به گزارش خبرنگار مهر، این مراسم ظهر پنجشنبه در سرای سخن مرکز اسناد و کتابخانه ملی فارس همزمان با دوازدهمین نشست متخصصان علم اطلاعات و دانش شناسی منطقه جنوب کشور با عنوان اخلاق پژوهش انجمنهای علمی برگزار شد.
در این مراسم کوروش کمالی سروستانی، رئیس مرکز اسناد و کتابخانه ملی استان فارس گفت: ایده تدوین این کتاب توسط خانم رضایی شکل گرفت و همکاران ایشان به این ایده پیوستند.
وی ادامه داد: ۳۰۳۲ واحد کتابخانه در این مجموعه معرفی شده است که از این ۷ بخش، سهم کتابخانه های دانشگاهی، ۳.۱۹ درصد است.
کمالی سروستانی این راهنما را برای جغرافیای کتابخانه های عمومی استان مهم ارزیابی کرد و گفت: نقش کتابخانه های آموزشگاهی در این فهرست ۷۳ درصد یعنی ۲ هزار و ۲۲۷ کتابخانه است که در این مجموعه فهرست شده است.
۶۰ کتابخانه یک متری در مدارس استان وجود دارد
وی با بیان اینکه بزرگترین کتابخانه عمومی استان فارس متعلق به آموزش و پرورش با نام «دانش آموز» است که بیش از ۴۰۰۰ متر مساحت دارد و بزرگترین کتابخانه عمومی شیراز به شمار میرود، اعلام کرد: در میان کتابخانه های مدارس، ۶۰ کتابخانه یک متری در این فهرست قرار دارد که هیچیک از آنها دارای استانداردهای مورد نیاز «ایفلا» نیستند.
رئیس مرکز اسناد و کتابخانه ملی فارس گفت: چندین کشور الگوی نمونه در کتابخانه داری و کتابخانه مدرن هستند از جمله آمریکا، کانادا و ژاپن که ۷۰ درصد سرمایهگذاری آنها روی کتابخانه های آموزشگاهی و دانشگاهی است.
وی ادامه داد: در فارس ۹۰۰ هزار دانشآموز وجود دارد که تعداد کل مدارس در فارس ۹ هزار و ۹۰۶ مورد است اما فقط نیمی از مدارس استان دارای کتابخانه هستند.
کمالی سروستانی افزود: نیازمند یک برنامه پنج ساله پیشبرد فضاهای کتابخانه ای در میان مراکز آموزشگاهی و علمی استان هستیم.
در فرهنگسراهای شهرداری آمار خوشایندی در زمینه کتابخوانی دیده نمیشود
به گفته رئیس مرکز اسناد و کتابخانه ملی فارس، فقط در سه درصد کتابخانه های استان کامپیوتر وجود دارد، بنابراین، به جای اینکه کتاب را به اماکن مختلف ببریم و داعیه پایتختی کتاب داشته باشیم به دنبال افزایش آمار کتابخوانی در آموزشگاهها باشیم زیرا در فرهنگسراهای شهرداری هم آمار خوشایندی دیده نمیشود.
در این مراسم، رئیس انجمن علمی کتابداری و اطلاعرسانی فارس پیرامون کتاب معرفی شده، گفت: این کتاب کار ارزشمندی است که جای آن در میان آثار و مجموعههایی که اطلاعات در زمینه کتابخانه و مراکز علمی داشته باشند خالی بود.
محمدرضا قانع ادامه داد: این اثر یک کتاب مرجع است که معمولاً این کتابها ابزارهایی هستند برای مراجعه سریع و دستیابی به اطلاعات فوری مورد نیاز پژوهشگران؛ در این راهنما بر اساس کتابخانهها راهنمایی صورت گرفته و مدخلهایی به صورت الفبایی قرار گرفته است که این اطلاعات بسیار مفید است از این نظر که وجه پژوهشی به این کتاب میدهد.
وی اضافه کرد: در این کتاب بازیابی نام اشخاص و کتابخانه ها و سازمانها و مکانها با استفاده از شماره مدخل قرار گرفته که کار را تسهیل میکند البته اطلاعاتی که در هر مدخل وجود دارد، نیاز به بازنگری دورهای دارد.
قانع با بیان اینکه مخاطبین این کتاب کتابداران هستند، عنوان کرد: به طور قطع این کتاب در آینده اگر بخواهد به روز باشد، نیاز به بازنگری مدخلها دارد زیرا بخش عمده این کتاب به کتابخانههای مراکز آموزش عالی اختصاص یافته است.
به گفته رئیس انجمن علمی کتابداری و اطلاعرسانی فارس، آموزش و پرورش به این راهنما نگاه بکند و اتفاقاً آن را مدنظر قرار دهد.
وی پیشنهاد کرد: این کتاب به سرعت روی سایت سازمان اسناد و کتابخانه ملی استان فارس قرار گیرد زیرا برای روزآمدسازی آن بسیار مفید خواهد بود و در منطقه جنوب کشور و ایران میتواند مورد استفاده قرار گیرد.
کتابی که حاصل مکتب شیراز است
شیوا رضایی از مؤلفان «راهنمای کتابخانه ها و مراکز اطلاع رسانی استان فارس» در پیوند با این کتاب گفت: این کتاب از مجمعی با عنوان «مکتب شیراز» بیرون آمد که در سال ۱۳۹۴ به پیشنهاد مرکز اسناد مجمع کتابخانه های بزرگ شیراز با نام اختصاری مکتب شیراز تشکیل شد.
وی عنوان کرد: تعامل هر چه بیشتر کتابخانه ها و مراکز اطلاع رسانی توسعه کمی و کیفی از طریق استفاده از ظرفیتهای بالقوه و بالفعل پیگیری مسائل و مشکلات و چالشهای کتابخانهها و کتابداران از اهداف این مجمع است.
رضایی با اعلام اینکه در دومین جلسه مجمع مکتب شیراز طرح این کتاب در دستور کار قرار گرفت، در ادامه در خصوص ضرورت تدوین این کتاب سخن گفت.
وی تاکید کرد: این کتاب زمینه مشارکت کتابخانه های استان فارس را فراهم میسازد.
رضایی عنوان کرد: این راهنما بر اساس نوع کتابخانه های استان در هفت فصل تدوین شده است.
به گزارش مهر، در این مراسم از پژوهشگران برگزیده استانهای فارس، بوشهر، هرمزگان و کهگیلویه و بویراحمد تقدیر شد.
نظر شما