۲۵ خرداد ۱۳۸۶، ۱۶:۱۶

/ نگاهی به طرح استفاده مدیریت‌شده از ماهواره ـ 1 /

شبکه‌های ماهواره‌ای در قاب تلویزیون

شبکه‌های ماهواره‌ای در قاب تلویزیون

مهمترین ویژگی ماهواره گسترش سطح انتخاب مخاطب است. در حالی که استفاده مدیریت‌شده از ماهواره این ویژگی را از بینندگان می‌گیرد و در چنین شرایطی کارآمدی طرح به چالش کشیده می‌شود.

به گزارش خبرنگار مهر، از اوایل سال گذشته و با شدت یافتن مبارزه با استفاده از ماهواره کمیسیون فرهنگی مجلس اقدام به ارائه طرحی کرد که بر اساس آن سازمان صدا و سیما موظف به تاسیس شبکه ای می شود که برخی برنامه های شبکه های ماهواره ای را به صورت مستقیم یا ضبط شده از این شبکه پخش کند.

بر اساس نگاه ارائه دهندگان این طرح، برنامه های ماهواره ای از تنوع زیادی برخوردارند و در میان این برنامه ها آثار مفید و جذاب هم وجود دارد که تلویزیون با مونیتورینگ این نوع برنامه ها و برنامه ریزی از قبل تعیین شده می تواند اقدام به پخش چنین آثاری کند تا به این وسیله هم بینندگان امکان استفاده از ماهواره را پیدا کنند و هم بتوانند به تماشای برنامه های مفید بنشینند.

بر اساس اعلام عماد افروغ عضو کمیسیون فرهنگی مجلس، استفاده از ماهواره باید مدیریت شده باشد و همانند اقدام و برنامه ریزی برخی کشورها از جمله مالزی با عبور از فیلترهای لازم در اختیار عموم مخاطبان قرار بگیرد. این طرح بررسی های قضایی و فرهنگی خود را پشت سر گذاشته و با پیش بینی امکانات و بودجه لازم در انتظار طرح در صحن علنی مجلس است.

این طرح ایده خوب و مناسبی است. چون شرایطی را به وجود می آورد که خانواده ها بی آنکه از تاثیرات منفی و بدآموزی برنامه های ماهواره ای نگرانی داشته باشند، به تماشای برنامه های مفید و جذاب ماهواره بپردازند. همچنین تلویزیون این امکان را به دست می آورد که تنوع برنامه های خود را به شکل مناسبی افزایش دهد؛ اما عملی شدن طرح با مشکلات زیادی مواجه است.

نخست اینکه، برنامه ها باید ابتدا مونیتورینگ شوند تا پس از انتخاب به صورت مستقیم یا ضبط شده روی آنتن رسانه ملی بروند. اینکه چه افرادی با چه اندازه دانش و توانایی این برنامه ها را بررسی می کنند و قابل پخش یا غیرقابل پخش بودن آنها را تشخیص می دهند، مسئله ای بسیار جدی و مهم است که باید ابتدا درباره آن فکر شود. چون اگر همان افرادی که اکنون پخش برنامه های خارجی از شبکه های مختلف تلویزیونی را تعیین می کنند در مورد برنامه های ماهواره ای نیز تصمیم بگیرند، نتیجه چیزی بهتر از کیفیت کنونی برنامه های تلویزیونی نخواهد شد.

دوم اینکه، برنامه های ماهواره ای اگر به صورت مستقیم پخش شوند، امکان ترجمه شدن را از دست می دهند. مخاطب عام نیز با زبان خارجی آشنایی ندارد. علاوه بر اینکه زبان های خارجی استفاده شده در برنامه های ماهواره ای به اندازه ای متنوع هستند که حتی استفاده اهل فن را نیز بسیار دشوار می سازد. اگر برنامه های ماهواره ای ضبط، دوبله و سپس پخش شوند، نتیجه همان است که اکنون در تلویزیون می بینیم!

جلیل عرفان منش کارشناس رسانه در این زمینه می گوید: "باید از سیاست راهبردی و کلان درباره ماهواره استفاده کنیم تا در برای تهدیدها این شبکه ها چاره اندیشی شود. در همین راستا رسانه ملی به جای تعیین یک شبکه اختصاصی پخش برنامه های گزینش شده باید نیاز مخاطب به ماهواره را در تمامی شبکه های تلویزیونی تامین کند."

وی اظهار داشت: "اهمیت بسیار زیادی دارد که ما در استفاده از ماهواره مصرف کننده صرف نباشیم و بتوانیم با برنامه سازان این رسانه تعامل داشته باشیم. به این ترتیب که با ایجاد شبکه های ماهواره ای مشترک با کشورهای اسلامی که از اهداف و آرمان های مشترک برخورداریم، بتوانیم فرصت استفاده از برنامه های مناسب برای مخاطب را به وجود بیاوریم و چتر حمایتی فرهنگی بر سر بینندگان داخلی قرار داشته باشد."

مسعود اوحدی کارشناس رسانه و استاد دانشگاه در خصوص این طرح گفت: "برنامه های ماهواره ای اگر به صورت ضبط شده از شبکه خاصی پخش شود که توسط صدا و سیما فقط برای همین امر در نظر گرفته شده، اتفاق تازه ای نیفتاده است. چون در حال حاضر همه شبکه های تلویزیون داخلی از این امکان به صورت های مختلف استفاده می کنند. اگر هم قرار باشد که برنامه ها به صورت مستقیم پخش شوند، مشکلات دیگری پیش رو قرار دارد."

وی با اشاره به اینکه تفاوت زبان و فرهنگ برنامه های ماهواره ای با زبان مخاطبان ایرانی مشکل چندانی به وجود نمی آورد، ادامه داد: "مسئله این است که حتی پخش کامل فیلم های مستند خارجی از تلویزیون ما امکانپذیر نیست. به عبارت دیگر، پخش هر برنامه ماهواره ای که مد نظر تلویزیون باشد، نیازمند ممیزی است و به همین خاطر پخش مستقیم آنها امکان پذیر نیست. مگر اینکه کمیسیون فرهنگی مجلس راه حل دیگری پیش روی خود قرار داده باشد که ما از آن بی اطلاعیم."

دکتر فریدون آزما استاد دانشگاه در این باره اعلام کرد: "این طرح می تواند مناسب باشد. اما متاسفانه در کشور ما سیاست فرهنگی ثابت وجود ندارد و هر اتفاقی با تغییر مدیریت ها بازخوانی می شود. این موضوع می توان هر فعالیتی را عقیم بگذارد. نکته دیگر اینکه بدون شک برنامه های ماهواره ای باید به صورت ضبط شده از تلویزیون ما پخش شوند که در این صورت باید تمهیداتی در مورد خرید برنامه ها صورت بگیرد."

وی ادامه داد: "اگر قرار باشد ما برنامه های جذاب ماهواره ای را پخش کنیم، احتمال لطمه دیدن دیگر رسانه ها وجود دارد. چون مردم از نظر ذهنی به مقایسه کیفیت فیلم ها یا آثار تلویزیونی مشابه با ساخته های داخلی می پردازند. از سوی دیگر، تلویزیون ما با سیاست های خاص فرهنگی و اعتقادی به پخش برنامه می پردازد که بسیاری از این سیاست ها در برنامه های ماهواره ای رعایت نمی شود. اصولا هیچ شبکه ای برای ما برنامه نمی سازد."

کد خبر 488714

نظر شما

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.
  • نظرات حاوی توهین و هرگونه نسبت ناروا به اشخاص حقیقی و حقوقی منتشر نمی‌شود.
  • نظراتی که غیر از زبان فارسی یا غیر مرتبط با خبر باشد منتشر نمی‌شود.
  • captcha