به گزارش خبرگزاری مهر، علی مدادی امروز در افتتاح مخزنهای موزه تنوع زیستی سازمان حفاظت محیط زیست افزود: این ۱۰۰ هزار نمونه شامل بخشهای مختلف گیاهی، جانوری، سنگ و کانی است که اکنون قابل دسترسی برای محققان داخلی و خارجی است و سه هزار نمونه از آن در بانک ژن جمعآوری شدهاند.
وی درباره کارکردهای پژوهشی موزههای تاریخ طبیعی گفت: جمعآوری مجموعه کامل از گونهها، مطالعه سیستماتیک و طبقهبندی علمی، کاهش نمونهبرداری از طبیعت، نگهداری از نمونههای تایپ و دسترسی به نمونههای خارج از کشور است. تایپ یعنی اینکه آن گونه مشخص برای اولین بار با مشخصات خاص خودش معرفی شده باشد.
مدادی ادامه داد: با توجه به اهمیت موضوع درصدد برآمدیم ۱۰۰ هزار نمونه موجود در بانک ژن تنوع زیستی را به صورت علمی طبقهبندی کنیم تا مورد استفاده قرار گیرد، بر این اساس ساخت مخازن ریلی از سال ۱۳۸۷ با اعتباری بیش از ۲۵۰ میلیون تومان آغاز شد که به دلیل برخی مشکلات حقوقی روند تحویل آن با وقفه مواجه شد، در ابتدای سال ۹۸ مخازن تحویل و فرایند آمادهسازی آن شروع شد و پس از آمادهسازی مخازن فرایند بازبینی، طبقهبندی و انتقال نمونهها بر اساس طبقه بندی علمی انجام شد.
وی گفت: نمونههای جانوری موجود در بانک ژن شامل گونههای پستانداران، پرندگان و خزندگان است، در ایران ۲۲۳ گونه پستاندار موجود است که از این تعداد ۵۳ گونه در بانک قرار دارد، همچنین ۵۶۸ گونه پرنده در ایران شناسایی شده که از این تعداد ۱۳۰ گونه در بانک وجود دارد و ۲۶۷ گونه خزنده در ایران است که از این تعداد ۹۳ گونه در بانک ژن سازمان محیط زیست موجود است.
وی درباره فعالیتهای در دست اقدام این موزه توضیح داد: دستورالعمل مطالعه نمونههای موجود در مخازن تهیه شده و به هفته آینده ابلاغ میشود، ابلاغ اولویتهای مطالعاتی نمونههای موجود، تهیه و انتشار بانک اطلاعات نمونهها، ابلاغ دستورالعمل اهدای نمونه به موزه، ممنوعیت خروج نمونههای تایپ از کشور، حمایت از پایان نامههای دانشجویی و ساخت بخش نمایشگاهی موزه تاریخ طبیعی برخی از این فعالیت هاست که با آنها میتوانیم یکی از بهترین موزههای تنوع زیستی را داشته باشیم.
در هرباریوم موزه تنوع زیستی ۴۰ هزار نمونه دارد و قدیمیترین آن مربوط به ۴۰ سال پیش است که میتواند در اختیار محققان قرار گیرد. همچنین در بانک زیستی ژن گونههای گیاهی و جانوری نگهداری میشود که این ژنها در دمای ۸۰ درجه زیر تا ۱۰ سال نگهداری میشوند.
بخش زمینشناسی این موزه مجموعه فسیلهایی از ۸ میلیون سال پیش قرار گرفته که گنجینهای بینظیر هستند، همچنین در بخش کانیها نمونههای طلای کاذب و انواع کانیها جمعآوری شده است، در بخش دیگری از موزه ۲۷۴ نمونه پرنده و ۲۷۰ جمجمه و شاخ که به آن پانل گفته میشود وجود دارد که بیشتر آنها قوچ و کل ایرانی است، البته چند نمونه خارجی از روسیه و آفریقا نیز موجود است.
نظر شما