۲۴ دی ۱۳۹۸، ۱۶:۳۵

پس از فعال‌شدن مکانیسم ماشه؛

ماس: می‌خواهیم برجام را حفظ و به راهکاری دیپلماتیک برسیم

ماس: می‌خواهیم برجام را حفظ و به راهکاری دیپلماتیک برسیم

وزیر خارجه آلمان پس از فعال‌شدن مکانیسم ماشه اعلام کرد: می‌خواهیم برجام را نگه داشته، به راهکاری دیپلماتیک در آن برسیم.

به گزارش خبرگزاری مهر، هایکو ماس وزیر خارجه آلمان امروز سه شنبه و به دنبال بیانیه ۳ کشور اروپائی طرف ایران در توافق بین المللی سال ۲۰۱۵ موسوم به برجام در پیام هائی توئیتری بدون اشاره به نقض قطعنامه ۲۲۳۱ شورای امنیت سازمان ملل از سوی ترامپ و ادامه تعلل بروکسل در عمل به تعهدات خود در این توافق ادعا کرد که اروپا دیگر نمی‌ توانست آن چه وی مدعی تخطی‌ تهران از توافق هسته‌ ای بود را بی‌پاسخ بگذارد!

وزیر خارجه آلمان در این خصوص نوشت: بنابراین گرد هم آمدیم و پس از رایزنی‌ های زیاد، تصمیم گرفتیم مکانیسم حل اختلاف (مکانیسم ماشه) در برجام را فعال کنیم.

هایکو ماس در ادامه اعلام کرد که تروئیکای اروپا هنوز هم به دنبال حفظ توافق است.

وی در این باره اضافه کرد: هدف ما واضح است: می‌خواهیم توافق را نگه داریم و به راهکاری دیپلماتیک در توافق دست یابیم. ما با تمام شرکایمان سعی خواهیم کرد که این موضوع را حل کنیم. از ایران می‌خواهیم فعالانه در روند مذاکرات که از حالا شروع می‌شود، شرکت کند.

این در حالیست که در مکانیسم ماشه به لحاظ حقوقی، ابتدا درخواست جلسات حل اختلاف خواهد شد و با قانع نشدن احتمالی اروپایی‌ها، نهایتاً با ارجاع موضوع به شورای امنیت، تحریم‌های سازمان ملل بازخواهد گشت.

در مکانیسم ماشه برجام، شورای امنیت در مورد قطعنامه ادامه لغو تحریم‌های ایران رأی‌گیری می‌کند. فقط کافی است یکی از سه کشور آمریکا، فرانسه یا انگلیس این قطعنامه را وتو و طی ۳۰ روز به تصویب نرسد، آنگاه به شکل خودکار، تمامی تحریم‌ها علیه ایران به کار می‌افتد.

این روند ذیل بند ۳۶ و ۳۷ برجام اینگونه تعریف شده که هر یک از طرف‌های برجام می‌توانند در صورتی که طرف مقابل به تعهدات خود عمل نکرد، موضوع را در کمیته حل اختلاف مطرح کنند.

این کمیته ۱۵ روز فرصت حل اختلاف را دارد و اگر به نتیجه نرسد با ورود وزیران امور خارجه ۱۵ روز دیگر زمان وجود خواهد داشت. البته در این جا امکان افزایش زمان رسیدگی نیز پیش‌بینی شده است.

به طور همزمان امکان طرح شکایت در شورای مشاوران وجود دارد و آنها باید تا ۱۵ روز بعد نظر غیر الزام آور خود را ارائه کنند.

چنانچه اختلافات در ۳۰ روز حل نشود؛ گام سوم، فرصت پنج روزه برای کمیته مشترک است که با کمک شورای مشاوران راه‌حلی بیابد.

اما اگر همچنان اختلافات پابرجا باشد، طرفین می‌توانند تعهدات خود را به طور کامل یا گام به گام متوقف کنند و موضوع را با ۱۵ عضو شورای امنیت در میان بگذارند.

در مرحله پنجم، پس از ارجاع موضوع به شورای امنیت، اعضای آن ۳۰ روز فرصت رأی‌گیری دارند. تا بدون رأی وتوی اعضای دائم این شورا- آمریکا، بریتانیا، فرانسه، آلمان، روسیه و چین- قطعنامه به تصویب برسد.

پس از این پنج مرحله، اگر شورای امنیت در مدت یک ماه قطعنامه‌ای صادر نکند، مکانیسم ماشه به کار می‌افتد و تحریم‌ها به طور خودکار بازمی‌گردند.

ساعاتی قبل برخی خبرنگاران به نقل از رسانه‌هایی همچون رویترز اعلام کرده بودند که انگلیس، فرانسه و آلمان قصد دارند تا از امروز مکانیسم ماشه یعنی ساز و کار حل اختلاف در برجام را فعال کنند.

این در حالی است که همین سه کشور اروپایی به تازگی بر لزوم حفظ برجام تاکید کرده‌اند.

دو دیپلمات اروپایی مدعی شده‌اند هدف از این اقدام بازگرداندن تحریم‌ها نیست بلکه هدف، حفظ توافق از طریق گفت‌وگو با ایران برای بازگشت تهران به تعهدات برجامی است.

کد خبر 4825742

برچسب‌ها

نظر شما

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.
  • نظرات حاوی توهین و هرگونه نسبت ناروا به اشخاص حقیقی و حقوقی منتشر نمی‌شود.
  • نظراتی که غیر از زبان فارسی یا غیر مرتبط با خبر باشد منتشر نمی‌شود.
  • captcha

    نظرات

    • مریم IR ۱۶:۴۰ - ۱۳۹۸/۱۰/۲۴
      0 0
      آشغال های عوضی از اول هدفتان همین بود