراج سنگ در مواردي خاص منوط به مجوزوزارت صنايع و معادن است.
به گفته وي، استفاده بي رويه مواد ناريه در معادن سنگ تزييني ايران موجب افزايش بيش از حد ضايعات شده و به همين علت وزارت صنايع و معادن بزودي دستورالعملهايي براي محدوديت و ممنوعيت کامل استفاده از مواد ناريه در معادن سنگ ابلاغ خواهد کرد.
سياسي راد گفت: پس از ابلاغ اين آيين نامه ، بهره برداراني که در استخراج سنگ از مواد ناريه به ويژه نوع استاندارد آن و خارج از سيکل مصوب استفاده کنند برخورد و از آنها سلب صلاحيت مي شود.
وي افزود: در راستاي اجراي ماده 71 آيين نامه قانون معادن و ماده 32 قانون نظام مهندسي معدن و درچارچوب تهيه ضوابط و معيارهاي معدن درسالجاري آيين نامه ومعيارهاي فني اکتشاف و استخراج و فرآوري سنگ تزييني و نما در حال تدوين است که پيش بيني مي شود ودرشش ماه نخست سال آينده براي اجرا توسط فعالان بخش صنعت و معدن سنگ تزييني و نما ابلاغ مي شود.
به گفته وي، بر اساس بررسي هاي انجام شده توسط دفترنظارت و ايمني معادن که با استفاده از مشاوران خارجي صورت گرفت حاکي از وجود مشکلاتي درزمينه اسخراج سنگ هاي تزييني و نما در ايران است.
وي با شاره به مشکلات اين بخش که ناشي ازعدم مسايل فني و ايمني است تصريح کرد: فقدان داده هاي فني مورد نيازبراي طراحي معدن در مرحله اکتشاف ذخايرسنگ عدم طراحي مناسب فني سينه کارهاي استخراجي و بروز حوادث ناگوارو ضايعات انساني در معادن مزبور، عدم استفاده از مسوولين فني و ايمني مجرب، فرسودگي تجهيزات و ماشين آلات و ضعف فرهنگي آموزشي کارکنان و کارگران در زمينه ايمني، بهداشت و محيط زيست در معادن سنگ تزييني از جمله مواردي است که موجب افزليش ضايعات در عمليات استخراج مي شود.
مديرکل دفتر نظارت وايمني وزارت صنايع و معادن با اشاره به گزارشهاي حوادث شديد در معادن سنگ تزييني و نما خاطر نشان کرد: عدم رعايت آين نامه ايمني معادن در اين معادن ديده مي شود.
وي گفت: عدم استفاده از حفاظ براي دستگاه سيم برش و بي توجهي به احتمال پارگي سيم و پرتاب سگمنت، استفاده نکردن کارگران از وسايل ايمني بويژه کلاه ايمني، ارتفاع بيش ازحد مجازسينه کارهاي استخراجي بدون توجه به شيب مناسب هر پله ، مخاطرات ناشي ازسقوط قطعات و ناپايداري بلوک هاي معلق، انتخاب نادرست محل و روش انباشت ، بارگيري غير اصولي بلوک هاي استخراج شده ، استفاده غيرمجاز از مواد ناريه و مواد دست سازو غير استاندارد و بکارگيري عوامل اجرايي فاقد دانش فني و تجربه کافي در زمينه آتش باري موجب مي شود تا حوادث ناگواردر معادن سنگ رخ دهد.
سياسي راد با اشاره به استفاده ازجرثقيل هاي ثابت و بيل مکانيکي براي باطله برداري در معادن سنگ تزييني افزود: از آنجايي که در معادن سنگ ايران براي باطله برداري و بارگيري از لودرو بولدوزر استفاده مي شود اين امرموجب آسيب رساندن به بلوک هاي استخراجي شده و طرح ممنوعيت استفاده ازاين ماشين آلات در معادن سنگ تزييني در دست بررسي است.
وي افزود: بر اساس مطالعات انجام شده سرمايه گذاري کافي و بهينه در امرآموزش هاي معدني در کشور صورت نگرفته و در اين زمينه با هدف ارتقاي سطح فني و ايمني معدنکاري در کشوربرنامه تربيت مدرس و مربي ايمني، بهداشت و محيط زيست معادن در دستورکاردفتر نظارت و ارزيابي وزارت صنايع و معادن قرار گرفته و راه اندازي دوره کارشناسي ارشد مهندسي معدن با گرايش ايمني، بهداشت و محيط زيست ( SHE ) با مشارکت دانشگاه هاي معتبرخارجي از برنامه هاي آتي وزارت صنايع و معادن است.
نظر شما