به گزارش خبرنگار مهر، سعید اسماعیل خانیان پیش از ظهر دوشنبه در نشستی خبری با اشاره به اینکه مؤسسه تحقیقات علوم دامی کشور تنها مؤسسهای است که در زمینه پرورش و مدیریت اقتصادی دامپروری فعالیتهای تحقیقاتی دارد، اظهار کرد: از فعالیتهای این مجموعه حفظ ذخایر ژنتیکی با ایجاد بانک ژن است و در کنار آن هویت گذاری دامهای بومی است که در این راستا ثبت آن و جلوگیری از قاچاق مدنظر است.
وی با بیان اینکه در راستای بهره وری از اسب در کشور بر روی ذخایر ژنتیکی کار کرده و تعداد زیادی از اسب را میکروچیپ کرده و شناسنامه آنها در حال تهیه است، گفت: در اقدامی دیگر در مؤسسه تحقیقات علوم دامی کشور، شناسایی و ثبت گونههای کشوری انجام شده که فاز اول آن امسال به انجام میرسد.
رئیس مؤسسه تحقیقات علوم دامی کشور با اشاره به توجه این مؤسسه به مدیریت تغذیه دام، گفت: ۷۰ درصد معضلات و مشکلات دامداران در خصوص تغذیه دام است، قصد داریم بر اساس دانش فنی از پسماندهای بخش کشاورزی و یا صنایع غذایی استفاده کرده و آن را به غذای دام تبدیل کنیم.
اسماعیل خانیان در خصوص مواردی که میتوان از آن برای تهیه غذای دام استفاده کرد، گفت: از جمله این موارد استفاده از سرشاخههای نیشکر است در صورت بهره وری از کارخانه برای تحقق این مهم، توان تولید ۵۰ هزار تن غذای دام در سال وجود دارد که در صورت بهره وری بیشتر توان افزایش تولید تا یک میلیون تن در سال پیش بینی میشود.
وی با بیان اینکه در بکارگیری دانش فنی برای تولید دام استفاده از مواردی مانند پوسته سبز پسته، کهور و ضایعات بوجاری غلات و چغندر علوفهای مطرح است، گفت: از چغندر علوفهای ظرفیت ۱۲۰ تن تولید وجود دارد از طرفی در اقدامی دیگر میخواهیم بر روی گیاهان کم آببر نیز کار کنیم.
رئیس مؤسسه تحقیقات علوم دامی کشور در خصوص اقداماتی که در ارتباط با اصلاح نژاد انجام شده است، گفت: یک مورد اصلاح نژاد زنبور عسل ایرانی است که برای سال ۹۹ معرفی شده و در اختیار زنبورداران قرار میگیرد، دیگر اقدامات در زمینه مرغ بومی و اردک بومی است، در راستای تحقیقات اصلاح نژادی با انجام سنتز بز نسل اول آن را گذرانده ایم و میخواهیم روی نسل دوم آن کار کنیم و بعد از سه نسل از تولد این نژاد ژنهای پدر و مادری تثبیت میشوند.
اسماعیل خانیان با اشاره به همکاری مشترک با مراکز بین المللی تحقیقات کشاورزی «ایکاردا»، گفت: در خصوص اصلاح نژاد با مراکز بین المللی همکاری داریم تا در حوزه غذای دام به دستاوردهای خوبی برسیم.
وی ادامه داد: همچنین در کرمانشاه با مشارکت ایکاردا برای دام سبک کارهایی انجام شده است.
رئیس مؤسسه تحقیقات علوم دامی کشور با اشاره با اینکه نزدیک به ۱۸ گونه دام در معرض انقراض هستند، گفت: در این راستا فاز اول شناسایی و ثبت این گونهها تا پایان سال جاری به اتمام میرسد، ما با استفاده از روشهای علمی در صدد تکثیر این گونهها هستیم.
اسماعیل خانیان یکی دیگر از برنامههای این مؤسسه را هویت گذاری دامهای بومی برای ثبت آنها و جلوگیری از قاچاق دانست و گفت: هم اکنون هزار و ۵۰۰ رأس اسب ایرانی میکروچیپ شده که از این تعداد بالغ بر هزار و ۲۰۰ مورد تعیین ژنتیک شده است.
وی تاکید کرد که هویت گذاری این دامها به لحاظ حفظ ژنتیک و اقتصاد آن تأثیر زیادی دارد و افزود: برای این کار بر روی این دامها میکروچیپ گذاشته شده و شناسنامه دار میشوند.
نظر شما