۱۳ اردیبهشت ۱۳۹۹، ۱۱:۱۸

نوشتاری از حسین عشاقی؛

نقد حکمت متعالیه صدرائی از منظر عرفان

نقد حکمت متعالیه صدرائی از منظر عرفان

ممکن نیست که آنچه در فلسفه صدرائی به عنوان وجودات خاصه پذیرفته شده، موجود اصیل و متحقق بالذات باشد.

به گزارش خبرگزاری مهر، حجت الاسلام حسین عشاقی عضو هیأت علمی گروه فلسفه پژوهشگاه فرهنگ و اندیشه اسلامی در نوشتاری به نقد حکمت متعالیه صدرائی از منظر عرفان پرداخته است:

موضوع: ابطال اصالت وجودات خاص از طریق ملازمت اصالت وجود با وجوب ذاتی

اصالت وجود در فلسفه صدرائی هم در مورد «حقیقت وجود» که لابشرط از هر قیدی است مطرح شده است (اسفار ج ۱، ص ۲۵۹) و هم در مورد «وجودهای خاص» (اسفار ج ۶، ص ۸۱)؛

مورد اول درست، و با براهین فراوانی قابل اثبات است؛ ولی ادعای اصالت وجودات خاصه باطل است؛ برهان زیر که مبتنی بر ملازمت اصالت وجود با وجوب ذاتی است ادعای صدرالمتألهین در مورد اصالت وجود خاصه را ابطال می‌کند:

برهان بر بطلان اصالت وجودات خاص:

یک. موجود بدون اینکه مقید به قیدی و مشروط به شرطی باشد، (که به آن، موجود لا بشرطی می‌گوئیم) یا موجود است یا معدوم.

احتمال دوم محال و باطل است؛ زیرا معدوم بودن «موجود» همان تناقض محال است؛ پس «موجود» معدوم نیست؛ و چون ارتفاع نقیضین محال و ناممکن است، بناچار حال که موجود لا بشرطی معدوم نیست و باید او موجود باشد.

دو. چون فرض بر این است که چنین حقیقتی مقیّد به قیدی و مشروط به شرطی نیست؛ پس باید این حقیقت موجود، واجب الوجود بالذات باشد؛ زیرا این حقیقت طبق بیانی که گفته شد هم موجود است، و هم موجودیتش در حالی است که مقید به قیدی و مشروط به شرطی نیست، و روشن است موجودی که در موجودیتش مقید به هیچ قیدی و مشروط به هیچ شرطی نیست، واجب الوجود بالذات است؛ بنابراین روشن شد که «موجود» بدون اینکه مقید به قیدی و مشروط به شرطی باشد واجب الوجود بالذات است.

سه. از سوئی «هر موجود اصیل، موجود است»؛ زیرا نسبت بین «موجود» و «موجود اصیل» یا نسبت عموم و خصوص مطلق است، یا تساوی، و در هر صورت حمل موجود بر «موجود اصیل» به‌صورت کلی درست است.

با توجه به نکات سه گانه فوق، یک قیاس اقترانی شکل اول تشکیل می‌دهیم بدین صورت که یک: هر موجود اصیل، موجود است؛ دو: موجود، واجب الوجود بالذات است و در نتیجه «هر موجود اصیل، واجب الوجود است»؛

بنابراین اصالت وجود، مستلزم وجوب ذاتی موجود اصیل است؛ و از این رو اگر وجودات خاص، اصیل باشند لازم می‌آید که به تعداد وجودات اصیل، واجب الوجود بالذات تحقق داشته باشد؛ و این با براهین توحید ذاتی منافات دارد؛ بنابراین ممکن نیست که آنچه در فلسفه صدرائی به عنوان وجودات خاصه پذیرفته شده، موجود اصیل و متحقق بالذات باشد.

کد خبر 4914502

برچسب‌ها

نظر شما

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.
  • نظرات حاوی توهین و هرگونه نسبت ناروا به اشخاص حقیقی و حقوقی منتشر نمی‌شود.
  • نظراتی که غیر از زبان فارسی یا غیر مرتبط با خبر باشد منتشر نمی‌شود.
  • captcha

    نظرات

    • شبهه شناس 1 IR ۱۴:۲۹ - ۱۳۹۹/۰۲/۱۳
      3 0
      بسم الله الرحمن الرحیم و هو الحکیم العلیم. سلام ... طرفداران نظریه "وحدت شخصی وجود"، با این چالش بزرگ مواجه هستند: 1. ما به وجود خودمان علم حضوری داریم. 2. اجتماع و ارتفاع نقیضین هر دو محال است.
    • شبهه شناس 2 IR ۱۴:۳۲ - ۱۳۹۹/۰۲/۱۳
      3 0
      3. پس نظریه "حال" که افرادی بی حال مطرح کردند و واسطه ای بین وجود و عدم قایل شدند، پذیرفتنی نیست. 4. هر یک از ما انسانها به وجود خودمان علم حضوری داریم و می دانیم که بین وجود و عدم، واسطه ای نیست و
    • شبهه شناس 3 IR ۱۴:۳۳ - ۱۳۹۹/۰۲/۱۳
      5 0
      و نظریه حال، باطل است پس با نامگذاری و بازی با الفاظ، مشکلی حل نمی شود. 5. از طرفداران وحدت شخصی وجود می پرسیم: بفرمایید تفاوت "نمود" و "حال" چیست؟!
      • حسین IR ۱۹:۱۴ - ۱۳۹۹/۰۲/۱۳
        4 0
        این پرسش (تفاوت "نمود" و "حال" چیست؟!) یعنی چه؟ یعنی همان دلیلی که بر بطلان نظریه حال داریم (امتناع اجتماع یا ارتفاع نقیضین) همان دلیل نیز نظریه نمود و وحدت شخصی وجود را باطل می کند.
    • شبهه شناس 3 IR ۱۴:۳۴ - ۱۳۹۹/۰۲/۱۳
      3 0
      و نظریه حال، باطل است پس با نامگذاری و بازی با الفاظ، مشکلی حل نمی شود. 5. از طرفداران وحدت شخصی وجود می پرسیم: بفرمایید تفاوت "نمود" و "حال" چیست؟!
    • شبهه شناس 4 IR ۱۴:۳۶ - ۱۳۹۹/۰۲/۱۳
      6 0
      *نتیجه: علم حضوری خطاناپذیر هر انسانی به وجود خودش، نشان می دهد که هر دو نظریه "حال" و "وحدت شخصی وجود"، باطل و ناپذیرفتنی است. فبشر عباد الَّذينَ يَسْتَمِعُونَ الْقَوْلَ فَيَتَّبِعُونَ أَحْسَنَهُ أُ
    • شبهه شناس 5 IR ۱۴:۳۷ - ۱۳۹۹/۰۲/۱۳
      3 0
      فبشر عباد الَّذينَ يَسْتَمِعُونَ الْقَوْلَ فَيَتَّبِعُونَ أَحْسَنَهُ أُولئِكَ الَّذينَ هَداهُمُ اللَّهُ وَ أُولئِكَ هُمْ أُولُوا الْأَلْبابِ و آخر دعوانا ان الحمد لله رب العالمین.
    • محمد IR ۱۸:۴۴ - ۱۳۹۹/۰۲/۱۳
      3 0
      استاد شهید مطهری در شرح مقاله هفتم و هشتم اصول فلسفه و روش رئالیسم علامه طباطبایی روشن کرده است که در ادعای وحدت شخصی وجود بین دو مطلب خلط شده است: 1 - ضرورت ذاتى فلسفى 2- ضرورت ذاتى منطقى‏.
    • محمد IR ۱۸:۴۸ - ۱۳۹۹/۰۲/۱۳
      3 0
      برای مطالعه نقد استاد شهید بر خلط بین دو نوع ضرورت ذاتی (منطقی و فلسفی) نگاه کنید: مجموعه آثار استاد شهيد مطهرى (اصول فلسفه و روش رئاليسم(1 - 5))، ج‏6، ص 548.
    • محمد IR ۱۸:۴۸ - ۱۳۹۹/۰۲/۱۳
      3 0
      برای مطالعه نقد استاد شهید بر خلط بین دو نوع ضرورت ذاتی (منطقی و فلسفی) نگاه کنید: مجموعه آثار استاد شهيد مطهرى (اصول فلسفه و روش رئاليسم(1 - 5))، ج‏6، ص 548.
    • کونوا نقاد الکلام IR ۰۹:۴۳ - ۱۳۹۹/۰۲/۱۴
      4 0
      بیش از پنجاه سال قبل استاد شهید مطهری ذیل عنوان ضرورت ذاتى فلسفى و ضرورت ذاتى منطقى‏، پاسخ ادعای نویسنده محترم جناب آقای حسین عشاقی را داده است: مجموعه آثار استاد شهيد مطهری، ج‏6، ص 549.
      • مشکل تاریخ فلسفه IR ۱۰:۱۰ - ۱۳۹۹/۰۲/۱۶
        3 0
        مشکل همین تاریخ فلسفه است عارف کاری با تاریخ اندیشه ندارد چرااصول فلسفه بخواند؟! چراتاریخ فلسفه اسلامی وغربی بداند؟! برهانش را از صفر شروع می کند مگر قبل از او هم اندیشمندی بوده که برهانی آورده باشد؟!
    • کونوا نقاد الکلام 2 IR ۰۹:۴۷ - ۱۳۹۹/۰۲/۱۴
      3 0
      شهید مطهری: اگر كسى اين دو قسم ضرورت را به خوبى باز نشناسد گرفتار اشكالات عظيمى خواهد شد و همان گرفتاريهاست كه برخى را به طرف نفى وجود ممكن و برخى ديگر را به سوى نظريه اعتبارى بودن وجود كشانيده است.
    • کونوا نقاد الکلام 3 IR ۱۰:۰۰ - ۱۳۹۹/۰۲/۱۴
      3 0
      استاد شهید مطهری: فرق نگذاشتن بين «ضرورت ذاتى منطقى» و «ضرورت ذاتى فلسفى» موجب اشتباهات عظيمى براى عده‏اى از مدعيان فلسفه و غير هم از مادى و غير مادى شده ... مجموعه آثار استاد شهيد مطهری، ج‏6، ص 553.
    • کونو نقاد الکلام 4 IR ۱۰:۱۱ - ۱۳۹۹/۰۲/۱۴
      3 0
      تفكيك اين نحو ضرورت ذاتى در وجود از ضرورت ذاتى فلسفى و اينكه لازمه اين نحو ضرورت، نه ازلى و ابدى بودن وجودات است و نه واجب الوجود بودن آنها، از مسائل ... مجموعه آثار استاد شهيد مطهری، ج‏6، ص 574.
    • جان کلام IR ۱۰:۲۸ - ۱۳۹۹/۰۲/۱۴
      3 0
      استاد شهید مطهری: لازمه ضرورت ذاتى فلسفى، ازلى و ابدى بودن است ... ولى لازمه ضرورت ذاتى منطقى، ازلى و ابدى بودن نيست زيرا حكم عقل در ضرورت ذاتى منطقى، مشروط مجموعه آثار استاد شهيد مطهری، ج‏6، ص 551.
    • آفتابگردون IR ۲۰:۱۱ - ۱۳۹۹/۰۲/۱۴
      3 0
      خووندمش شهید مطهری نابغه است و درست نوشته ولی جناب آقای استاد حسین عشاقی در این مورد اشتباه کرده انسان اشتباه داره دیگه
    • پرسشگر IR ۲۱:۳۴ - ۱۳۹۹/۰۲/۱۴
      4 0
      من واقعا استفاده کردم و با نظر استاد عشاقی آشنا شدم البته نظر ایشان شگفت آور است چون اولین درس فلسفه عبارت است از نقد سفسطه و سوفسطاییان و پذیرش اینکه خارج از ذهن من واقعیتی هست و من موجود هستم
    • ذهن را بشناس IR ۰۹:۴۹ - ۱۳۹۹/۰۲/۱۵
      3 0
      استاد شهید چند بار این جمله را تکرار کرده: "تا ذهن را نشناسيم نمى‏توانيم فلسفه داشته باشيم‏." مجموعه آثار استاد شهيد مطهري (شرح منظومه)، ج ‏6، ص 670.
    • حمل اولی و شایع IR ۱۱:۰۸ - ۱۳۹۹/۰۲/۱۵
      8 0
      استاد حسین عشاقی: "سه. از سوئی «هر موجود اصیل، موجود است.». پرسش این است: آیا حمل اولی با حمل شایع تفاوتی دارد؟! این همان گویی! برخی پاسخ مثبت میدهند نظر شما؟
    • اولی پس شایع IR ۱۱:۲۵ - ۱۳۹۹/۰۲/۱۵
      2 0
      1-هر موجوداصیل، موجوداست به حمل اولی. 2-موجود، واجب الوجود بالذات است به حمل اولی. نتیجه:هر موجوداصیل، واجب الوجوداست به حمل شایع. از دومقدمه به حمل اولی، یک نتیجه به حمل شایع گرفته شد!
      • نوآوری IR ۲۱:۲۴ - ۱۳۹۹/۰۲/۱۵
        2 4
        چه اشکالی داره؟! اگر شما از حمل اولی ذاتی، بتونی حمل شایع صناعی نتیجه بگیری این خودش نوآوریه! مگر وحی منزله که باید بین مقدمه و نتیجه، ارتباط باشه؟! پس مشکل حله. غم مخور.
    • اشتراط اتحاد حمل IR ۱۲:۰۰ - ۱۳۹۹/۰۲/۱۵
      3 0
      نظرخواهی: آیا روش استدلال استاد حسین عشاقی (که نتیجه گیری حمل شایع از مقدماتی به حمل اولی است.) صحیح است؟! بنده که معتقد به اشتراط اتحاد حمل هستم، پاسخم روشن است.
    • عارف، عاشق و معشوق IR ۱۲:۴۴ - ۱۳۹۹/۰۲/۱۵
      4 0
      عارف، عاشق است وفقط به یگانه معشوقش (که خدا است) میاندیشد و حتی نمی خواهد غیرمعشوقش را ببیند و می گوید من بجز او نمی خواهم و نمی بینم. بله عارف عاشق، واحدالعین است. از عارف، جهان بینی مخواه.
    • آخرین سخن سید احمد کربلایی 1 IR ۱۷:۱۴ - ۱۳۹۹/۰۲/۱۵
      3 0
      عارف، عاشق خدا است و نمی خواهد هیچ کس و هیچ چیزی غیر از معشوقش را ببیند به همین خاطر، می دانید سید احمد کربلایی معروف به واحدالعین در کتاب مکاتبات عرفانی چه نوشته؟
    • آخرین سخن سید احمد کربلایی 2 IR ۱۷:۱۵ - ۱۳۹۹/۰۲/۱۵
      5 0
      در آخرین نامه درباره خودش چنین نوشته: ... گویا خداوند متعال چشم او را از غیر خود کور کرده خداوند کورترش کند! ... نگاه کنید به: مکاتبات عرفانی، مرکز انتشارات علمی و فرهنگی، 1361 ش. ص 102.
    • آخرین سخن سید احمد کربلایی 2 IR ۱۷:۱۵ - ۱۳۹۹/۰۲/۱۵
      3 0
      در آخرین نامه درباره خودش چنین نوشته: ... گویا خداوند متعال چشم او را از غیر خود کور کرده خداوند کورترش کند! ... نگاه کنید به: مکاتبات عرفانی، مرکز انتشارات علمی و فرهنگی، 1361 ش. ص 102.
    • شورش عشق IR ۲۱:۳۲ - ۱۳۹۹/۰۲/۱۵
      2 0
      شورش عشق تو در هیچ سری نیست که نیست منظر روی تو زیب نظری نیست که نیست
    • برهان آنسلم یا عشاقی؟ IR ۰۹:۴۸ - ۱۳۹۹/۰۲/۱۶
      2 0
      اشکالی که بر برهان ابطال اصالت وجودات خاص جناب آقای حسین عشاقی وارد است، همان اشکال بجایی است که کانت بر برهان وجودی یا هستی شناختی آنسلم و دکارت وارد کرد یعنی اشتباه و خلط مفهوم و مصداق.
    • گفته یا نوشته؟ IR ۱۰:۳۲ - ۱۳۹۹/۰۲/۱۶
      2 0
      استاد حسین عشاقی قبلا گفته: "هر گونه حکمی برای «هستی» ملازم با پذیرش نوعی کثرت در آن است که مفروض، بطلان آن است." و در اینجا، حکم بر بطلان اصالت وجودات خاص کرده. هستی که نگفته وجودات نوشته!!!
    • مپرس مپرس IR ۱۰:۳۷ - ۱۳۹۹/۰۲/۱۶
      2 0
      سال‌ها دل طلب جام جم از ما می‌کرد وان چه خود داشت ز بیگانه تمنا می‌کرد گوهری کز صدف کون و مکان بیرون است طلب از گمشدگان لب دریا می‌کرد
    • وصل و فصل IR ۱۱:۴۱ - ۱۳۹۹/۰۲/۱۷
      3 0
      اگه بین مقدمه و نتیجه، ارتباطی نباشه مثل سیم برق میشه که قطع باشه یعنی چراغ روشن نمیشه فایده نداره هر کسی میتوونه هر حرفی بزنه پس ارتباط لازمه
    • شوخی نکن! IR ۱۳:۰۶ - ۱۳۹۹/۰۲/۱۷
      3 0
      ما علم حضوری به خود داریم و می دانیم که وجود داریم ولی طرفداران وحدت وجود شوخی می کنند و مانند همان راننده آمبولانس با قیافه جدی تکرار می کنند: تو نیستی! هنوز بدنت گرمه! حالیت نیست!