به گزارش خبرگزاری مهر، کتاب «جلوه های زمین شناسی در قرآن کریم» نوشته علی اصغر شعاعی به همت مؤسسه بوستان کتاب منتشر و روانه بازار شد.
خداوند متعال، به تمام علوم آگاه است و در همین راستا میتوان از میان سخنان هدایت آمیز الهی به نکتهها و اشارههای علمی دست یافت که خود نشان دهنده حقانیت قرآن است.
کلمه «ارض» در قرآن کریم ۴۶۱ بار به کار رفته اما هیچ گاه به صورت جمع نیامده است. کاربرد معنایی واژه ارض، در قرآن را میتوان به دو دسته معنای مادی و معنای معنوی تقسیم کرد: ارض در دسته اول، به معنای کره زمین و قطعات زمین است و در دسته دوم، به معنای «عالم طبیعت» در مقابل «سماء» به معنای عالم ماورای طبیعت است. با توجه به موضوع تحقیق حاضر، منظور از ارض در این پژوهش، معنای اول و دوم است.
آیات علمی قرآن را میتوان به دو بخش تقسیم کرد: یکی، آیات هستی شناسی و طبیعت شناسی از قبیل آفرینش آسمان و زمین (سجده، آیه ۴؛ فصلت، آیه ۱۱؛ رعد، آیه ۲ و ق، آیه ۶)؛ کرویت زمین (زمر، آیه ۵)؛ دوران آفرینش زمین (فصلت، آیات ۹ و ۱۰)؛ نقصان زمین (رعد، آیه ۴۱)، حرکت زمین و خورشید (نمل، آیه ۸۸)؛ وجود مواد سنگین درون زمین (زلزال، آیه ۱ و ۲)؛ تغییر آسمان و زمین و فنای آن (ابراهیم، آیه ۴۸)؛ کوهها (سبأ، آیه ۷ و مرسلات، آیه ۸) و دیگری، علوم زیستی، برای مثال گیاهان (طه آیه ۵۳؛ رعد آیه ۴؛ یس آیه ۸۰، ۳۳ و ۳۵؛ نمل آیه ۶۰ و انعام آیه ۹۹)؛ حیوانات (نمل، آیات ۸-۵؛ مؤمنون، آیه ۲۲؛ نمل آیه ۶۶؛ ملک، آیه ۱۹؛ نمل، آیه ۶۸؛ نمل، آیه ۹۹؛ مریم، آیه ۲۸؛ طارق، آیه ۵؛ مؤمنون، آیه ۱۴ و قیامت، ۳) است.
در این نوشتار، با توجه به حجم شایان توجه به آیات مرتبط با زمین، ضمن تبیین نظریات مفسران و دانشمندان درباره خلقت زمین، زمینهای هفت گانه، اوصاف زمین (مهد، کفات، قرار، فراش، ذلول، ذات الصدع، بسط و سطح، دحو و طحو و مد)، ویژگیها (جاذبه، حرکت و کرویت) و نیز کوهها، میزان تطبیق آن با علم زمین شناسی نیز بررسی شده است.
ساختار کتاب:
نویسنده، این اثر را در چهارفصل خلقت زمین، اوصاف زمین، ویژگیهای زمین و عوارض طبیعی زمین (کوهها) در قرآن تألیف کرده است.
وی در فصل اول، ابتدا خلقت زمین را از منظر علم بررسی کرده و در ادامه، پس از بیان نظریات مختلف، ایات مرتبط با خلقت زمین را بیان کرده و سپس زمینهای هفت گانه را مورد بررسی قرار داده است.
مؤلف این اثر، در فصل دوم، اوصاف زمین اعم از مهد، کفات، قرار، فراش، ذلول، ذات الصدع، بسط و سطح، دحو و طحو، مد، قطعات زمین متجاوز و نقصان الارض را مطرح کرده و در خصوص هر یک از این اوصاف، به مفهوم شناسی پرداخته و سپس دیدگاههای مفسران و صاحب نظران را مطرح کرده و در پایان هر یک را بررسی و نقد کرده است.
در فصل سوم این اثر، ویژگیهای زمین اعم از جاذبه زمین، حرکت زمین و کرویت زمین از منظر قرآن کریم بیان شده است.
نویسنده در فصل پایانی عوارض طبیعی زمین (کوهها) در قرآن را تبیین و آیات مرتبط و غیرمرتبط با پدیده زمین شناسی راد بررسی کرده و در پایان این اثر، نتیجه گیری و پیشنهادها آمده است.
بخشهایی از کتاب را با هم میخوانیم: زمین دارای سه ویژگی مهم جاذبه، حرکت و کرویت است؛ یکی از عوامل حاکمیت نظم در جهان آفینش، وجو نیروی «گرانش» یا «جاذبه» است که خود عامل جذب اشیا از سوی کرات و سیارات تشکیل دهنده جهان است؛ این نیرو موجب حفظ ساختار ستارگان، کهکشانها و کل کیهان و نیز کنترل مدارات سیارات منظومه شمسی است.
چون از یک سو، قوه جاذبه سبب میشود که همه کرات آسمانی با سرعت به سوی هم حرکت کنند و در یک مرکز جمع شوند و از سوی دیگر، حرکت دَوَرانی سیارات و منظومهها، باعث میگردد که به سرعت از هم دور شوند. همین تعادل قوای جاذبه و دافعه موجب شده کره زمین میلیونها سال در مدار معینی گرداگرد خورشید حرکت کنند؛ بی آنکه فاصله اش با خورشید کم و زیاد شود و این از نشانههای عظمت خداست.
زمین نیز مانند دیگر کرات آسمانی، با نیروی جاذبه همه اشیای سطح خود و یا نزدیک به آن را با نیرویی متناسب با جرمشان به طرف مرکز خود میکشد. مفسران و صاحب نظران متأخر، بحث جاذبه زمین را معمولاً از آیاتی چند دریافتهاند که بعضی به صورت مستقیم و دستهای دیگر غیر مستقیم به آن اشاره کردهاند.
علاقه مندان جهت تهیه و مطالعه این کتاب میتوانند با شماره تلفن ۷ ۳۷۷۴۲۱۵۵ تماس بگیرند و یا به سایت www.bustaneketab.ir مراجعه کرده و با خرید اینترنتی از تخفیف ویژه برخوردار شوند.
این اثر در قطع رقعی – سلفون و در ۴۸۸ صفحه با شمارگان ۵۰۰ نسخه به قیمت ۶۶,۰۰۰ تومان در کلیه شعبههای بوستان کتاب در قم، تهران، مشهد و اصفهان عرضه میشود.
نظر شما