خبرگزاری مهر، گروه استانها- محمدرضا علی اشرفی؛ شاید وقتی سال ۹۸ آغاز میشد کمتر کسی فکرش را میکرد که در این سال شاهد این حجم از حوادث و تلخیها در کشور و به تبع آن در آذربایجان شرقی باشیم. حوادثی از جنس آتش، آب و زلزله که همگی مردمان زیادی را داغدار و گرفتار کرد.
سالی که گذشت شاهد رخدادهای بسیاری در آذربایجان شرقی بودیم که موجب رقم خوردن صحنههای تلخ و شیرین زیادی برای مردم این استان شد.
در سال ۹۸ کفه مشکلات و حوادث تلخ بر شیرینیها سنگینی کرد و این سال با وقوع سیل در برخی از مناطق کشور شروع شد و حوادثی مانند آتشسوزی بازار تبریز، آتشسوزی جنگلهای ارسباران و زلزله میانه و سراب را در استان آذربایجان شرقی شاهد بودیم.
شهادت سردار قاسم سلیمانی، سقوط هواپیمای مسافربری و در نهایت شیوع ویروس کرونا نیز از دیگر حوادث تلخ سال گذشته بود.
«سیل» سین هشتم هفت سین نوروز ۹۸
۹۸ سالی بود که با بارش شدید باران در اکثر نقاط کشور آغاز شد، این سال به خود سیل آورد و خانههای زیادی را زیر آب برد. این سیل در آذربایجان شرقی نیز مشکل آفرین شد و در شهرستان هشترود خساراتی را پدید آورد. در هشترود چند پل بزرگ بر اثر سیل تخریب شد.
وقتی سیل به سین هشتم هفت سین ایرانیها تبدیل شد و بسیاری از مردم را در روزهای آغازین سال بی خانمان کرد، شاید کمتر کسی فکر میکرد که شاهد این حجم بارشهای بهاری در کشور باشیم و باعث بروز سیل شود ولی این حجم بالا از بارشها و سرریز سدها و رودخانهها باعث به زیرآب رفتن برخی از روستاها و شهرهای مختلف کشور شد.
جان گرفتن دوباره دریاچه ارومیه
بهار سال ۹۸ با سیلی از اخبار ناگوار در نقاط مختلف ایران فرا رسید؛ اما میان اینهمه خبر بد، جان گرفتن دوباره دریاچه ارومیه موضوعی بود که خوشحالی چندین میلیون نفر را در پی داشت.
حجم آب دریاچه با بارشهای اوایل سال ۹۸ از مرز ۳ میلیارد متر مکعب عبور کرد و تراز دریاچه نسبت به روزهای مشابه سال قبل، ۴۲ سانتیمتر افزایش یافت. همچنین تراز دریاچه نسبت به ابتدای سال آبی یعنی اول مهرماه ۹۷، ۸۹ سانتیمتر بیشتر و ۲ میلیارد متر مکعب آب به دریاچه وارد شد.
احیای این دریاچه که زندگی چند میلیون نفر را تهدید میکرد با نعمت خدادادی موجی از شادی را در میان مردم استانهای شمال غرب کشورمان ایجاد کرد.
افزایش ورود گردشگران نوروزی به آذربایجان شرقی در سال ۹۸
آذربایجان شرقی و در مرکز آن تبریز، نوروز سال ۹۸ برخلاف نوروز ۹۹ که به دلیل شیوع ویروس کرونا پذیرای گردشگران نیست، آغوش تمام جاهای دیدنی و زیستنی اش را باز و سرمه چشم از غبار کفش میهمان کرد و میزان اقامت نوروزی ۹۸ در استان آذربایجان شرقی در مقایسه با سال ۹۸ بیش از ۷ درصد رشد داشت.
در نوروز ۹۸، تعداد بیش از ۴ میلیون مورد از اماکن تاریخی، مذهبی و جاذبههای طبیعی استان آذربایجان شرقی بازدید شد. همچنین ۲۴۰ هزار مورد از موزهها بازدید شد که یک درصد افزایش نشان داد و بیشترین بازدید از موزههای کلیسای سنت استپانوس جلفا و موزه آذربایجان و موزه قاجار و موزه مشروطه بود.
جمعهای سیاه در ورزشگاه یادگار امام تبریز
روز جمعه ۳۰ فروردین شاید یکی از تلخترین روزهای ورزشی آذربایجان شرقی در سال ۹۸ بود. روزی که حوادثی در ورزشگاه یادگار امام تبریز در جریان دیدار دو تیم تراکتور و پیکان اتفاق افتاد که باعث سکته چندین هوادار و زخمی شدن مأموران نیروی انتظامی و بروز خسارات زیادی به این ورزشگاه شد.
تراکتور پیش از این بازی به دلیل باخت مقابل سپیدرود محسن فروزان دروازهبان خود را به خاطر حواشی اخراج کرده و تیم وارد حاشیه شده بود. این دیدار میتوانست باعث صدرنشینی تیم تبریزی شود و حاشیهها را کم کند ولی اشتباهات داوری در کنار حاشیههای سنگین قبل از بازی و اختلافات بین بازیکنان تیم تراکتور باعث شد تا این بازی به جنجال کشیده شود و چند نفر از هواداران نیز سکته کنند.
در پایان این بازی نیز تعدادی از هواداران به درون زمین آمدند و درگیری شدیدی بین چند هوادار و مسعود شجاعی و اشکان دژاگه بازیکنان تراکتور به وجود آمد. در آن روز تلخ درگیری هواداران تبریزی با شجاعی و دژاگه بعد از باخت تراکتور برابر پیکان باعث ایجاد جو ملتهب در ورزشگاه شد.
در آن روز هواداران که به شدت نسبت به عملکرد بازیکنان تیمشان معترض بودند ورزشگاه را ترک نمیکردند و برای همین درگیریهایی بین هواداران و نیروهای انتظامی اتفاق افتاد که باعث زخمی شدن چند سرباز شد.
آتش سوزی در بزرگترین بازار سرپوشیده جهان
شامگاه چهارشنبه ۱۸ اردیبهشت سال ۹۸ آتش سوزی مهیبی در سرای «ایکی قاپیلار» بازار تاریخی و مسقف تبریز به آتش نشانی اطلاع داد و تا صبح بازار تبریز که عنوان بزرگترین بازار سرپوشیده جهان را یدک میکشد در آتش سوخت.
این آتش به ۱۲۵ مغازه بازار خسارتهای بالایی وارد کرد. آتشسوزی بر اثر اتصال سیمهای برق ضلع جنوبی مغازههای مرکزی سرای دو دری اتفاق افتاد.
آتشسوزی بازار تبریز خسارت جانی نداشت ولی ۱۹ آتش نشان تبریزی مصدوم شدند. این آتش سوزی ۲۰۰ میلیارد ریال خسارت نیز به بازاریان و اصناف وارد کرد.
آتش این بار به جان جنگلهای ارسباران افتاد
جنگلهای ارسباران که یکی از مناطق بکر و دیدنی آذربایجان شرقی است از اواخر مرداد ماه ۹۸ در چندین نوبت طعمه حریق شد و خسارات زیادی به دنبال آورد.
حجم آتش سوزی به قدری گسترده بود که حتی وزش باد در منطقه ارسباران باعث تشدید آتش سوزی شده و علت وقوع این آتش سوزی نیز خطای انسانی اعلام گردید. در آن برهه زمانی سه نفر نیز در این ارتباط دستگیر شدند.
نحوه خاموش کردن آتش این جنگلها که با خاک و بیل انجام میشد انتقادهای زیادی در فضای مجازی نیز به همراه داشت و عدهای اعلام کردند آتش سوزی در جنگل را در قرن ٢١ هم با بیل خاموش میکنند.
زلزلهای تلخ در سراب و میانه
ساعت ۲:۱۷ بامداد جمعه ۱۷ آبان ماه زلزلهای به بزرگی ۵.۹ ریشتر آذربایجان شرقی و دو شهرستان سراب و میانه را به شدت لرزاند. بر اثر وقوع این زمین لرزه ۵ نفر در روستای ورنکش شهرستان میانه جان خود را از دست دادند.
همچنین بر اثر وقوع این زلزله که در بیشتر استانهای شمال غرب کشور احساس شد ۵۸۴ نفر مصدوم شدند و دو نفر نیز در بخش ترکمانچای در چادر به علت گاز گرفتگی جان باختند.
ارزیابیهای صورت گرفته نشان داد که بر اثر این زمین لرزه ۳۳۰۰ باب خانه آسیب دیده و ۲۲۰۰ باب نیاز به بازسازی و نوسازی و ۱۱۰۰ باب خانه نیاز به تعمیر دارد.
بعد از وقوع این زمین لرزه مسئولان مختلف دولتی و غیردولتی عازم مناطق زلزله زده شدند و بر ضرورت تسریع در امدادرسانی و بسیج امکانات در این مناطق تاکید داشتند ولی حالا بعد از گذشت ماهها از این حادثه هنوز نواقص زیادی در منطقه مشاهده میشود که نیاز است تا هرچه سریعتر اقدامات لازم انجام شود.
بدون شک این زمین لرزه نیز در کنار سیل اول سال و آتش سوزی گسترده میانه سال جنگلهای ارسباران از دیگر اتفاقات تلخ سال ۹۸ برای مردم آذربایجان شرقی بود.
آشوبگری خرابکاران و هوشیاری تبریزیها
روز جمعه ۲۵ آبان ماه ۹۸ طرح اصلاح قیمت بنزین اجرا شد و موجی از اعتراضات را با خود به دنبال داشت. این اعتراضات ابتدا به صورت آرام و مردمی برگزار شد ولی بعداً خرابکاران و آشوبگران به صف اول اعتراضات رسیدند و به دنبال تخریب اموال عمومی بودند.
در این اتفاقات آبان ماه مردم و شهروندان تبریزی صف خود را با اغتشاشگران جدا کردند، اشرار هدفی جز آسیب زدن به اموال عمومی و غیرعمومی نداشتند و هر چیزی جلوی راهشان قرار میگرفت را تخریب میکردند.
بعداز چند روز از حوادث تلخ ۲۶ و ۲۷ آبان ماه مردم تبریز بازهم اولین شدند و در روز ۲۸ آبان ماه با شور و شعور خود برای جدا کردن صف خود از آشوبگران و حمایت از بیانات مقام معظم رهبری راهپیمایی کردند.
آنها با پوشیدن کفن بر تن شعارهایی علیه آشوبگران سر دادند و از اقدام اغتشاشگران و حامیان خارجی آنها اعلام انزجار کردند.
سردار دلها آسمانی شد
بدون شک شهادت سردار قاسم سلیمانی در ۱۳ دی ماه ۹۸ به یکی از ناگوارترین اتفاقات این سال تبدیل شد که بعداز ترور سردار سلیمانی موجی از اعتراضها سراسر کشور را درپی گرفت و مردم نسبت به سیاستهای خصمانه آمریکاییها و نحوه ترور این سردار بزرگ جبهه مقاومت اعتراض کردند.
مراسمهای مختلفی بعداز شهادت سردار دلها در روستاها و شهرهای مختلف آذربایجان شرقی برگزار شد و مردم برای آسمانی شدن این سردار اشک ریختند و عزاداری کردند.
«کرونا» آخرین اتفاق ناتمام سال ۹۸
شیوع ویروس کرونا در کشور و همزمان در آذربایجان شرقی آخرین اتفاق سال ۹۸ بود که هنوز ناتمام مانده است. این مهمان ناخوانده مردم آذربایجان شرقی در این مدت کمتر از دو ماه جان بیش از ۷۰ نفر از مردم استان را گرفته است و بیش از ۷۰۰ نفر نیز در بیمارستانهای استان به خاطر ابتلاء به این ویروس بستری هستند.
این ویروس که آخرین اتفاق تلخ سال ۹۸ نام گرفت هنوز هم ادامه دارد و امیدواریم مردم استان با رعایت نکات بهداشتی و ماندن در خانه زنجیره شیوع این ویروس را قطع کنند و برپایی جشن پایان کرونا در آذربایجان شرقی به اولین اتفاق شیرین سال جدید تبدیل شود.
نظر شما