حجت الاسلام سید محمد خاتمی دبیر همایش "امام خمینی و قلمرو دین" صبح امروز 5 خرداد ماه در نشست خبری اظهار داشت: همه ساله به مناسبت سالگرد رحلت امام خمینی علاوه بر مراسمی که نشانه ارادت و علاقه به اوجود اوست، سعی شده از این موقعیت به منظور بسط پیرامون شخصیت فکری، اجتماعی، عقلانی و عرفانی امام و از آن طریق مسائل فکری که به نحوی مربوط به اسلام و جمهوری اسلامی می شود، استفاده شود.
خاتمی گفت: از این رو از سال گذشته در نظر گرفته شد یک موضوع با عنوان عامتر و حساستر مطرح شود که بتواند در سالهای متمادی در ذیل آن تداوم پیدا کند و روشنگری نسبت به این موضوع مهم انجام گیرد.
وی با بیان اینکه مسئله قلمرو دین به یک معنا مسئله تازه ای نیست و اینکه دین چیست، در چه موقعیتی قرار دارد، کدام بخش یا بخشهای زندگی انسان را فرامی گیرد، بحثی دراز دامن است، تصریح کرد: در دوران جدید به خصوص با رخداد حادثه انقلاب اسلامی که منجر به تشکیل جمهوری اسلامی شد، یک حرکت اجتماعی، انقلابی بر مبنای دین و تأسیس یک نظام متناسب با خواست دینی و گرایش دینی مردم و نهضتی که در رأس آن عالم و روحانی بزرگوار مطرح شد، اهمیت زیادی به آن هم در جامعه ما و هم در دنیا داده شد.
دبیر همایش مذکور با اشاره به اینکه بحث کرامت انسان بحث جالب و مهمی است، یاد آور شد: اینکه انسان چیست، کیست، چگونه به او نگاه می شود، نسبت او با دیگر انسانها و هستی چیست، مسئله ای است که درباره آن بحثهای فراوانی شده و می شود. از این رو بحث کرامت انسان در ذیل قلمرو دین می تواند بسیاری از پرسشهای موجود را پاسخ دهد .
وی در ادامه با بیان اینکه انسان واقعا شگفت انگیزترین آفریده خدا و پیچیده ترین پدیده عالم هستی است که از قدیم مطرح بوده و حتی انزال کتب و ارسال پیامبران نشاندهنده اهمیت انسان است، گفت: از بارزترین وجوه کرامت انسان این است که تنها موجودی است که مورد خطاب خداوند قرار گرفته است. تکرار ای انسان در قرآن یا کتابهای آسمانی دیگر نشانه اهمیت موضوع است که مدار و محور اندیشه، عمل و زندگی انسان است .
حجت الاسلام خاتمی با تأکید بر اینکه اصالت انسان و انسانگرایی در دنیای امروز مطرح و با روح مدرنیته عجین شده است، تصریح کرد: مبنای نگاه به انسان از نظر ادیان الهی با آنچه که روزگار ما هست تفاوت دارد.
وی در ادامه یاد آور شد: با توجه به آنچه که در نیای امروز مطرح شده، تأمین حقوق انسان در صورتی است که دین از سپهر حیات اجتماعی بیرون رود. انسان با تکیه بر عقل و با اختیارات خود در عرصه حاضر می شود. بحث انسان مداری امر مهمی است و نسبت این امر با جمهوری اسلامی ایران نیز مورد توجه است .
دبیر همایش فوق با بیان اینکه باید به دو بخش از زندگی امام توجه شود، افزود: یکی در آستانه تأسیس جمهوری اسلامی و پیروزی انقلاب است و دیگری هم در دو سال آخر حیات ایشان است که مطالب ارزشمندی را ارائه کرده اند.
حجت الاسلام سید محمد خاتمی با تأکید بر اینکه کرامت انسان در عین حال از موضع و دیدگاه دینی و به طور اخص حکمت معنوی بسیار اهمیت دارد، گفت: امام خمینی یکی از سردمدارای حکمت معنوی است و من نمی گویم کلام، حکمت، فلسفه و عرفان که از همه اینها بهره دارد و چیزی جامعتر از حکمت معنوی نمی توان گفت.
حجت الاسلام قاضی زاده مسئول کمیته علمی همایش نیز در سخنانی با اشاره به اینکه حدود 220 مقاله رسیده است که از این تعداد 40 مقاله خارجی 10 مقاله از کشورهای اروپایی و 30 مقاله از کشورهای عربی، آفریقایی و آسیایی و بقیه داخلی بوده اند، اظهار داشت: مجموعه مقالات ارزیابی شده و 100 مقاله منتشر خواهد شد. مقالات داخلی 8 جلد و مقالات خارجی 2 جلد، چکیده مقالات همایش 1 جلد حدود 450 صفحه به سه زبان، مصاحبه ها و میزگردهای علمی 1 جلد، نشریه ای که قبل و همزمان با همایش منتشر می شود با عنوان " کرامت انسان" با سه زبان فارسی، عربی و انگلیسی 5 جلد خواهد بود. همچنین کتابهای مستقلی 4 جلد است که مجموعه آثار همایش 20 جلد خواهد بود.
انصاری قائم مقام دفتر تنظیم و نشر آثار امام خمینی نیز با بیان اینکه حدود 2 سال مقدمات این همایش بررسی شد و در آثار امام خمیتی فیلسوف و عارف و مجتهد و فقیه بود که موضوع کرامت انسان حائز اهمیت است، یاد آور شد: در همایش سال جاری 40 نفر از مهمانان چهره های برجسته فعال هستند که مقاله به همایش ارائه کرده اند، بیش از 550 میهمان مدعو در مراسم بزرگداشت امام در این همایش شرکت می کنند که از 70 کشور در این همایش و در مراسم بزرگداشت امام هستند.
سخنرانی افتتاحیه به عهده خاتمی دبیر همایش در روز شنبه خواهد بود و در مراسم اختتامیه حجت الاسلام هاشمی شاهرودی رئیس قوه قضائیه سخنرانی می کنند.
همایش "امام خمینی و قلمرو دین" 11 تا 13 خرداد ماه برگزار می شود .
نظر شما