به گزارش خبرگزاری مهر، وزارت جهادکشاورزی در پاسخ به نامه شماره 193376 /12/د مورخ 13/12/85 هیات رئیسه مجلس شورای اسلامی در خصوص "تذکر" سید محمدرضا میرتاجالدینی نماینده تبریز مبنی بر "بررسی علت کاهش 30 درصدی سطح زیر کشت پنبه در سال 85 و افزایش بی رویه واردات پنبه برای صنایع نساجی " در جلسه علنی مجلس شورای اسلامی توضیحاتی ارائه کرد.
بر اساس گزارش وزارت جهاد کشاورزی، پنبه یک محصول مهم و اشتغالزا بوده و مواد اولیه دهها کارخانه صنعتی را تامین می نماید و دارای دوره تولید نسبتا طولانی و پرمشقت و در عین حال از هزینه بالایی برخوردار است. به همین دلیل کشور های تولید کننده پنبه با پرداخت یارانه های مستقیم و غیر مستقیم به تولید وصادرات ، کشت آن را مورد حمایت قرار می دهند.
در کشور ماطی سالهای گذشته به دلیل عدم تامین اعتبارات لازم از سوی سازمان مدیریت و برنامه ریزی کشور، یارانه ای در این خصوص پرداخت نگردیده است. به همین دلیل صنعت نساجی از کشورهای دیگر و با استفاده از یوزانس، مقدار زیادی پنبه محلوج وارد کشور نموده که باعث عدم خرید تولید داخل وروی گردانی کشاورزان از کشت پنبه گردیده است.
قدیمی بودن کارخانجات پنبه پاک کنی کشور (بعضا با قدمت 40 سال) و استفاده از تکنولوژی قدیمی باعث کاهش کیفیت در تصفیه پنبه محلوج گردیده است.
گزارش وزارت جهادکشاورزی میافزاید: در دوران طلایی تولید پنبه، این محصول از جایگاه تشکیلاتی به نام (سازمان پنبه و دانه های روغنی) برخوردار بوده که مسائل پنبه از جمله: تولید ، تبدیل محصول ، بازرگانی و مصرف آن را دنبال می کرد. سازمان فوق در راستای کوچک سازی دولت (در زمان وزارت کشاورزی سابق) منحل گردید.
با عنایت به موارد فوق، وزارت جهاد کشاورزی در دولت نهم اقدامات و توجه ویژه ای را در راستای افزایش و رونق کشت پنبه انجام داده است که قسمتی از آنها عبارتنداز:
1- به منظور افزایش عملکرد، کاهش هزینه ها و نهایتا بالا بردن کیفیت الیاف پنبه در راستای رفع نیاز صنعت نساجی کشور به تحقیقات و معرفی ارقام پرمحصول پنبه توجه شده است.
2- بازسازی و نوسازی کارخانجات، کرک زدایی بذور پنبه (دلینته کردن بذور) در استانهای خراسان رضوی و گلستان (و در ادامه کارخانجات دلینته داراب فارس و اردبیل) به منظور افزایش کیفیت بذر، کاهش مصرف بذر و بدنبال آن کاهش هزینه تمام شده برای کشاورزان تا حدودی اقدام لازم صورت پذیرفته است.
3- واردات ماشین های برداشت پنبه به صورت الگویی به منظور افزایش مکانیزاسیون و کاهش هزینه تمام شده تولید پنبه برای کشاورزان و در نهایت ایجاد انگیزه برای افزایش سطح زیر کشت آن انجام شده است.
4- بذور مورد نیاز از کشورهای صاحب نام در تولید پنبه به منظور افزایش وارد شده است.
5- ارتباطات بین المللی به منظور ارتقاء دانش فنی در کشور افزایش یافته است.
6- محدودیت در واردات پنبه خارجی با یکسان سازی تعرفه واردات پنبه محلوج به کشور ، که خود به تنهایی باعث خرید به موقع پنبه از کشاورزان با قیمت مناسب در سال جاری گردید.
7- تغییر بسته بندی عدلهای پنبه ای از کنف وارداتی که علاوه بر کاهش کیفیت پنبه مبلغ زیادی ارز نیز برای واردات از کشور خارج می گردید با روپوش پنبه ای تولید داخل که باعث ارتقای استاندارد در بسته بندی گردیده و مورد استقبال صنعت نساجی کشور قرار گرفته که به نوبه خود امکان صادرات پنبه محلوج به خارج را افزایش می دهد.
8- برگزاری جلسات متعدد با وزارت صنایع، صنعت نساجی، کارخانجات پنبه پاک کنی، کمیسیون کشاورزی مجلس شورای اسلامی و ارگانهای ذیربط به منظورهماهنگی بیشتر و انتخاب راهکارهی مناسب در افزایش تولید پنبه و پایداری تولید آن.
9- سطح آگاهی های کشاورزان و ترویج و انتقال یافته های تحقیقاتی به آنان به منظور افزایش بهره وری و تولید ارتقاء یافته است.
10 بر اساس مصوبه شورای اقتصاد قیمت تضمینی خرید نقدی وش پنبه از کشاورزان در سال 1386 هر کیلو به مبلغ 5 هزار ریال تعیین گردیده است.
11- به منظور تشویق کشاورزان پنبه کار، برنامه ریزی وتامین اعتبار مورد نیاز برای کاشت پنبه (برای هر هکتار به مبلغ 3 میلیون و 500 هزار ریال) به عمل آمده است.
نظر شما