به گزارش خبرگزاری مهر ، برخی از این رسانه ها اعلام کردند که این گفتگوها نشان دهنده به رسمیت شناختن ایران به عنوان یک قدرت مهم در خاورمیانه از سوی ابرقدرت جهان بود و برخی هم آن را تغییر رویکرد بوش نامیدند.
روزنامه آمریکایی واشنگتن پست در این باره نوشت : مقامهای آمریکایی و ایرانی ( رایان کروکر و کاظمی قمی سفیران آمریکا و ایران در عراق) روز گذشته اولین گفتگوهای رده بالا و رو در روی دو کشور را طی 30 سال با موضوع وضعیت امنیت عراق برگزار کردند و این در حالی بود که مقامهای دو کشور با ابراز خوش بینی از احتمال دیدارهای بیشتر خبر دادند.
این روزنامه به نقل از تحلیلگران گزارش داد: امیدهای کمی وجود دارد که این گفتگوها بتواند دری را به روی عصر جدیدی از گفتگو باز کند که ممکن است به ثبات بیشتر در عراق و روابط عادی تر بین ایران و آمریکا منجر شود.
روزنامه انگلیسی فایننشال تایمز هم نوشت: آمریکا و ایران روز گذشته اولین گفتگوهای خود را درباره بحران امنیتی در عراق انجام دادند و این در حالی بود که طرف آمریکایی بیانیه های سیاسی ایران را دلگرم کننده خواند، اما همچنین [به زعم خود] از ایران خواست تا از حمایت تسلیحاتی خود از احزاب شیعه و سنی در این کشور دست بردارد.
به نوشته این روزنامه، به نظر می رسید که دو طرف تعهد محکمی برای دیدار بعدی ندادند، اما تماسهای بیشتر را هم رد نکردند. تحلیلگران هم گفتند که در این گفتگوها پیشرفتی در روابط متشنج آمریکا و ایران ایجاد نشد، اما تمایل دو طرف را برای آغاز پرداختن به مشکلات یکدیگر از طریق مستقیم نشان داد.
روزنامه ایندیپندنت هم با درج این خبر با تیتر "عراق تنها موضوع گفتگوی آمریکا و ایران بود"، گزارش داد: ایران و آمریکا در نهایت یخ بن بست دیپلماتیک را با گفتگوهای رو در رو که دو طرف آن را یک گام اولیه مثبت در تلاش برای برقراری ثبات در عراق توصیف نمودند، آب کردند.
این روزنامه تصریح کرد: با وجود آنکه این گفتگوها به شدت بر موضوع عراق تمرکز داشت و به موضوعات دیگر مشاجره بین دو کشور نمی پرداخت، اما حقیقتی که اتفاق افتاد پذیرش لزوم وارد کردن ایران وسوریه به مذاکرات برای حل بحران عراق از سوی جرج بوش رئیس جمهوری آمریکا بود، اما به نظر می رسد که اختلاف بین دو کشور همچون همیشه گسترده است.
روزنامه آمریکایی کریستین ساینس مانیتور نوشت : اولین گفتگوهای رده بالای علنی بین آمریکا و ایران در بیش از دو دهه هرگز نمی خواست که یک گفتگوی گرم باشد ، اما این حقیقت که گفتگوهای 4 ساعته درباره امنیت عراق روز گذشته صورت گرفت، نشان دهنده آن است که چقدر این دو دشمن خواهان این روابط گرم هستند.
در ادامه این مطلب آمده است : برای آمریکا و بوش پیوستن به این گفتگوها نشان دهنده تمایل تازه آن برای آزمایش همه راههای دیپلماتیک در جهت ایجاد امنیت و ثبات بیشتر در عراق است و برای ایران نشستن در کنار آمریکا نشان دهنده به رسمیت شناختن ایران به عنوان یک قدرت مهم نه تنها در عراق، بلکه در خاورمیانه از سوی ابرقدرت جهان است.
روزنامه آمریکایی نیویورک تایمز هم گزارش داد: آمریکا و ایران روز گذشته گفتگوهای کم نظیر رو در رویی را در بغداد انجام دادند و قویا بر موضع عراق و راههایی که دو طرف می توانند به بهبود اوضاع آنجا کمک کنند، تمرکز کردند.
به نوشته این روزنامه، این دیدار نشان دهنده تغییر رویکرد بوش در قبال ایران بود. دولت بوش طی ماههای اخیر مخالفت خود را با تماسهای دیپلماتیک به ویژه بر سر عراق، کاهش داده است.
روزنامه انگلیسی گاردین هم نوشت : آمریکا و ایران بالاخره با انجام گفتگوهای رسمی یخ این بن بست روابط را شکستند. کشورهای اروپایی همچون برخی در دولت آمریکا، سالها از بوش خواسته بودند تا وارد دیپلماسی مستقیم با ایران شود.
در ادامه مطلب گاردین آمده است: مشکلات اختلاف انگیز بین دو کشور همچنان سخت و دشوار باقی می ماند. ایران اعلام کرده که تمایلی برای عقب نشینی از برنامه هسته ای خود ندارد و این در حالی است که آمریکا ادعا می کند هدف ایران رسیدن به سلاح هسته ای است.
روزنامه آمریکایی یوس اس ای تودی هم نوشت: آمریکا و ایران روز گذشته درباره مسئولیت برای خشونتها در عراق اتهاماتی را رد و بدل کردند، اما توافق کردند که هدف آنها باید یک کشور باثبات، دموکراتیک و در صلح و آرامش در کنار همسایگان خود باشد.
نظر شما