۱۳ اردیبهشت ۱۳۹۹، ۱۳:۲۱

حجت الاسلام صدر:

ماه رمضان فرصت استثنایی برای توبه است

 ماه رمضان فرصت استثنایی برای توبه است

یک کارشناس مذهبی گفت: ما در این ماه مبارک باید از فرصت توبه استفاده کنیم و به اشتباهاتمان پی ببریم.

به گزارش خبرگزاری مهر، ویژه برنامه جرعه‌ای از ماه با موضوع شرح و تفسیر دعای افتتاح و همچنین شیوه‌های مناجات خوانی در تهران قدیم با حضور حجت الاسلام صدر، غلامرضا کریملو از کارشناسان مذهبی و مهدی امین فروغی موسیقی دان، تاریخ پژوه و استاد ادبیات روانه آنتن رادیو گفتگو شد.

حجت الاسلام صدر در شرحی بر دعای افتتاح گفت: در فرازی از این دعای شریف، صحبت گناهکاران با خداوند عنوان شده است؛ یعنی کسانی که یک عمر گناه کردند و در ماه رمضان می‌خواهند با خدا حرف بزنند.

وی افزود: اگر یک عمر گناه کردیم نباید ناامید باشیم، امام زمان (علیه السلام) در دعای افتتاح می‌فرمایند: "خداوند آنقدر ما را بخشیده و از ما گذشت کرده و به قدری جرم و جنایت ما را پرده پوشی کرده و بردبار بوده که آنچه را که استحقاقش را نداریم از او طلب می‌کنیم."

این کارشناس مذهبی ادامه داد: فرد گناهکار در مقابل خداوند والاترین استحقاق را برای خودش می بیند چراکه می‌داند خداوند اهل عفو و مغفرت و ماه رمضان هم ماه غفران و بازگشت است. ما در این ماه مبارک باید از فرصت توبه استفاده کنیم و به اشتباهاتمان پی ببریم و از خداوند طلب آمرزش و مغفرت کنیم.

همچنین در ادامه، کریملو در شرح دعای "ابوحمزه ثمالی" بیان داشت: امام سجاد (علیه السلام) در فرازی از این دعای ربانی می‌فرمایند: "من همان گرسنه ای هستم که تو او را سیر نمودی."

وی افزود: پدر و مادر در دوران طفولیت فرزندان، مسئولیت غذایی و نفقه آنها را بر عهده می‌گیرند و فرزندان هم در هنگام ازدواج مسئولیت تأمین غذای همسر را بر عهده می‌گیرند اما سیرکننده اصلی ما خداست و بس.

این کارشناسان مذهبی با اشاره به داستانی در این زمینه گفت: روزی فقیری نزد امام صادق (علیه السلام) آمد و از حضرت تقاضا کرد که گرسنگی ام را برطرف کن، حضرت میوه‌ای به او داد، فرد گرسنه گفت: الحمدلله. حضرت نانی را هم که در کنار خود داشتند به او دادند و فرد فقیر باز گفت الحمدلله، حضرت پولی هم به او داد تا غذای بیشتری تهیه کند و این فرد باز هم تشکر کرد. امام صادق (ع) به این فرد فرمودند: اگر تشکر کردن را ادامه می‌دادی به منزل می‌رفتم و هرچه داشتم را در اختیارت قرار می‌دادم و بدان که از هر دستی که می گیری در اصل این خداوند است که به تو روزی می‌دهد."

کریملو گفت: سیرکننده اصلی انسان‌ها خداوند منان است و تا زمانیکه انبارهای او مالامال از رزق و روزی است هیچ وقت ما را فراموش نخواهد کرد کمااینکه خداوند در حدیثی قدسی نیز فرمودند: " همیشه انبارهای ما پر است و نگران نباش."

در پایان این ویژه برنامه، امین فروغی استاد ادبیات درباره شیوه‌های مناجات خوانی در ایران قدیم گفت: یکی از شیوه‌های مناجات خوانی ایرانیان، "پرده خوانی" است.

وی افزود: شخص مرشد پرده بزرگی را که روی آن نقاشی‌های زیبایی کشیده بودند به همراه داشت، در ساعاتی از روز به میدان شهر یا کنار بازار می‌رفت و بعد از نصب پرده، داستانهای نگاشته شده روی آن را با صدای خوش نقل می‌کرد.

این تاریخ پژوه با بیان اینکه تصاویر پرده‌های پرده خوانها متنوع بود گفت: برخی پرده‌ها تصاویر داستان‌های شاهنامه و جنگ‌های رستم و اسفندیار را با خود داشت و برخی پرده‌ها هم شامل تصاویر تاریخ انبیا مانند داستان سلیمان و یا عبور بنی اسرائیل از دریا و غرق شدن فرعون بود.

امین فروغی ادامه داد: برخی پرده‌ها هم شامل تصاویر ماجراهای تاریخ اسلام مانند جنگ احد و خندق و خیبر و داستان‌های زندگی امامان معصوم (ع) به ویژه شهادت امام حسین (علیه السلام) و قیام مختار بود.

این استاد ادبیات گفت: پرده خوان‌ها این پرده‌ها را در ایام مختلف سال در معابر و بازارها برای مردم می‌خواندند اما در ماه رمضان پرده‌هایی شامل نقاشی‌های مربوط به سرنوشت گناهکاران در جهنم و انواع عذاب‌های دوزخ و تشویق به توبه از گناه و عاقبت نیکوکاران در بهشت و نعمت‌های بهشتی را هنرمندانه برای مردم توضیح می‌دادند.

امین فروغی افزود: این پرده خوان‌ها به قدری زیبا داستان‌های مذهبی را برای مردم بیان می‌کردند که مردم گناهکار توبه می‌کردند.

کد خبر 4914805

برچسب‌ها

نظر شما

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.
  • نظرات حاوی توهین و هرگونه نسبت ناروا به اشخاص حقیقی و حقوقی منتشر نمی‌شود.
  • نظراتی که غیر از زبان فارسی یا غیر مرتبط با خبر باشد منتشر نمی‌شود.
  • captcha