به گزارش خبرگزاری مهر، حجت الاسلام والمسلمین مرتضی آقاتهرانی بامداد یکشنبه (۲۱ اردیبهشت ماه) در ویژه برنامه «شب های همدلی» که به همت قرارگاه جهادی هیئت فاطمیون قم در مدرسه علمیه معصومیه برگزار و به صورت زنده از شبکه قرآن سیما پخش شد، گفت: اموری هستند که اگر انسان نسبت به انجام آن اهمیت دهد، خودسازی را آسان میکند، تلاوت و قرائت قرآن و تدبر در آن، یکی از آن هاست.
وی بر ضرورت توجه به حال نیازمندان پرداخت و افزود: رسیدگی به وضع فقیران و دوستی با آنها برای خودسازی و فردی که اهل تزکیه است، بسیار مؤثر بوده و مردم باید رسیدگی به حال فقرا یکی از وظایف خود را بدانند.
این استاد حوزه و دانشگاه با اشاره به آیه ۱۷۷ سوره بقره تصریح کرد: این آیه مصادیق بِرّ و کارهای خوب را بیان میکند و در ابتدای این آیه میفرماید «لَکِنَّ الْبِرَّ مَنْ آمَنَ بِاللَّهِ وَالْیَوْمِ الْآخِرِ وَالْمَلَائِکَةِ وَالْکِتَابِ وَالنَّبِیِّینَ»؛ نیکوکار کسی است که به خدا، و روز رستاخیز، و فرشتگان، و کتاب و پیامبران، ایمان آورده است؛ که البته این نیکوکاری به شناخت انسان درباره خالق هستی بر میگردد.
اهمیت دادن و حضور قلب در نماز
وی افزود: در بخش دیگری از این آیه آمده است «وَآتَی الْمَالَ عَلَی حُبِّهِ ذَوِی الْقُرْبَی وَالْیَتَامَی وَالْمَسَاکِینَ وَابْنَ السَّبِیلِ وَالسَّائِلِینَ وَفِی الرِّقَابِ» نیکوکار بر مبنای محبت به خدا مال خود را به خویشان خود می بخشد و برای دست گیری، رسیدگی به بستگان اولویت دارد که برخی از افراد مثل همسر و فرزندان واجب النفقه هستند و سپس، به خویشان نزدیک و در ادامه به یتیمان، مساکین، نیازمندان، سائلان و افراد در بند انفاق کند.
حجت الاسلام والمسلمین آقاتهرانی با اشاره به اهمیت دادن و حضور قلب در نماز اظهار داشت: در این آیه میخوانیم که چنین فردی، نماز را به پا میدارند؛ برخی از انسانها نماز میخواند اما برخی دیگر نماز را به پا میدارند که باید جزو کسانی باشیم که دیگران را به نماز دعوت میکنند و خودمان نیز واقعاً نماز بخوانیم؛ بزرگان ما برای نماز حساب باز میکردند و نمازشان برایشان کارساز بود.
وی با بیان این که خداوند در ادامه آیه ۱۷۷ سوره بقره نیکوکاران را افرادی معرفی میکند که زکات میپردازند، گفت: زکات واجب است و انسان باید به واجبات خود پرداخت و این واجب الهی دِینی جدی است؛ با توجه به بخش پایانی این آیه، این گونه افراد وقتی که عهدی را میبندد، به آن پایبند هستند و در گرفتاریها اهل شکیبایی و صبر هستند.
این استاد حوزه و دانشگاه با اشاره به آیه ۸۰ سوره اسرا تصریح کرد: در این آیه میخوانیم «وَقُل رَّبِّ أَدْخِلْنِی مُدْخَلَ صِدْقٍ وَأَخْرِجْنِی مُخْرَجَ صِدْقٍ وَاجْعَل لِّی مِن لَّدُنکَ سُلْطَانًا نَّصِیرًا» ورود و خروجمان به هر کاری را باید از خدا بخواهیم؛ در روایتی بیان شده که مداومت بر این ذکر، زیارت حضرت ولی عصر (عج) را نصیب انسان میکند.
وی به اهمیت صدقه همراه با محبت پرداخت و افزود: آیت الله بهجت (ره) میفرمودند که برای درگذشتگان هم صدقه دهید و صدقه راه و مسیر آنها را تسهیل میکند؛ وقتی که صدقه داده میشود، باید با مهربانی و محبت پرداخت شود، نه این که فرد صدقه گیرنده احساس کند که مدیون و بدهکار صدقه دهنده شده است.
حجت الاسلام والمسلمین آقاتهرانی با اشاره به موفقیت جوانان ایرانی در عرصههای مختلف اظهار داشت: به برخی از افراد نگاه نکنید که در برابر غربیها خودباخته اند و ظرفیت و توان جوانان ایرانی را کم میبینند.
رسیدگی به فقرا و همنشینی با آنها اخلاق انسان را اصلاح میکند
این استاد حوزه و دانشگاه با بیان این که رسیدگی به فقرا و همنشینی با آنها اخلاق انسان را اصلاح میکند، تصریح کرد: اهل بیت (ع) برنمی تابیدند مسؤولی را که خود را بگیرد و مسؤول اشرافی را نمیپسندیدند؛ اما متأسفانه برخی از مسؤولان این بیماری را دارند و مبتلای به اشرافی گری و اشراف زده بوده و چنین افرادی اصلاً دوست داشتنی نیستند؛ حتی المقدور به اهل ایمان و فقرا باید توجه داشت و خاک نشین بود که این سیره اهل بیت (ع) بوده است.
وی با بیان این که میان اهل بیت (ع) و فقرا مودت قرار بود، افزود: اهل بیت (ع) افراد گرفتار را درک میکردند؛ خیلی بد است که فرد که مسؤولیتی دارد، نتواند مردم را درک کند و وضعیت کسانی که در سختی زندگی میکنند را نفهمد.
حجت الاسلام والمسلمین آقاتهرانی به رفتار کشورهای غربی با نیازمندان خود اشاره کرد و اظهار داشت: در قضیه کرونا، کشورهای غربی نسبت به فقرا و گرفتارهای کشور خود بی توجهی کردند اما در کشور ما این اتفاق نیفتاد و حتی بچههای این کشور اعلام آمادگی کردند که به دیگر کشورها بروند و کمک کنند تا فقرا از پا در بیایند.
وی با بیان این که کشورهای غربی توجهی به فقیران خود ندارند، گفت: مسؤولان آنها بدون هیچ ابراز تأسفی آمار قربانیان خود در شیوع بیماری کرونا را بیان میکنند و خجالت هم نمی کشند.
سفارش رسول خدا (ص) و مقام ولایت، محبت به فقرا و همنشینی با آنها است
این استاد حوزه و دانشگاه با بیان این که قرب الهی در پی رسیدگی به حال نیازمندان است، تصریح کرد: به دنبال دینداری، رسیدگی به مساکین و خاک نشینان قرار دارد و این حُسن انبیای الهی است و حتی اجازه ندهید که کسی نیازمند شوند که درخواست نیاز کند اما متأسفانه برخی افراد پس از انفاق طوری رفتار میکنند که رفتارشان پشیمانی فرد نیازمند را در پی دارد.
حجت الاسلام والمسلمین آقاتهرانی اظهار داشت: سفارش رسول خدا (ص) و مقام ولایت، محبت به فقرا و همنشینی با آنها است؛ این از مسلمانی است که به فکر دیگران باشیم و از درگاه الهی بخواهیم که اهل توجه به دیگران باشیم.
وی به لزوم رسیدگی مسؤولان به نیازمندان گفت: اهل بیت (ع) نسبت به مساکین بسیار رسیدگی میکردند و به دیگری و اطرافیان خود اجازه نمیدادند که از طرف ایشان به دیگران کمک کنند؛ بلکه شخصاً ورود میکردند که این درسی برای مسؤولان و امثال بنده است که دستمان به جایی بند است و باید حواسمان به افراد زحمت کش جامعه باشد که به دنبال برکت حلال هستند.
نظر شما