به گزارش خبرگزاری مهر، بنیاد میراث فرهنگی پروس برای فعالان فرهنگی و علاقهمندان به حوزه فرهنگ در سراسر جهان، نامی آشنا است. بنیادی که ۶۳ سال پیش در آلمان تاسیس شد و اکنون با وجود، موزهها، کتابخانهها، آرشیو غنی و پژوهشگاههای فرهنگی خود به یکی از مهمترین و بزرگترین مجموعههای فرهنگی جهان بدل شده است. پس از پایان جنگ جهانی دوم، حتی خوشبینترین شهروندان آلمان نیز فکر نمیکردند که میراث فرهنگی و هنری پروس که در نقاط مختلف جهان پراکنده شده بودند، بتوانند در یک مجموعه واحد جمع شوند.
در سال ۱۹۴۵، شورای کنترل متفقین خواهان پایان موجودیت پروس شد، از نگاه اعضای این شورا، پروس، مسئول اصلی جنگهای جهانی اول و دوم بود. با این تصمیم، ایالتهای هسه، نوردراین-وستفالن و بادن-وورتمبرگ مسئول محافظت از بخشی از میراث فرهنگی پروس شدند که در قلمرو این ایالتها وجود داشتند. اما این شامل تمام میراث فرهنگی و هنری پروس نمیشد. در آن زمان، بخش زیادی از آثار هنری و منابع کتابخانههای عمومی پروس در لهستان بود. همچنین ارتش سرخ اتحادیه جماهیر شوروی نیز، بخش دیگری را به کشور خود منتقل کرده بود.
اما کمی بعد، جمهوری تازه تأسیس فدرال آلمان، جمعآوری میراث فرهنگی پروس را به یک پروژه ملی تبدیل کرد. در سال ۱۹۵۷، پارلمان فدرال آلمان، تأسیس بنیاد میراث فرهنگی پروس و انتقال داراییها از ایالتهای سابق پروس به این بنیاد را تصویب کرد. بدینترتیب، بنیاد میراث فرهنگی پروس، کار خود را از سپتامبر سال ۱۹۶۱ آغاز کرد. در این روز شورای بنیاد برای اولین بار در برلین برگزار شد. ۱۳ سال بعد، دولت فدرال به همراه دولتهای ایالتی، توافقنامهای را برای تامین بودجه این بنیاد امضا کردند. در حال حاضر این مجموعه فرهنگی شامل موزههای ایالتی برلین، کتابخانه دولتی برلین، آرشیو دولتی میراث فرهنگی پروس، موسسه ابری – آمریکایی و انجمن تحقیقات موسیقی است و در مجموع به صورت یک شبکه فرهنگی عمل میکند.
آرشیو دولتی میراث فرهنگی پروس
یکی از مهمترین نهادهای زیرمجموعه بنیاد میراث فرهنگی پروس، آرشیو دولتی متعلق به پروس است. این آرشیو شامل مهمترین اسناد مربوط به دولت و ارتش پروس است و از نظر تاریخی اهمیت زیادی دارد. در این مرکز، بخشی از اسنادی که در معرض نابودی قرار دارند، به صورت ویژه نگهداری میشوند. با این وجود، پژوهشگران میتوانند برای تحقیقات تاریخی از اسناد موجود در آرشیو دولتی میراث فرهنگی پروس استفاده کنند. هرچند در این مرکز، امکان قرض گرفتن اسناد وجود ندارد، اما سالنی با ۶۰ صندلی برای پژوهشگران درنظر گرفته شده است و آنها میتوانند به راحتی از این فضا استفاده کنند. همچنین بخشی از اسناد در این مرکز به صورت دیجیتال درآمده و در دسترس همگان قرار دارد.
کتابخانه دولتی برلین
کتابخانه دولتی برلین یکی از بزرگترین کتابخانههای تحقیقاتی جهان است که زیر نظر بنیاد فرهنگی پروس کار میکند. این کتابخانه، ارزشمندترین آثار ادبی جهان به همراه شماری از اسناد مهم تاریخی و نسخههای خطی را در خود جای داده است. در کتابخانه دولتی برلین، مجموعههای ارزشمند نسخ خطی عربی، فارسی و ترکی جمعآوری شده و تصاویر آنها بر روی سایت اینترنتی کتابخانه قرار گرفته است. البته روند دیجیتالسازی و قرارگیری آنها در وبسایت کتابخانه همچنان ادامه دارد و دادههای این مجموعه روز به روز کاملتر میشود.
موزههای ایالتی برلین
موزههای ایالتی برلین جزو بزرگترین موزههای جهان به شمار میآیند. در این موزهها، ۴.۵ میلیون شی از آثار هنری، مجموعههای مردمشناسی و باستانشناسی وجود دارد. سالانه، بیش از ۴ میلیون نفر از موزههای ایالتی برلین دیدار میکنند. جزیره موزهها از محبوبترین موزههای ایالتی برلین است. این مجموعه دیدنی که تاریخ هنر چندین هزار ساله را روایت میکند، اکنون شهرتی جهانی پیدا کرده و به یکی از مقاصد مورد علاقه گردشگران تبدیل شده است. جزیره موزهها که از سال ۱۹۹۹ میلادی در فهرست جهانی یونسکو به ثبت رسیده، از موزه آلتس، موزه جدید، موزه بُده، گالری ملی قدیم و موزه پرگامون تشکیل شده است.
موسسه ابری – آمریکایی
موسسه ابری – آمریکایی، مرکز فرهنگی، اطلاعرسانی و تحقیقاتی میانرشتهای است. این مرکز به منظور تبادل علمی و فرهنگی با آمریکای لاتین، منطقه کارائیب، اسپانیا و پرتغال تاسیس شده است. این موسسه همچنین بزرگترین کتابخانه در حوزه آمریکای لاتین را دارد.
انجمن تحقیقات موسیقی
انجمن تحقیقات موسیقی نیز بزرگترین مرکز پژوهشی برای تحقیقات غیردانشگاهی در حوزه موسیقی است. در این موسسه، پژوهشگران بر روی تئوری موسیقی، ابزار و دستگاههای صداگذاری، ادبیات موسیقی و … به تحقیق میپردازند.
نظر شما