به گزارش خبرنگار مهر، دکتر عباس شفیعی استاد دانشگاه علوم پزشکی تهران با اشاره به رشد کمی دانشجویان آن را نشانه ایفای نقش علمی دانشگاه دانست و گفت: متفکران علمی و دانشگاهی کشور باید نقش بیشتری در اداره کشور بازی کنند و با هم اندیشی با یکدیگر می توانند آن را در اختیار برنامه ریزان قرار دهند.
وی کوتاهی و بی برنامگی را یکی از آفات آموزش عالی برشمرد و گفت: برای ورود به عرصه های جدید نیازمند برنامه ریزی صحیح و شناخت درست از آن مفاهیم هستیم.
شفیعی افزود: برنامه راهبردی علوم جدید باید از سوی دانشگاه تدوین شود و دانشگاه نیز برای ورود به این عرصه ها باید ساختار نوینی داشته باشد و در این ساختار دانشگاه و استاد می تواند تصویر پیشرفت علمی را تبیین کند.
وی خواستار توجه بیشتر مسئولان به نظریات اساتید علوم پزشکی کشور شد و گفت: نیروی انسانی آموزشی و پژوهشی آماده کمک به کشور است و تنها با حمایت مادی و معنوی مسئولان این مسائل پیگیری خواهد شد.
استاد دانشگاه علوم پزشکی تهران از وزیر بهداشت، درمان و آموزش خواست از مدیران دلسوز دانشگاهها حمایت بیشتری انجام دهد.
دکتر نیک بین یکی دیگر از اساتید علوم پزشکی کشور کم بودن ارتباط میان علوم پایه و علوم بالینی را یکی از مشکلات آموزش پزشکی کشور دانست و گفت: ارتباط این دو بخش نیازمند برنامه ریزی مدون و به روز کردن برنامه های آموزشی است. دانشجویان در آموزش کنونی تصور صحیحی از علوم پایه ندارند و آن را برای آموزش خود مفید نمی دانند در صورتیکه پس از ورود به آموزش بالینی متوجه اهمیت علوم پایه می شوند.
وی افزود: پیشنهاد می شود کمیته های برنامه ریزی در دانشگاهها نه به شکل فعلی آن تشکیل شود که بتواند برنامه های آموزشی جدید را در سطح نیاز جامعه و بر اساس پیشرفت های سریع علوم با سرفصل های مشخص در ابتدای هر سال تحصیلی به اجرا درآورد.
این استاد علوم پزشکی یادآور شد: طبیعی است که آموزش بدون پژوهش به پیش نمی رود و عوامل موثر برای تحقق این امر شامل کادر علمی کارآمد و افزایش کیفیت و امکانات مناسب آزمایشگاهی می شود.
وی افزود: توصیه می شود به جای استفاده از هیئت های ممیزه دانشگاهها به تنهایی از تمامی پتانسیل اعضای هئیت علمی و افراد متخصص برای ارزشیابی استفاده شود. مشابه این کار هم اکنون در بسیاری از دانشگاه های خارج از کشور در حال انجام است.
نیک بین بر ضرورت ایجاد فرصت های مطالعاتی لازم برای هیئت علمی و دانشجویان تحصیلات تکمیلی تأکید کرد و گفت: برخی مواقع مبالغی که به اعضای هیئت علمی برای سفرهای مطالعاتی پرداخت می شود کفاف هزینه رفت و برگشت آنها را نیز نمی دهد و این امر باید مورد توجه جدی تر دانشگاهها قرار گیرد.
وی خاطرنشان کرد: امکانات و لوازم دانشگاههای قدیمی تر همزمان با رشد تعداد دانشجویان و اعضای هئیت علمی آنها رشد پیدا نکرده و این امر مشکلاتی را پدید آورده است.
این استاد دانشگاه علوم پزشکی همچنین بر ضرورت ایجاد رشته های جدید تأکید کرد.
دکتر فرانک شریفی از دانشگاه علوم پزشکی زنجان نیز به عنوان یکی از اساتید زن علوم پزشکی کشور خواستار مشارکت دادن هر چه بیشتر اعضای هیئت علمی زن در تصمیم گیری های کلان شد و گفت: علی رغم مسئولیت پذیری و ارتباط بهتر اساتید زن با بیماران و دانشجویان، همچنان زنان عضو هیئت علمی در عرصه های تصمیم گیری نقش کمرنگی دارند.
وی افزود: سئوال این است که اگر وزارت بهداشت نتواند این عرصه را برای اساتید زن ایجاد کند، کجا می توان به دنبال مشارکت بیشتر اعضای هیئت علمی زن بود.
دکتر صباء نیز به عنوان یکی دیگر از اعضای هیئت علمی دانشگاههای علوم پزشکی کشور آموزش را به دلیل حجم مطالبات و مشکلات بخش درمان، در موقعیت ضعیف تری توصیف کرد و گفت: پزشکی عمومی باید مورد توجه جدی تر وزارت بهداشت قرار گیرد زیرا این بخش بهترین گروه برای برطرف کردن نیاز عموم جامعه در بخش سلامت هستند.
وی ارزشیابی قابلیت فراگیران و مبتنی بودن در اصول علمی را از دیگر وظایف بخش آموزش پزشکی دانست.
دکتر صباء با اشاره به اهمیت مسئله اخلاق پزشکی گفت: مشاهدات نشان داده که باید بیش از پیش به مسئله اخلاق پزشکی بپردازیم زیرا در پزشکی خطاهای کوچک نیز بزرگ نشان داده می شود. روپوش همه ما سفید است و لکه های کوچک نیز در آن بزرگ نشان داده می شود.
این استاد علوم پزشکی یاد آور شد: ادغام آموزش در خدمات چالش هایی را نیز در پی داشته است اما برای ارتقاء هر چه بهتر این دو بخش باید مورد بازنگری قرار گیرد.
وی افزود: شهرستان های محروم و دانشگاههای این شهرستان ها باید بیشتر مورد توجه باشند اما در این میان اگر دانشگاهی توانمندی از خود نشان می دهد باید بار علمی بیشتری را بدوش گیرد و سهم پذیری دانشگاه باعث رشد بهتر آن می شود.
همچنین در این هم اندیشی دکتر هادی منافی وزیر بهداری در زمان کابینه شهید رجایی نیز حضور داشت که به ذکر خاطراتی از دوران ابتدای جنگ تحمیلی و مشکلات بخش بهداشت و درمان در آن زمان پرداخت.
نظر شما