مصطفی آذرکیش، در گفتگو با خبرنگار مهر در خصوص جبران عقب ماندگیهای درسهای کارگاهی دانش آموزان فنی حرفه و کاردانش گفت: در حوزه فنی و حرفهای و کاردانش تداوم آموزش و یادگیری با استفاده از همه روشها از جمله مدرسه تلویزیونی و فضای مجازی از طریق ارتباط هنرآموزان (دبیران) با هنرجویان در دستور کار بود و همچنان نیز در حال استمرار است. تا به حال بیش از ۱۴۸ برنامه را در تلویزیون اجرا کردیم و قطعاً به خاطر محدودیتهای باکسهای صدا و سیما بیش از این نمیتوانستیم برنامه داشته باشیم.
وی ادامه داد: دروس پایه و شایستگیهای غیرفنی و دروس عمومی را در برنامه تلویزیونی گنجاندیم. بخشی از استانداردهای مهارت را که میشد ارائه داد و دانش فنی تخصصی را نیز اضافه کردیم اما اصل مرجعیت برای ما در هنرستانها هنرآموزان ما هستند که کار را با هنرجویان پی میگیرند. بخشی از فعالیتهای این هنرستانها که ماهیت کارگاهی دارند را امیدواریم بعد از اعلام ستاد ملی مقابله با کرونا و امکان استمرار یادگیری در فضای مدرسه پی بگیریم.
آذرکیش گفت: ما همواره در دوره تابستان این ظرفیت را داشتهایم که حدود ۴۵ روز فضای کارورزی را داشته باشیم. معمولاً از اوایل تیرماه آغاز میشد تا مردادماه. اینکه هنرجویان بتوانند در محیطهای واقعی کار حضور پیدا کنند و کار عملی کنند و ارتباط آموزش و بازار کار را تجربه کنند. در هفته معمولاً در فنی حرفهای و کاردانش دو روز این فعالیتهای کارگاهی برقرار بود.
مدیرکل دفتر آموزشهای فنی، حرفهای و کاردانش اضافه کرد: برخی فعالیتها هم به معنای خاص تری تعطیلی بردار نیست مثلاً هنرستانهای کشاورزی ما به دلیل ارتباط با موجودات زنده به آن صورت تعطیل پذیر نیستند. به هر حال هر زمانی که ستاد کرونا اعلام کند و طبق پروتکلهای وزارت بهداشت ما نیز فعالیتهای کارگاهی را از سر میگیریم.
وی در پاسخ به این پرسش که امسال بحث هدایت تحصیلی نیز دچار مشکلاتی خواهد شد و تأثیر خود را در حوزه فنی حرفهای و کاردانش خواهد گذاشت، نظر شما چیست، بیان کرد: در حوزه فنی حرفهای و کاردانش برنامه هدایت تحصیلی فرایندی بود و منحصر به یک زمان کوتاه نبوده است. با بستر سازی و حضور مشاوران و هنرآموزان در واحدهای آموزشی در متوسطه اول این فرایند طراحی شده بود. الان نیز برنامههای رسانه ملی نیز در حوزه ما ناظر بر تداوم همین طراحی است و برای همین در شبکه آموزش و در میان برنامهها ۵ دقیقه تحت عنوان فوت و فن مسائل فنی و صفر تا صد حوزه فنی حرفهای، معرفی مشاغل و رشتههای این حوزه را داریم.
آذرکیش گفت: اینکه چقدر این حوزه تأثیرگذار است باید بگویم ما در شرایط بحران و اضطرار هستیم و بر خیلی از برنامههای ما این مساله اثر میگذارد که یکی از آنها هدایت تحصیلی است. این اولین تجربه چنین بحرانی در دنیاست و نمیتوان شرایط را پیش بینی کرد. الان بیش از ۲۰۰ کشور دنیا و حدود یک میلیارد و ۲۰۰ میلیون دانشآموز نتوانستهاند وارد استمرار آموزشی شوند. برخی کشورها اول دو هفته مدارس را تعطیل و آن را مدام تمدید کردند. وزارت آموزش و پرورش تلاشش بر این است که در کنار نظام سلامت و مدافعان سلامت کشور دغدغههای خانوادهها را به حداقل برساند و برنامهریزیهای متنوعی را پیش میبریم.
وی در خصوص ورود هنرستانها به تولید ماسک و مواد ضدعفونی کننده نیز گفت: در این حوزه انصافاً هنرستانهای ما عملکرد قابل دفاعی داشتند. وقتی میگفتیم مدرسه باید کانون تربیت در محله باشد، همین موضوعی است که امروز در هنرستانها شاهد هستیم و در این شرایط این مدارس نشان دادند که میتوانند نقطه اتکای ملت و دولت باشند. خیلی جاها هنرستانها با کمک مردم محل و نهادهای اطراف دست به کار شدند و ظرفیت هنرستانها نیز به کار گرفته شد. ما توانمندیهای بالایی در هنرستانها داریم و هر چه در این حوزه هزینه کنیم قابل برگشت است و زودبازده نیز هست.
آذرکیش گفت: آمار اولیه ما تا قبل از عید این بود که ۱۳۶ هنرستان ما با ظرفیت میانگین تولید ۵۲ هزار ماسک وارد میدان شدند. آمار جدید پس از نوروز رشد قابل توجهی در این آمار را نشان میدهد. گاه حتی فارغالتحصیلان هنرستانهای ما بازگشتند و مشغول به کار در هنرستانها شدند.
وی ادامه داد: مبلغ یکصد میلیارد تومان از محل دو درصد گاز برای تجهیز هنرستانها واریز شده است که با توجه به شعار سال که جهش تولید است، اقدامات مؤثری صورت خواهد گرفت. در بودجه سنواتی هم اعتبارات خوبی داریم. امیدواریم در بودجه سنواتی سال ۹۹ نیز این مساله به خوبی پیش برود و بتوانیم در توسعه کمی و کیفی هنرستانها گام برداریم.
مدیرکل دفتر آموزشهای فنی، حرفهای و کاردانش در پایان گفت: مقام معظم رهبری در چند سال اخیر رونق تولید و حمایت از کالای ایرانی و تولید داخلی را محوریت شعارهای سال قرار دادهاند و ما در هنرستانها قابلیت بیشتری برای تبلور این شعارها در آموزش و پرورش داریم. هنرستانها به دلیل ماهیت تولید محور و خدمات محور بودن بیش از هر جای دیگر در آموزش و پرورش مخاطب این شعار هستند.
نظر شما