"مالک کایا" مدیر رادیو ترکی استانبولی در تهران درباره رای مجلس ترکیه به برگزاری انتخابات زودهنگام پارلمانی و اثرات آن بر موقعیت احزاب در رای گیری روز 22 ژولای(31 تیر) به خبرنگار بین الملل مهر گفت : رجب طیب اردوغان و حزب عدالت و توسعه از ماهها پیش، برگزاری انتخابات زودهنگام را احتمال می دادند و لغو نتایج دور اول انتخابات توسط دادگاه قانون اساسی چندان غیر منتظره و حاد نبود .
وی افزود: رفتار دو حزب مام میهن و راه راست در شرکت نکردن در دور اول انتخابات ریاست جمهوری که دادگاه قانون اساسی آن را ابطال کرد؛ به احتمال زیاد برخی از آرا این دو حزب را که مسلمانان محافظه کار تشکیل می دهند به سود حزب عدالت و توسعه تغییر خواهد داد و این تقویت موضع اسلامگرایان را به دنبال خواهد داشت.
کایا درباره برخی رفتارهای غیر دموکراتیک در ترکیه که بیشتر از جانب ارتش صورت می گیرد و پیامدهای آن بر روند الحاق ترکیه به اتحادیه اروپا بیان داشت : در ترکیه یک دیکتاتوری نظامی و قدرتهای انحصار طلبی حاکم هست که دوست دارند ترکیه را آن طور که دلشان می خواهد اداره کنند . اگر موقعیت سیاسی در داخل ترکیه به نفعشان باشد به شدت از الحاق ترکیه به اروپا دفاع می کنند و اگر به ضررشان باشد حاضرند از این خواسته چشم پوشی کنند.
کارشناس مسائل ترکیه تاکید کرد: انحصارطلبان سیاسی در ترکیه آگاهی دارند اگر نهادهای سه گانه ریاست جمهوری ، پارلمان و نخست وزیری به دست حزب عدالت و توسعه بیفتد اصلاحات اساسی را در ساختار فعلی ترکیه انجام خواهند داد که این به سود آنها نخواهد بود .
مالک کایا دست نیافتن سکولارها و اسلامگرایان به یک تعریف مشترک از دیدگاهها به ویژه درباره حجاب گفت : در نزدیک به یک قرن اخیر، تاریخ سیاسی ترکیه شاهد حکومت حزب جمهوری خلق وابسته به نظامیان به مدت چهل سال بوده و اجازه هیچگونه تشکل سیاسی را به سایرین نداد . ریشه دواندن افکار این گروه، ضدیتهایی را با ارزشهای اسلامی پدید آورد ، اما در حال حاضر خواست افکار عمومی مغایر با منافع و افکار این گروه می باشد و نظامیان سعی دارند با بهره گیری از خشونت هدفهای خود را به پیش ببرند .
کارشناس مسائل ترکیه در پایان اشاره کرد: چهره سیاسی ترکیه در نظام بین الملل همانند گذشته نیست و اکنون اروپا با پیروزی اسلامگرایان در صحنه سیاسی نگاه و انتظار خاصی را که به این کشور به عنوان الگو برای جهان اسلام داشتند از دست داده اند و در طرف مقابل کشورهای مسلمان با موفقیت حزب عدالت در حال تجدید نظر نسبت به ترکیه به عنوان یک کشور سکولار و ضد دین هستند و این کشور را مستلزم توجه بیشتر از طرف جهان اسلام می بینند .
یادآور می شود در پی برگزاری انتخابات ریاست جمهوری ترکیه در جمعه 7 اردیبهشت که در آن فقط یک نامزد ( عبدالله گل ) و آن هم از اسلامگرایان این کشور حضور داشت به سبب دخالت ارتش و مخالفت سکولارها با انتخاب عبدالله گل به عنوان رئیس جمهوری؛ اوضاع سیاسی ترکیه دستخوش ناآرامی شده است.
در پی شدت گرفتن این ناآرامی ها در ترکیه و دخالت ارتش این کشور در امور سیاسی، دادگاه قانون اساسی ترکیه انتخابات دور اول ریاست جمهوری این کشور را باطل اعلام کرد.
دخالت ارتش ترکیه در امورسیاسی این کشورسبب بروز واکنش هایی در جامعه جهانی شد به نحوی که سخنگوی اتحادیه اروپا از ارتش این کشور خواست به حاکمیت قانون احترام بگذارد.
در پی بروز این جریان ها در ترکیه، نخست وزیر ترکیه به شدت از اقدامات دادگاه قانون اساسی در ابطال دور اول انتخابات ریاست جمهوری انتقاد کرده و خواستار انجام اصلاحات گسترده، برگزاری زودهنگام انتخابات پارلمانی و انتخاب رئیس جمهور با رای مستقیم مردم شد.
نظر شما