به گزارش خبرنگار مهر، دکتر جهانگیری صبح امروز در نشست «ابن عربی از نگاه ملاصدرا» که در تالار کمال دانشکده ادبیات دانشگاه تهران برگزار شد، در ابتدای سخن به شرح زندگی و آثار ابن عربی پرداخت و گفت: این عارف بزرگ که غربی و از اندلس است از خانواده های اشراف مرسیه بوده و از نوادگان حاتم طایی است. او که در سنین نوجوانی به درجه کشف و شهود نائل می شود پس از سفرهای دراز به مکه مکرمه می رود و در آن جا در درس ابراهیم شیخ مکین حاضر می شود و دختر او نظام را به عقد خود در می آورد و کتاب ترجمان الاشواق را به انگیزه او به نگارش در می آورد.
وی در ادامه گفت: ابن عربی صاحب آثاری چون فتوحات مکیه و فصوص الحکم است و تاثیر فراوانی بر حکمای مغرب زمین به خصوص دانته آلیگیری داشته است، به گونه ای که به اعتقاد نیکلسون تشابه میان کتاب ضیافت و کمدی الهی دانته و کتاب فتوحات مکیه ابن عربی و ترجمان الاشواق او بیشتر از آن است که بگوییم اتفاقی بوده است و باید گفت دانته متاثر از افکار ابن عربی بوده است.
نویسنده کتاب عرفان ابن عربی با اشاره به شاگردان فارسی زبان ابن عربی چون فخرالدین عراقی و صدرالدین قونوی، قونوی را مهمترین شاگرد ابن عربی در معرفی عرفان نظری به فارسی دانست و گفت: مولوی نیز از اندیشه های قونوی متاثر است و بسیار به او احترام می گذارد. از سوی دیگر ملاصدرا نیز که در خانواده ای اشرافی در اصفهان متولد شد پس از تحصیل در شیراز به کهک قم می رود و در آن جا طرح حکمت متعالیه را تکمیل می کند.
استاد جهانگیری با اشاره به ایمان محکم ملاصدرا گفت: با اینکه بسیار به این وجه ملاصدرا کم توجه شده است او بیش از ابن عربی متشرع و با ایمان بوده است به گونه ای که هفت بار با پای پیاده به مکه رفته است و در نهایت در یکی از این سفرها می میرد.
دکتر جهانگیری در پایان با اشاره به تاثیر عمیق اندیشه های ابن عربی در ملاصدرا گفت: ملاصدرا در بسیار از مهمترین مسائل فلسفی چون حرکت جوهری و وجود ذهنی یا اتحاد عاقل و معقول متاثر از ابن عربی است و با اینکه ابن عربی کمتر به فلسفه توجه داشته است اما علمش از صدرا بیش تر بوده است در حالی که ملاصدرا زهد بیشتری از او داشته است.
نظر شما