به گزارش خبرنگار مهر، حسن رحیمپور ازغدی، عضو شورای عالی انقلاب فرهنگی، بعد از ظهر امروز در پنجمین نشست از سلسله نشستهای تحلیل و ایده پردازی تحت عنوان «بزم اندیشه»، با موضوع فرهنگ در گام دوم انقلاب و نقش شورای عالی انقلاب فرهنگی که در مشهد برگزار شده بود، اظهار کرد: اسلام سابقه تمدنسازی و قدرت تمدنسازی خود را در این کمتر از یک و نیم هزاره، چند بار نشان داده است که لااقل در یکی دو مقطع تبدیل به تمدن اول جهان و مرکز قدرت، ثروت و علم و الهامبخش زندگی و القاءکننده ارزشهای اسلامی به جهان بشری بوده است.
وی افزود: برای مثال در خاطراتی که جهانگردان غرب و شرق در قرنهای پیش نوشتهاند، بسیاری از افراد حتی نوع لباس خود را از سرزمینهای اسلامی الهام میگرفتند و یا کلیساها، صلیبهای خود را به کارخانههای اسلامی سفارش میدادند.
عضو شورای عالی انقلاب فرهنگی ادامه داد: پروفسورها و اساتید دانشگاههای اروپا که همگی کپیبرداری از دانشگاههای اسلامی بود، در دانشگاههای اسلامی درس میخواندند و بعد با عبا و عمامه به کشور خود برمیگشتند. درواقع همین جوی که اکنون وجود دارد، در آن زمان برعکس بود.
رحیمپور ازغدی تصریح کرد: بعد از جنگهای صلیبی و کشمکشهای مذهبی، لابهلای این جنگها، روابط تجاری و بازرگانی پیش میآمد، تاجران و عالمان مسلمان وارد کشورهای غیرمسلمان اروپایی میشدند و علوم مسلمانان به آنها منتقل میشد.
وی اضافه کرد: قاره آمریکا را میگویند کریستوف کلومب کشف کرده که دروغ است چراکه از قرنها قبل، مسلمانان با بومسان انجا ارتباط تجاری داشتند و حتی مسجد در آنجا وجود داشت.
عضو شورای عالی انقلاب فرهنگی ضمن تاکید بر پیشرفته بودن تمدن اسلام، بیان کرد: در خاطرات گفته میشود که مسلمانان آنقدر قوی بودند که کل زندگی اروپاییان تحت تأثیر آنان قرار گرفته بود و تجارت و محاسبات ریاضی را مسلمانان به آنان یاد داده بودند. حتی بخشی از گامهای موسیقی غربی اختراع فارابی است که دانشمندی مسلمان بود.
وی ضمن بیان اینکه رنسانس در غرب از جنوب شروع شد چراکه ایتالیا و اسپانیا تحت کنترل سرزمینهای اسلامی بودند، در ارتباط با حقوق انسانی در تمدن اسلامی اظهار کرد: به لحاظ حقوق انسانی، تمدن اسلامی بسیار انسانیتر از غیرمسلمانان بود چراکه مسلمانان حتی با حیوانات خود از بردههای غربیها بهتر رفتار میکردند. در کشورهای مسلمان، آزادسازی بردگان، عبادت حساب میشد.
رحیمپور ازغدی تاکید کرد: مسلمانان هر جای جدیدی را فتح میکردند، چند سال بعد آبادتر میشد؛ به نحوی که بعضیها دوست داشتند که مسلمانان شهرشان را فتح کند تا آباد شود. جزیره مایورکا، در قرن ۸ تحت تسلط مسلمین درآمد که جزیرهای خشک بود ولی در اثر مهارت و دقت کشاورزی مسلمین و ابزار آنها، این جزیره ظرف چند دهه تبدیل با بهشتی پر از گل و میوه شد و حتی درخت نخل در آنجا کاشته شد.
وی در خصوص تسلط غربیها بر مسلمانان مطرح کرد: مسیحیها رابطه فیزیک و متافیزیک را قطع کردند چراکه نمیتوانستند علومی را که از مسلمانان گرفته بودند و جنبه معنوی نیز داشت، در کنار مسیحیت قرار دهند و از همان علم، علیه مسلمانان استفاده کردند.
وی افزود: خود غربیها گفتهاند که اگر خوارزمی و ابن هیثم و علم آنان نبود، ما هیچوقت نمیتوانستیم به کره ماه برویم. چند قرن کل جهان شاگرد ابن سینا و زکریای رازی بودند و اولین بیمارستانهای تخصصی در جهان اسلام ساخته شده است و پزشکی جدید مدیون تمدن اسلامی و پزشکان بزرگ آنان از جمله پزشکان ایرانی است.
عضو شورای عالی انقلاب فرهنگی تاکید کرد: پس همین چیزی که به اسم تمدن جدید و علوم جدید از جانب آنها مطرح میشود، برخلاف آنچه فکر میکنیم، سکولار نیست و غربیها با قدم گذاشتن بر شانه مسلمانان توانستند پیشرفت کنند.
رحیمپور ازغدی در خصوص تاکید اساسی بیانیه گام دوم انقلاب بیان کرد: بیانیه گام دوم دو بخش دارد؛ یک بخش به دستاوردهای ما در چهل سال گذشته اشاره میکند و بخش دوم میگوید اکنون و در آینده باید چه کنیم.
وی در انتها در خصوص وظیفه شورای عالی انقلاب فرهنگی، گفت: ما در شورای عالی انقلاب فرهنگی، تحت عنوان نقشههای مختلف، برنامههایی داریم که بسیاری از آنها باید از جانب دولت اجرا شود. همچنین رئیس شورای عالی انقلاب فرهنگی، رئیس جمهور هر دوره است و بودجه را نیز او تعیین میکند.
نظر شما