خبرگزاری مهر، گروه استانها - هیفاء پردل: مهمترین رکن برای توسعه فرهنگی هر جامعه و استانی وجود ملاکها و یا ابزارهایی موسوم به شاخصهای فرهنگی است؛ شاخصها معیاری هستند که فرآیندها و فعالیتهای صورت گرفته در طی مدت زمان مشخصی را بر اساس عملکرد و اهداف سازمان اندازهگیری میکنند.
در حوزه فرهنگی شاخصهایی مانند وضعیت کتاب و زیرساختها و فضاهای فرهنگی و همچنین وضعیت رویدادهای هنری و جذب اعتبارات در ارتباط با حوزه فرهنگی میتواند در توسعه فرهنگی هر استانی تأثیرگذار باشد.
استان قم به برکت وجود بارگاه حضرت معصومه (س) و حوزه علمیه قم از شهرهای فرهنگی کشور به شمار میرود و جایگاه مطلوبی در زمینه هنرهای تجسمی، تئاتر، چاپ و نشر کتاب و همچنین شعر آیینی… در کشور دارد.
با توجه به اسناد بالادستی منطبق با فرمایشات رهبری و مبنای هدفگذاریهای صورت گرفته اداره کل فرهنگ و ارشاد اسلامی استان قم بر مبنای این هدفگذاریها شرکت کرده است و در دو بخش نرمافزاری و سختافزاری حرکت کرده است و به شاخص سال ۹۸ سال جهش و توسعه فرهنگی برای استان قم رقم خورده است.
تدوین اسناد بالادستی فرهنگی، تقویت ساختار اداره کل فرهنگ و ارشاد اسلامی از درجه سه به دو و توسعه زیرساختهای فرهنگی و هنری از جمله مهمترین اقدامهای صورت گرفته در سال گذشته بوده است و رشد مجوزهای کتابهای دینی و حوزوی، جهش در چاپ و نشر کتاب، جذب اعتبارات لازم در زمینه فرهنگی، برگزاری رویدادها و جشنوارههای مختلف فرهنگی و هنری و همچنین توسعه فضاهای فرهنگی از مهمترین شاخصهای فرهنگی سال گذشته استان قم به شمار میرود.
تقویت فضاها و زیرساختهای فرهنگی در سال گذشته
مدیرکل اداره فرهنگ و ارشاد اسلامی استان قم در گفتوگو با خبرنگار مهر میگوید: اداره کل فرهنگ و ارشاد اسلامی در یک برنامه کلان مبتنی بر اسناد بالا دستی مطبق بر فرمایشات مقام معظم رهبری و طبق هدفگذاریهای این سازمان برنامهریزی و حرکت کرده است که این اهداف شامل، ارتقای شاخصهای فرهنگی، هنری و رسانهای و قرآنی است و جزو اهداف اصلی ما بوده است.
سید موسی حسینی کاشانی میافزاید: برای دستیابی به این اهداف دو برنامه نرم افزاری و سختافزاری را دنبال کردیم؛ در بحث سختافزاری ما به دنبال توسعه زیرساختهای فرهنگی و توسعه متراژ و فضاهای فرهنگی رفته و برای تقویت تجهیزات و امکانات به دنبال جذب بودجههای فرهنگی حرکت کردیم.
صندلیهای سینمای قم سال گذشته دو برابر شد و برنامهریزی میکنیم تا سال ۹۹ به ۳ برابر افزایش دهیم
وی ادامه داد: در بحث زیرساختهای سینمایی ما اقدام به افزایش صندلیهای سینما کردیم صندلیهای سینمای قم دو برابر شده است و برنامهریزی میکنیم تا سال ۹۹ به ۳ برابر افزایش دهیم ولی با توجه به نو پا بودن استان قم هنوز به استانداردهای کشوری نرسیدیم.
مدیرکل فرهنگ و ارشاد اسلامی استان قم بیان کرد: سال گذشته سال توسعه فضاهای فرهنگی استان بود در این زمینه مجتمع فرهنگی شهید ربانی پردیسان، مجتمع فرهنگی خیابان امام (ره) به زیرساختهای فرهنگی استان اضافه شد همچنین تالار مرکزی شهر مشکلات آن حل و فصل شده در سال ۹۸ هم استفاده خوبی از این ظرفیت شد و تا سال ۹۹ کاملاً به بهرهبرداری خواهد رسید.
سال ۹۸ سال جذب مطلوب بودجه فرهنگی قم
وی در بخش دیگری از سخنان خود با اشاره به وضعیت جذب بودجه فرهنگی در سال گذشته، بیان کرد: با توجه به تفاهمنامهای که با وزیر فرهنگ و ارشاد اسلامی و استانداری قم منعقد شد استان قم توانست ۳۰ میلیارد تومان بودجه فرهنگی را جذب کند و طبق این تفاهمنامه حرکت کرده و جزو استانهایی هستیم که تا ۸۰ درصد بودجه را جذب کند.
حسینی کاشانی بیان کرد: در بحث ساختار اداره کل فرهنگ و ارشاد با پیگیریهایی که انجام داده از درجه ۳ به درجه ۲ سال گذشته ارتقا یافته و تلاش داریم امسال از درجه ۲ به درجه ۱ با توجه به اضافه شدن نیروی انسانی در زمینه ساختاری ارتقا یابیم.
به گفته وی، در استان قم ۲۸۰ مؤسسه فرهنگی و هنری و ۸۰ مؤسسه تک منظوره و ۱۰۰ مؤسسه قرآنی فعالیت دارند و ۵۰ آموزشگاه هنری هم در قم افزایش یافته است و ۸ نگارخانه در شهر قم فعالیت هنری دارند که با استقبال خوب مردم قم روبرو است.
مدیرکل فرهنگ و ارشاد اسلامی استان قم با اشاره وضعیت چاپ و نشر در قم گفت: قرار است در قم شهرک چاپ را دنبال کنیم و برای این امر ۶۰ مؤسسه صنعت نشر در حال پیگیری سند و ساخت سوله برای انتقال به این شهرک هستند اکنون یک هزار و ۳۰۰ ناشر در قم فعالیت دارند.
وی همچنین به برگزاری جلسات شورای فرهنگ عمومی قم، افزود: از دیگر شاخصهای فرهنگی استان را میتوان به برگزاری جلسات منظم به همراه پیگیری مصوبات این جلسات عنوان کرد که جزو منظمترین شوراهای فرهنگ عمومی در کشور هستیم.
فروش ۶۰۰ هزار بلیط سینمایی طی سال گذشته
حسینی کاشانی گفت: از دیگر شاخصهای مطلوب ما توان بالای استفاده کردن از برنامههای هنری مانند سینما است؛ در سال ۹۸ بالای ۶۰۰ هزار بلیط سینما در قم به فروش رفت که با رشد ۱۰ درصدی روبرو بودیم؛ در زمینه تئاتر هم رشد چشمگیری به لحاظ جذب مخاطب داریم و آمار بازدیدکنندگان ما از نگارخانهها هم افزایش چشمگیری داشته است.
قم بعد از استان تهران دومین رتبه در زمینه چاپ و نشر کتابهای دینی را دارد و سال گذشته ۱۰ هزار عنوان کتاب در قم مجوز گرفت
وی با اشاره به وضعیت کتاب و نشر آن در استان قم عنوان کرد: سال گذشته بالغ بر ۲ میلیون و ۶۰۰ هزار صفحه بررسی شده است و بیش از ۱۰ هزار عنوان کتاب هم مجوز چاپ گرفتند همچنین قم بعد از استان تهران دومین رتبه در زمینه چاپ و نشر کتابهای دینی را دارد.
به گفته مدیرکل فرهنگ و ارشاد اسلامی استان قم، سال گذشته نمایشگاه کتاب استان و نمایشگاه کتاب کودک و نوجوان از مهمترین رویداد فرهنگی در زمینه کتاب در استان بود که با استقبال مردم روبرو شد.
وی اظهار داشت: در حالی که در گذشته فقط ۴ هزار هنرجو در هنرستان زیبای قم تحصیل میکردند با تقویت زیرساختهای این هنرستان اکنون ۴۰ هزار هنرجو مشغول به تحصیل هستند که ۱۳۰ هنرجوی آن در رشته سینما تحصیل میکنند و طبق هدفگذاری که داریم قرار است به ۲۰۰ نفر افزایش یابند.
برگزاری ۲۶ رویداد مهم فرهنگی در کارنامه فرهنگی قم
مدیرکل فرهنگ و ارشاد اسلامی استان قم با اشاره به برگزاری ۲۶ رویداد مهم فرهنگی طی سالی که گذشت در قم بیان کرد: در سال گذشته ۲۶ برنامه و رویداد فرهنگی در استان قم برگزار شد که مهمترین آن نمایشگاه کتاب استان، برگزاری نخستین نمایشگاه رسانههای دیجیتالی که با حضور وزیر فرهنگ و ارشاد اسلامی و مقامات کشور و استانی افتتاح شد؛ همچنین فراخوان شعر آئینی و جشنواره نماز و نیایش، نمایشگاه قرآن، جشنواره فروشگاه و فروشنده برتر با تقدیر از ۱۰ فروشنده برتر را میتوان نمونهای از این رویدادها عنوان کرد.
وی افزود: جشنواره سرود با مشارکت ۲۰ استان، فراخوان شعر مدافعان حرم و دومین جشنواره مطبوعات، خبرگزاریها و رسانههای برخط استان، جشنواره صنعت چاپ، جشنواره نسیم مهر خوشنویسی و تئاتر استانی را از دیگر رویدادهای فرهنگی قم میتوان نام برد، همچنین بعد از مدتها استان قم نمایندهای در جشنواره بینالمللی تئاتر فجر داشت و تلاش داریم برای کسب رتبههای برتر این جشنواره برنامهریزی کنیم.
به گفته حسینی کاشانی، با توجه به جمعیت یک میلیون و ۳۸۰ نفری قم، یک سری مخاطب عام و خاص داریم و سعی شده شاخصهایی را منطبق با خواستههای آنان ارتقا دهیم هرچند با توجه به ظرفیتهای خوب فرهنگی و هنری در استان هنوز زیرساختهای فرهنگی به نسبت ظرفیت ارتقا و توسعه نیافته است.
نظر شما