به گزارش خبرگزاری مهر،"آنتونی کوردسمن" کارشناس برجسته در مسائل خاورمیانه و امورنظامی درمرکز مطالعات بین الملل و استراتژیک در واشنگتن در گفتگو با شورای روابط خارجی آمریکا درباره گفتگوی بین واشنگتن و تهران گفت : باید بسیار دقیق بود؛ اول اینکه درباره این مسئله که این گفتگوها مشکلات آمریکا در عراق را حل کند و یا اینکه به طور ناگهانی روابط حسنه عمیقی با ایران ایجاد کند، تردید وجود دارد.
کوردسمن افزود: به راحتی جدا شدن از دیپلماسی"دو مسیر" و حرکت به سوی گفتگوی رسمی، به نوبه خود گامی به سوی جلو است، حتی اگر هیچ منفعت فوری نداشته باشد. این مسئله ممکن است در درازمدت زمینه ای را برای تفاهم بسیار بهتر و حداقل مذاکرات رسمی بیشتر فراهم می کند.
وی درباره علت تاخیر طولانی آمریکا در گفتگو با ایران گفت : ما توانستیم گفتگو و رابطه محدودی با ایران در مسئله افغانستان داشته باشیم که نتیجه مطلوبی هم داد. ایرانی ها حداقل فرصت توسعه این همکاری درعراق را نیز مطرح کردند. آمریکا در آن زمان با صراحت احساس می کرد که حاکمیت بسیار زیادی بر عراق دارد و بر این باور بود که به حمایت ایرانی ها نیازی ندارد.
کورسمن مدعی شد که دولت بوش به دیگر اهداف ایرانی ها اولویت داد : منع گسترش سلاحهای هسته ای، اجبار ایران برای به رسمیت شناختن اسرائیل در مذاکرات صلح بین اسرائیل و فلسطینیها و حرکت ایران به سوی متوقف کردن حمایت از آنچه که وی آن را گروههای تروریستی می نامد.همچنین این تفکر کلی وجود داشت که افزایش سطح نیروهای ایران در منطقه خلیج فارس نوع دیگری از تهدید را نشان می دهد. همه این عوامل نوعی گفتگو را به تاخیر انداخت و یا مانع آن شد.
این کارشناس برجسته در پاسخ به این سوال که آیا حمله پیشگیرانه یک تهدید واقعی در این زمان نیست، خاطر نشان کرد:" سوالات بسیارجدی درباره این سوال وجود داشته که اگر آمریکا بخواهد چنین حمله ای را ترتیب دهد، آیا این اقدام در زمان کنونی عاقلانه است یا خیر؟ این گفته، آمریکا را متقاعد می کند که باید آن را به تاخیر بیندازد؛ اول آنکه انجام این کاردرمیانه بدترین زمان جنگ آمریکا در عراق، یک سری مشکلات را در پی دارد. دوم آنکه آمریکا با صراحت در بالاترین سطوح به دیپلماسی متعهد است و با همپیمانان اروپایی خود همکاری می کند و روند دیپلماتیک هنوز به پایان نرسیده است. سوم آنکه آمریکا مشکل بسیار زیادی در زمینه اعتبار(اشاره به دروغ بودن ادعاهای آمریکا مبنی بر وجود سلاحهای کشتارجمعی در عراق) خود دارد، زیرا اعلام کرد که یک تهدید موشک هسته ای از جانب عراق وجود دارد.
کوردسمن ادعا کرد: ایران دارای 23 تاسیسات شناخته شده است و تنها دو مورد از آنها به قدر کافی بزرگ هستند تا بتوان سرمایه گذاری زیادی در آنها در زیرزمین انجام داد. دلایل کافی برای تخریب تعداد زیادی از تاسیسات هسته ای ایران که ارزش بسیار کمی دارند، وجود ندارد و اینکه در صورت انهدام ، ایران به راحتی آنها را بازسازی می کند .
این کارشناس برجسته آمریکایی تصریح کرد: مقامهای ایرانی، آمریکا را به گونه ای می بینند که در عراق در حال شکست است و از نظر سیاسی مجبور خواهد شد تا از این کشور خارج شود. فکر نمی کنم که بتوانیم هم اکنون قضاوتی در این مورد داشته باشیم که چه اتفاقی خواهد افتاد. مسلما دلیلی برای گفتگو در این سطح وجود دارد تا بفهمیم که چه اتفاقی خواهد افتاد، اما به نظر من این ایده کلی که همواره نوعی گفتگو نتایج پر منفعتی خواهد داشت، گمراه کننده است.
نظر شما